Logo rubriky
3/1985
  Fandom (další) (12)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

1985: Teplíce v Praze

Poprvé se v Teplicích sešli představitelé československých sci-fi klubů před dvěma lety. Bylo to díky iniciativě matfyzáků, jednání se omezilo v podstatě jen na výměnu informací a dohodu, že každý klub bude dělat, co umí, a žádná „byrokracie“ se do toho tahat nabude. Tehdy bylo SFK kolem 12 včetně KZQ a Bingů, tedy formací, která se tehdy braly za sci-fi kluby spíše proto, aby těchto bylo víc.
       0 rok později již bylo klubů dvakrát tolik a Pražáci přišli s návrhem na zřízeni KK coby gestora vznikajícího hnutí. Tenkrát kolem toho byla značná diskuse, a teprve poté, co v místnosti zůstali jen hlasující účastníci (zásada jeden klub - jeden hlas) a na chodbu byli vykázáni i profesionálové včetně nejvášnivěji diskutujícího Ondřeje Neffa, se podařilo jednání v podstatě uzavřít hlasováním. Zmatky kolem vzniku koordinace pocházely a toho, že představu o tom, co a jak by měla dělat, neměli nejen ostatní klubisté, ale v podstatě ani její členové. Všichni se však shodli na tom, že něco takového je třeba a komise dostala rok na to, aby ukázala, čeho je schopna.
       Rok se sešel s rokem a klubů bylo najednou zase dvakrát tolik. Přesně 39 - za jediný rok tedy vzniklo stejně klubů, jako za celé předchozí období 1979-duben 1984! Kluby tedy vznikali jako houby po dešti, a koordinace měla co dělat, aby je vůbec stačila registrovat.
       O tem všem, ca z toho vyplývá, jak to s SFK u nás nyní vynadá, jakým směrem zaměří svou aktivitu, jakou pomoc jim poskytne (či bude noci poskytnout) KK, co vlastně koordinace udělala za ten rok a co by mohla a měla dělat dál, o tom všem se jednalo i letošní březen. Vzhledem k tomu, že se setkání nemohlo uskutečnit v původně plánovaných Teplicích, se tedy porada přenesla do Prahy, kde se jejího uspořádání obětavě ujal „SFK TOS Hostivař. Organizace celé akce byla sice místy spíše „volná“ (ve smyslu co si účastníci neudělají, nebude“), ale vzhledem k nucené improvizaci jí nakonec spojeně síly TOSu a P10 zvládly. Oproti Šumperku zde bylo dost místa na diskusi i kontakty mezi jednotlivými kluby, i když opět došlo k menšímu extempore - na dobu, kdy jednání vrcholilo, začal jeden z účastníků (mimochodem nečlen žádného SFK, který se na místě konání zničehonic objevil) nabízel lístky na premiéru filmu „Zápas titánů“. Díky jeho „aktivitě“ pak při hlasování o KK mnozí chyběli - což je snad vzhledem k tomu, že film poběží v našich kinech ještě dost dlouho, a porada je jen dvakrát do roka, přeci jen dost paradoxní. Ještě štěstí, že tam nebylo video!
       I když ono tam vlastně bylo: Ada v pátek natáčela šoty z jednání i rozhovory s účastníky do obrazového zpravodajství před pravidelné úterní promítáni. Ve zbylé dni pak na místě konání experimentovali nadšenci ze Solarisu s filmováním plánované SF ročenky. O další zpestření programu se postaral Ivo Železný coby host, který sdělil přítomným podrobnosti o nových knihách - největším překvapením (a nejmilejším) byla správa, že u nás vyjde (někdy kolem 1989) nejen Stopařův průvodce galaxií, ale i Herbertova DUNA! (zatím 1. díl). Ivo sám pak přechází do Odeonu, kde hodlá i nadále propagovat SF žánr ve všech podobách.
       Podrobnou zprávu z jednání přineseme příští měsíc, stejně tak jako plán činnosti KK pro období duben 1985-86. Oproti loňsku, kdy KK vlastně dostala do vínku pouze úkol vypracovat systém SF cen a anket (viz šumperská porada 1984 a listopadové číslo Interkomu), je zmíněný plán nečekaně obsáhlý - za ten rok jsme přeci jen přišli na to, co si můžeme troufnout a co kluby od nás očekávají. Drobné informace a zajímavosti však najdete již v tomto čísle - na rozdíl od závěrečné správy, kterou bude KK ještě pilovat a doplňovat, jsme je do uzávěrky nestihli zařadit.
       No a co říci na závěr k letošnímu „teplicení“ v Hostivaři? Že již tradičně stálo za to, že doufáme v další hojný růst počtu SFK i jejich řad, a že se jeho účastníci rozcházejí se samozřejmým pozdravem: Nashle na PARCONu!, jehož příprava a zajištění mimochodem tvořily podstatnou část jednacího programu.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK