Logo rubriky
9/1985
  Fandom (další) (18)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Diskusní fórum

Fanem snadno a rychle

Na téma „Jak se stát fanem“ se zamýšlí ve stejnojmenném diskusním příspěvku v minulém čísle p. Egon Čierny z sfk Julese Verna, a mně v podstatě nezbývá, než mu dát v mnohém za pravdu.
       Pokud bych chtěl k jeho článku něco poznamenat, pak snad jen to, že výhrady uváděné v prvním odstavci („...dělení fanoušků sf na různé stupně, od čtenáře sf až po aktivistu, není nejnutnější. Všichni zájemci o sf se podílejí na životě fandomu podle svých schopností.
       Pokud jde o různé akce sf, nevidím jejich osud tak černě, jako V. Veverka. Přednášky O. Neffa byly slušně navštíveny a Minicon 84 a Parcon 85 byly vytíženy až na hranice únosnosti......“), vyplývají spíše z jistého nedorozumění, než z rozdílnosti názorů. Dělení sf fanoušků (viz. úvodník „Není každý fan“), jsem nikdy nenavrhoval v tom smyslu, že bychom mněli na akcích složitě zjišťovat „kdo je co“ a preferovat tu či onu skupinu. Tvrzení že všichni zájemci o sf se podílejí na životě fandomu podle svých schopností pokládám za naprosto správné. Když se Čtenář trochu hlouběji nad celým úvodníkem zamyslí, zjisti, že to ani jinak chápat nelze,“ protože při izolovaném přístupu k některé z uvedených kategorií by v onom řetězci čtenář - zájemce - fanoušek - fan - aktivista nastala trhlina a celý systém vývoje od jedné formy k druhé by přestal fungovat. Uvedené dělení chápu především jako pomůcku pro ty, kteří se zabývají organizováním fandomu, protože je nutné uvědomit si především specifika jednotlivých kategorií, A že nejde o samoúčel dokazuje v podstatě i sám pan Čierny, kdyžto kus dále tuto typologií sám používá v úvaze o přechodu od čtenáře k fanouškovi.
       A co se týče sf akcí, nejsem pesimista co se týče velkých jednorázových projektů (Parcon, Minicon), ale v každodenní pravidelné činnosti sfk. Že jde o problém, který není radno přeceňovat, prokázala ostatně i celá sobotní diskuse na Tatraconu. Slabiny, které mám na mysli, dokumentuje ostatně nejlépe zmínka p. Čierneho o „debaklu“ klubovny v Polské.
       Jádro problému, o němž p. Čierny hovoří, v podstatě navazuje na můj úvodník a dokládá jej praktickými příklady. Bohužel se obávám, že navržená koncepce „diskusí“ v Polské je zatím nerealizovatelná, protože nemáme po ruce nikoho, kdo by byl schopný tyto diskuse na požadované úrovni vést. Zato druhý z námětů lze realizovat ihned (a je opravdu zarážející, že se tak dosud na žádné z akcí fandomu nestalo) - takže pane Čierny - díky za připomínku, na Miniconu i v UKDŽ letos Informační stánek o sfk bude!
-V. Veverka
sfk Spectra, Praha-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK