Logo rubriky
7/1985
  (16)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

SVĚTELNÉ ROKY - výběr 3 - 1985

H.T. Harmattan - W.E. Western: Ve znamení pentody (1947)

       Komisař Boroughs vyšetřuje záhadné události na zámku High Castle. Jejich původcem je vynálezce robota John Wilson, jemuž majitel zámku jeho vynález ukradl a pokusil se jej zabít. Wilson s použitím různých převleků připravuje pomstu, jejímž vykonavatelem má být právě robot.
       Kniha se spletitým dějem nepostrádá napětí a všechny zápletky jsou autory logicky a elegantně vyřešeny. Jde o typický detektivní román z řady strašidelných zámku s dodanou vědeckofantastickou zápletkou. (klíč)

Jean de Kerlecg: Urfa

       (Rodokaps č.22 roč.1 - Francouz)
       Ondřej Mervil se dostane do podzemí říše podivných rybích lidí. Jedné z bytostí, zvané Urfa, zachrání život a vyšle ji na povrch se správou o svém osudu. Román popisuje pátráni záchranné výpravy vedené Ondřejovou ženou a Urfou. Po rozluštěni Ondřejovy zprávy, která nebyla čitelná, odjede výprava až do Maroka. „Studnou záchrany“ se všichni spustí do podzemní říše a zachrání tam Ondřeje, ze kterého si rybí lidé udělali božstvo. Ondřej se vrací do rodné Francie a Urfa mezi rybí lidi.
       Román má odpovídající úroveň edici, v níž vyšel. (klíč)

Ed. Bellamy: Pohled do budoucího ráje

       (Praha 1893 - Angličan - F. Bačovský)
       Hlavní hrdina West se po dlouhotrvající nespavosti uloží k hypnotickému spánku a probudí se až v roce 2000. Po celý zbytek románu se seznamuje se sociálními vymoženostmi budoucí společnosti. Stát vlastní všechny výrobní prostředky, existuje pracovní povinnost od 26 do 45 let, místo peníz se používá, poukázek na výdej zboží z obecního skladu atd. Fantazií v technické oblasti autor šetří. Román končí Vestovým probuzením, vše se mu jen zdálo. Po procit nutí si West začne uvědomovat rozdíly mezi utopickým snem a současným Bostonem roku 1887. Se svými společenskými radami neuspěje a znovu se ocitá v roce 2000 (pokračování této utopie pod názvem „Rovnost“)
       Autor byl v utopiích předchůdcem H.G. Wellse, jehož Až spáč procitne je velmi podobné. (klíč)

Pat Frank: Pan Adam

       (Praha 1948 - Američan - Václav Petr)
       Po výbuchu atomové bomby se stanou všichni muži na světe neplodní. Svět má zachránit průměrný Honoré Adam, který přežil výbuch v podzemí. Vytváří se Národní oplodňovací výbor (NOV) s programem Umělé oplodnění (UO). Adam se stává terčem intrik a tak před zahájením UO mizí. Jeho tajemník novinář Smith jej objeví ve společnosti fyziku, kteří se ho snaží zneužít k pokusům. Při zahájení U0 se však osvobozený Adam ukáže být zbytečný, protože je také neplodný (sám se ozářil, aby byl jako ostatní). Lidstvo je nakonec zachráněno vynálezem.
       Výborný satirický román zpracovává námět obdobný Sexmisi či Mužům pod ochranou, avšak Mnohem dříve. (klíč)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK