Logo rubriky
2/1986
  Fandom (další) (23)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

VŠECHNO BYLO JINAK

Když jsem odcházel z Mikroconu, který připravily sfk Terra, TM a Kepler, říkal jsem si něco takového jako: „bylo to hezké, ale pod pojmem návštěvní den jsem si původně představoval něco jiného.“
       Něco takového, že se jednotliví členové klubu představí, něco o sobě řeknou, že se budeme bavit o jejich zájmech, nápadech, činnosti dotyčného klubu a podobně. Další návštěvní den jsme měli připravit my, a to i přesto, že Spectra právě prošla složitou reorganizací a přestavbou. Přesto jsem ale původně počítal s tím, že zvolím jakýsi kompromis mezi svou původní představou a pojetím Microconu /to proto, že jeho návštěvníci si v důsledku toho, co viděli, již udělali představu o tom, co by asi očekávali příště/.
       Plán byl následující: začneme burzou /návštěvníkům se tak představí Pavel Martínek jako jeden z našich největších sběratelů/, pak Franta Rodr přednese asi patnáctiminutový výtah z Jitra kouzelníků a Petr Hamšík na něj naváže dvacetiminutovým výkladem na totéž téma, ale z hlediska vědeckého materialismu: obojí bylo již připraveno na naše schůzky/. Pak Standa Čermák předvede na videu lahůdku - sestřih o tom, jak v SSSR v padesátých letech točili sf filmy a redakce SR předloží humorný /polo/kvíz s diapozitivy, znázorňujícími v alegorické podobě názvy filmů. Na to naváže opět Standa s výkladem o fantasy a já to uzavřu diapozitivy ze Saudkova nezveřejněného seriálu Muriel a Oranžová smrt.
       Plán byl snad „ideálně“ vymyšlen: každý se měl představit svou vlastní specializací a já k tomu hodlal dodat vždycky jen pár průvodních úvodních slov. Leč krátce před začátkem celé akce mi nezbylo než parafrázovat O. Neffa: Všechno bude úplně jinak! Petr Hamšík byl bohužel k nezastižení, asi zase odjel do SSSR. Sestřih videa se nám nepodařilo na poslední chvíli zajistit. To nic, říkal jsem si, i tak je toho dost na pár hodin. Ale pět minut před začátkem Franta Rodr nikde, a to měl podle náhradního plánu mluvit už ne 15 minut, ale skoro hodinu, aby se mezitím setmělo a mohlo se přejít k diapozitivům. Netrpělivě vyhlížím Frantu a mezitím mi Starknest sdělují, že Čermák nepřijde, abych fantasy udělal místo něj. Koncepce představování tímto padá, protože musím kromě prodeje knih začít vymýšlet povídání o fantasy žánru tak na půl hodiny minimálně. Ještě štěstí, že mám v kufru koncept článku na toto téma - zatímco jej studuji, původní plánovaná koncepce se mi vymyká z rukou a nezbývá než přijmout tezi, že návštěvní den je takový menší Minicon, tedy Microcon.
       Pevně doufám, že ti, kdož přišli, neodcházeli příliš rozčarováni z našich /mých/ improvizací. A nezbývá mi brát jako ironii osudu skutečnost, že cestou z klubu se na mne obrátili Petr Samohejl a Saša Hlinka s tím, že si „návštěvní den“ představovali úplně jinak než jako Microcon a že si mysleli, že si jej představuju tak nějak jako oni. Co jsem na to mohl říct? Jen jsem přitakal - návštěvní den by měl opravdu vypadat úplně jinak než to, co právě viděli. Takže snad napřesrok.
- V. Veverka, KPVF Spectra, Praha -
       PS: oba materiály o „návštěvních dnech“ byly napsány nezávisle na sobě po diskusi autorů na závěr návštěvního dne sfk Spectra.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK