Logo rubriky
1/1985
  (10)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

ZE SVĚTA

30. srpna - 2.září se v Anaheim Convention Center poblíž Los Angeles uskutečnil v pořadí již 42. Worldcon „LACon“. 9282 účastníků rozhodlo o udělení letošní Hugo Award takto:
       nejlepší román: Startide Rising /David Brin/
       novela: Cascade Point /Timothy Zahn/
       noveleta: Blood Husice /Greg Bear/
       povídka: Spech Sounds /Octavia Butlerová/
       teoretická kniha: The Encyklopedia of SF and Fantasy, 3.díl /Donald H. Tuck/
       dramatické představení: Star Wars 3. díl Return of the Jedi
       prof. editor: Shawna HcCarthy
       prof. umělec: Michael Whelan
       semi-prozin: Locus /ed. Charles N. Brown/
       fanzin: File 770 /ed. Mika Glyer/
       amatérský autor: Mike Glyer
       amatérský umělec: Alexis Gilliland
       cena Johna W. Campbella /neplést s John. W. Memorial Award !/: K. A. MacAvoy
       V holandském fanzinu Shards of Babel se objevila zpráva o Čs. fandomu z pera O. Neffa. Píše se zde o SFK Spectra, o klubovně v Polské ulici jako centru pražských klubů i o zániku SFK Ostrov nad Ohří. Takže hurá, už se o nás přeci jen /sem tam/ něco ví!
       28.7.1984 byla na univerzitě v Kansasu udělena jedna z nejvýznamnějších SF cen John W. Campbell Memoriál Award. Dostal ji Gene Volfe za knihu The Citadel of Auturach. Další místa zaujaly John C. Batchelor s The Birth of the People's Republic of Antarctica a John Sladek s dílem Tik Tok.
       Známý popularizátor setkání s mimozemskými civilizacemi Carl Sagan se rozhodl napsat sci-fi román, jeho kniha Contact vyjde v lednu 1985 v USA a podle tvrzení autora není SF, ale předpovědí budoucnosti.
       David Brin tak získal obě své nejcennější SF ocenění: po NEBULA i HUGA Na druhém místě se umístila fantasy R.A. MacAvoye „Tea With the Black Dragon“, třetí skončila SF Johna Varleye „Milenium“, po ní fantasy Anne Inez McCaffrey „Moreta, Dragonlady from Pern“, a jako pátý I. Asimov s pokračováním Příchod R. Daneela Olivera „The Robota of Dawn“.
       Mezi filmy vyhrály bezkonkurenčně Star Wars, třetí byl snímek War Games, ostatní filmy u nás nejsou prakticky vůbec známé. V kategorii fanzinů si už musí mat vlasy David Langford, jehož Ansible už popáté /!/ skončil druhý a David se stále nemůže dočkat vítězství.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK