Logo rubriky
7/1985
  (16)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Klič

Počínaje tímto číslem začínáme vydávat jako zvláštní přílohu Interkomu stručné obsahy a charakteristiky českých a slovenských knih z doby před rokem 1948, vedených v superseznamu jako sf. Našim cílem je poskytnout sběratelům v nových klubech základní přehled o titulech, jejichž autoři ani názvy jim nic neříkají. Materiál je zpracován formou, která Vám umožní založit si přehlednou kartotéku - doporučujeme obálku nestřihat, ale dát na xerox a dělat kartotéku z kopií. Základem této nové rubriky jsou materiály, zpracované v rámci akce Klič. Příspěvky z tohoto zdroje (zkrácené a upravené) budou mít signaturu pod textem, jiní přispěvatelé budou mít vlastní značky. Vítáme jakékoliv zájemce o spolupráci, kteří si mohou o bližší informace napsat na adresu Petr Bedrna, U Valu 862/2, Praha 6, 161 00.

Stefan Barszczewski: Společnost kuřáků opia.

       (Praha 1928 - Polák - nakl. Přítel knihy)
       Po oslavě výročí vítězství nad asiatskými hordami poslanec Znicznicz neúspěšně varuje před novým nebezpečím z východu. První část knihy pojednává o dobrodružstvích jeho rodiny, kterou se neustále snaží zajmout mongolská hordy, což se jim ovšem nezdaří. Události poté nabudou na spádu: Evropa je přepadena leteckými eskadrami žlutých, kteří jsou sice napoprvé odraženi, ale Evropané se pod jejich soustavným tlakem stahují na západ, jejich postup zastaví teprve zásah nejmodernějších amerických zbraní - dalekonosných děl a otravného plynu.
       Román je svým tématem i charakteristikou postav chudý, jeho přečtení netrvá dlouho, má jednoduchý děj a rychlý spád. Na svou dobu zajímavé jsou etické úvahy a filosofické otázky kolem použití hromadných ničivých zbraní. (klíč)

Sergej Beljajev; Desátá planeta ( Rus - knihovna Květů 1951/52)

       Akademik Solncev se setká s bývalým žákem a letí s ním v raketě přesvědčit se o existenci desáté planety naší soustavy. Po přistání na jejím povrchu vidí otřesné výjevy z koncentračních táborů a pod. Posléze zjistí, že jsou v obrovském muzeu minulosti, uchovaném na výstrahu současným obyvatelům planety. Po setkání s těmito se chytají na zpáteční cestu. Solncev se probudí a zjišťuje, že se mu to vše pouze zdálo...
       Naivní téma je poplatné době vzniku včetně anachronického vypravěče-spáče. (klíč)

Joe Bernardský: Svět proti světu ( Praha 1929 - Čech - nakl. Kočí)

       Svět je rozdělen na skupiny privilegovaných a zaostalé, poslušné dělníky. Diktátor 1. okresu finguje povstání s cílem diskreditovat podtajemníka Harta, jehož dívka Viola vlastní cennou orientální sošku. Violin bratr vede osvobozenecké hnuti. Do příběhu vstupuje Chan-lu, velekněz bohyně, kterou soška zobrazuje. Unese Violu i se soškou do země Hum, kam je pronásledován jejím bratrem a jeho přáteli. Těm se Violu nepodaří vyrvat z jeho moci a jsou hozeni třetihorním potvorám. Zabijí je a donutí posléze Cban-lua zajatkyni vydat. Vrací se domů, provedou revoluci a zlikvidují pronásledujícího je Chan-lua.
       Román je poměrně čtivý, hemží se nápady a vynálezy (hrachové bomby, nevyčerpatelný akumulátor, přežilé příšery z pravěku, zajímavé uspořádaní společnosti). (klíc)

Ján Kresánek Ladčan: Za námi púšť (Trnava 1947 - Slovák - nakl. Spolek sv. Vojtěcha)

       Alan Lloyd se vrací z války do Salvoxany, hlavního města Amerik. Na světě se tajně vyvíjejí atomové zbraně a nad severním polem se vzájemně zničí letky bílých s at. zbraněmi, což je začátek války. Přes Alanova hrdinství je Salvoxana vybombardována a Američané na oplátku zničí Tokio. Další vzájemné odplaty vyřeší svým vynálezem Alanova žena Charlota, která objeví plyn neutralizující jaderná zbraně.
       Dobrodružný román je po fabulační stránce slabý, používá v té době již přežilého námětu invaze „žlutých“. Autor, který napsal asi 9 románů, patři k zakladatelům sf na Slovensku. (klíč)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK