Logo rubriky
4/1985
  Fandom (další) (13)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Co rok dal

Interkom slaví první narozeniny - právě před rokokem, na PARCONu '84, se dostalo odběratelům do rukou jeho první číslo. Nový, druhý ročník tohoto metodicko-informačního bulletinu tedy opět začíná vyvrcholením sci-fi života v ČSSR, pardubickým setkáním. A začátek 2. ročníku je také důvodem ke zhodnocení toho prvního.
       Když jsem před více než rokem začal Interkom připravovat, nebylo vůbec nic. Jedině „hlad po informacích“ mezi SFK a vědomí, že něco takového je prostě třeba. Slovem o fanzinu specializovaném na informace o SF hnuti u nás tehdy leckdo pokládal za příliš odvážná, přicházející dřív, než je jejich čas. Uváděli mi veskrze pravdivé důvody: není zajištěno rozmnožování, nebude o čem psát, kluby sice přislíbí spolupráci, ale stejně se na to vykašlou, vždyť jsou již zavedené fanziny - přispívej do nich!, sám to neutáhneš.
       Naštěstí již tehdy neoficiálně fungující KK poté, co první číslo spatřilo světlo světa, poskytla Interkomu pomoc dle svých možností, Pagi podstoupil nově vznikajícímu časopisu název aktuálního intonačního prohledu, jimž se na přelomu let 83/84 alespoň dočasně snažil překlenout prázdné místo v informacích o fandomu a klubové činnosti u nás a také zásada „bude-li číslo hotovo, tak se nakonec i nějak rozmnoží“ se ukázala jako správná.
       Ano problémy byly. Ten největší trvá podnes - rozmnožování. O tom jsem hovořil ale jak v Šumperku, tak na teplicení v Hostivaři, a jsem rád, že po jednání za mnou přišlo několik fanů s nabídkou alespoň jednorázové pomoci. Množení tedy i v novém ročníku zůstává problémem č. 1, i když v blízké budoucnosti možná na tomto poli dojde k zásadní změně (v tom případě vás jak doufám mile překvapíme).
       Druhou překážku počátečního období - distribuci - se nám podařilo díky obálkám, urgencím i růstu zájmu o Interkom již vyřešit. V současné době je distribuce takřka blesková, do připravených obálek (zaslalo je již 90% klubů) stačí jen zastrkat čerstvě vytištěná čísla a hodit je do schránky.
       Aktuálnost časopisu - jeden z hlavních cílu jeho vzniku, sice díky prodlevám při rozmnožování pokulhává za skutečnými možnostmi, ale i tak je Interkom mezi fanziny vyjma libereckého Trifida bez konkurence. V případě, že rozmnožování funguje jak má, je výrobní lhůta cca 10 dní včetně uzávěrky pro horké aktuality 3 dny před vyjitím, případná zdržení při rozmnožování dosud nepřesáhlo nikdy tři týdny.
       To že redakci Interkomu tvoří v podstatě jediný člověk, by asi u většiny fanzinů vedlo posléze k jejich zániku - zde však hraje roli skutečnost, že coby novinář mám k jeho tvorbě přeci jen bližší vztah, vetší zkušenosti i schopnost v případě nutnosti zaplnit i sestavit číslo takřka na počkáni. Ostatně obavy z nedostatku materiálu brzy padly - Interkom si již vydobyl své místo na slunci, fanové začínají posílat příspěvky, vzniklo několik stálých rubrik, které píší spolehliví spolupracovnici, a další rubriky se připravují.
       Ohlednuti za rokem existence Interkomu bude snad nejpřesvědčivější shrnout čísly: od dubna '84 do března '85 vyšlo 12 čísel (o prázdninách nevycházel, takže průměrně 1 číslo za méně než měsíc), rozsah stoupl při zachováni počtu stran díky technice z původních 4 stran A4 na dvojnásobek, takže celkem představuje 1. ročník 64 stran textu. Samé informace, názory, aktuality - ani jedna povídka, přesně tak, jak jsme slíbili. A závěrem? Především poděkovaní všem, kteří Interkom, byť i nepřímo, pomáhají udržet chodu: M. Nejedlému z TOSu, Z. + M. Rampasovým, P. Hoskovcovi. J. Olšovi, P. Bedrnovi, Pagimu, S. Čermákovi, J. Pavlíkovi i přispěvatelům s klubů, všem těm, kteří si uvědomují že Interkom bude jen a jen takový, jaký si jej uděláme. A snad tedy i výsledek tohoto společného úsilí nějakou tu pomoc, podporu, inspiraci i výzvu pro SFK po celé republice znamená.
- šéfredaktor, reportér, lokálkář, teoretik, grafik i písař (stále jeden a tentýž)
Vláďa Veverka
SFK Spectra, Praha -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK