Logo rubriky
11/1985
  (20)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Klíč

Hans Dominik: Východ proti západu

       (Němec - Praha 1926. Melantrich - 262 stran)
       Archibald Wellington, zpravodaj listu Presse, a Jiří Isenbrand, vrchní inženýr dynothermické společnosti, pomáhají osidlovat střední Asii německými osadníky. Vynález Lynotherm ovlivňuje počasí a vytváří zde ráj. Tyto události jsou trnem v oku Žlutým. Nepřítelem kladných postav je přisluhovač Žlutých Collin Cameron, který chce svou činností získat Marii Fedorovnu. Ženy zde působí jako deus ex machina činnosti mužů. Wellingtona zase miluje Helena Garvinová. Ten si chce její srdce trvale získat zničením doupěte Žlutých ve Frisku. Velká bitva u Bajkalského jezera je vyhrána německou stranou za použití dynothermu. Happy end.
       (J.R.)

Georges G. Toudoge: Ukradený Golfsky proud

       Francouz - Praha 1928 - Melantrich - 203 stran)
       Skupina přátel se v létě vydá na projížďku po moři. Cestou teplota poklesne pod bod mrazu, potkávají ledovce. Jejich bárku dokonce přepadne stádo mrožů. V Evropě i Americe dochází k prudkému ochlazení, někde zase naopak. Po návratu Jacques Aubry jede na lodi Typhoon zachránit uvíznutý parník, na kterém je jeho snoubenka Jana Miranda. Oba dva se s několika námořníky zachrání na Azorských ostrovech, kde padnou do rukou záhadného Dona Agostina. Ten je jako zajatce zavleče do obrovského podmořského města. Don je přímý následovník aztéckých králů. Aby se pomstil současnému světu, povolá chemika Girola, vynálezce látky dráždící korály. S tou vybuduje hráz v cestě Golfskému proudu, takže dochází ke změnám počasí. Jana předstírá k Donovi náchylnost a skupině se podaří utéci v malé ponorce i s Donem coby rukojmím. V závěru je město zničeno a svět, zachráněn.
       (P.B.)

Henry Rider Haggard: Heu-heu příšera

       (Američan - Praha 1925 - Borský + Šulc - 327 stran)
       V dálné zemi prožívá další dobrodružství hrdina Haggardových románů, nebojácný Allan Guatermin. Je požádán nápadníkem jedné dívky, aby ji osvobodil od krvavé oběti příšeře Heu-heu. Ta v daných končinách coby obrovská opice vládne a každý rok požaduje jako oběť krásnou dívku. Po četných dobrodružstvích v ní Allan odkryje vychytralého kouzelníka, který v masce opice tyranizuje okolí a mladé strká do rostoucího harému. Allan jej zničí a demystifikuje. Dívku, která stála na počátku příběhu, sice osvobodí, ale neunikne místnímu náboženství. Po Allanovi zatouží místní královna a chce jej za muže - hrdina jen stěží uniká. Klasické staré dílko, pootevřené mystice. SF prvků obsahuje málo, ale román se bez velkých nároků dá dobře číst.
       (Klíč)

André. Laurie: Vládce hlubin

       (Francouz - Praha 1926 - Vilímek - 320 stran)
       V Marseilli ztroskotá loď Dakar a její zkázu vyšetřuje v malé ponorce skupina lidí pod vedením Františka Aubryho. Jsou při tom záhadně uneseni a stráví mnoho týdnů v neznámé ponorce, která je vysadí na Ostrově práce. Na tomto ostrově existuje tajný stát, řízený Zinki-Joholem, jinak námořním lupičem. Zajatci musí pracovat v tamních supermoderních podnicích. Ostrovní stát jinak vypadá jako Utopie, všude spousta bohatství. Únik takřka nemožný.
       Aubry se seznámí s vladařovou dcerou, kterou učí francouzsky. Zalíbí se také vládci, který jej chce udělat svým společníkem při dobývání světa. Jako záruku mu chce dát ruku dcery. Aubry naoko přijme, aby pak s přáteli kuriózním způsobem unikl (vzduchem).
       Laurie je sice dobrý autor, ale tento jeho román je velmi pádný, rozvláčný, s popisným dějem.
       (P.B.)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK