Logo rubriky
2/1985
  Fandom (další) (11)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Diskusní fórum - Takhle by se to líbilo?

Jako nestranný jsem si přečetl příspěvek J. Fidry a odpověď Vládi Veverky v diskusním foru /tj. k návrhu definice fandomu/. Můj nestranný názor je ten, že J. Fidrovi nevadí definice, ale především autor - ne snad osobně, ale na způsob „Co si kdo dovoluje mluvit i za nás?“ Podstatné je, že nenapsal nic konkrétního kromě totálního znegování.
       Tuším, že V. Veverka ohlasů na definici mnoho nedostal - nikoho to netlačí, proč kvůli tomu pod stupovat duševní rozcvičku. Měl jsem i podezření, že je s J. Fidrou smluven.
       Už poprvé jsem cítil, že jako návrh je definice správná, vychází ze současnosti. Ale definice by měla platit neustále, tj. i zítra a pozítří. Navíc by měla co nejstručněji zachycovat co nejširší charakteristiku. Vyšel jsem z ní a podávám návrh a to bez rozboru, jak jsem k čemu přišel:
       F a n d o m : lidé, nalézající v uměleckých formách, ovlivněných sci-fi, exaktní projevy vědeckotechnické revoluce a přibližující široké veřejnosti zákonitosti materialismu tak, aby se mohla podílet na řešení současných i předpokládaných problémů vývoje lidstva.
       Já osobně mám definice nejraději co nejstručnější, věcné. Měl bych na fandom, jednu, ale zřejmé stručnou na úkor charakteristiky:
       Fandom: sci-fi hnutí, jehož cílem, je popularizace budoucnosti. Takhle by se to líbilo mně.
Jirka Matys
SFK České Lípa-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK