Logo rubriky
1/1985
  (10)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Mekos?!

Jednou z akcí, o nichž bylo referováno v Šumperku a která se setkala se zájmem přítomných, byl projekt a pracovním označením MEKOS, Pod touto Šifrou KK pracuje na ideálním, počítačem prováděném systémů výměn knih. Ze dvou rozpracovávaných projektů je již „operativní“ první, tzv. počítačová burza SFK Spectra.
       Její princip vychází z následujícího: účastníci uloží u gestora /momentálně V. Veverka, úl. 5.května 64 Praha 4 140 00) knížky, které chtějí vyměnit, a seznamy toho, co shání. V předem dohodnuté datum je podle speciálního programu provedena výměna, většinou formou směny, takže není důležité, kdo komu co mění, ale pouze, zda má něco na výměnu pro kohokoli z ostatních. Systém tedy nedoporučuje, s kým můžete co měnit, ale rovnou mění na základě cen, které si účastníci ve svých seznamech individuálně stanovili.
       Zatím proběhla od října 84 již dvě kola, třetí bude v posledním víkendu v lednu. Burzy se účastní momentálně 11 lidí (4 mimo klub) a čím více bude účastníků, tím větší účinnost systém zaručuje. V prvním kole se sešlo mezi hledanými a nabízenými tituly z 370 různých celkem 43, které byly jak hledány, tak nabízeny. Z nich bylo vyměněno 23 (55%). V 2. kole byl poměr 450/56/42 (tj. 80%); po každém kole obdrží účastníci seznam toho, co je do dalšího nabízeno či hledáno a mohou kdykoli vyjma dne konání výměny své seznamy měnit, případně i chtít, nabízené knížky zpět (našli-li jinou výměnu), Mezi knihami, vyměněnými tímto systémem, byly např. již i Operace Kili, Ocelové jeskyně. Dusno, Invaze z Aldebaranu, Invaze z Vesmíru, ale i sběratelské rarity jako Africká sopka či Hlouchův Sluneční vůz. Všichni případní další zájemci o tuto burzu mohou zaslat na uvedenou adresu jimi nabízené knihy (pouze v. dobrém stavu, kompletní, nikoli tituly, které nabízíme volně k prodeji v KF) + seznam toho, co shánějí, v minimálním rozsahu 75 titulů a v pořadí důležitosti (podle něj jsou případné výměny realizovány. Podmínkou je také uvést u nabízených i hledaných knih jejich cenu v „hvězdonech“, fiktivní měně, na jejímž základě jsou výměny realizovány. Každý účastník obdrží knihy ze své chyběnky v ceně hvězdonů knih, které byly odprodány z jeho nabídky. V případe obav z neadekvátních výměn může zájemce zhotovit i několik dvojic seznamů nabízím - hledám mezi nimiž nebude možné prohazovat tituly (tedy jakési kategorie žádanosti). Naopak ten, kdo nesehnal nic obzvláště zajímavého, pokud si stanoví u nabídek nižší ceny, muže za obvyklé tituly obdržet i tak žádané knihy jako Nonstop či Planeta opic. Ceny v hvězdonech stanoví každý účastník sám, základním vodítkem by měla být cena knížky v korunách na pardubické dražbě. Důležitý je pouze poměr mezi cenami jím nabízených knih a jím hledaných, tj. aby odpovídal. Do chyběněk nemá smysl uvádět Labyrint, Znamení psa, Nekonečné konečno, My či Borroughse. Pro bližší orientaci klubů uvádíme seznam nabízených a hledaných knih do 3. kola /konec ledna/ bez již došlých oprav. Případné odpovědi na dotazy zájemců přineseme v příštích číslech. Křížek v seznamu napravo od titulu znamená hledáno, nalevo nabízeno.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK