Logo rubriky
2/1986
  (23)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

Brány otevřeny

Sci-fi hnutí se probourává do podvědomí veřejnosti. Nahlodává nevědomost laiků pomocí rozhlasu a tisku. Všichni si podvědomě přejem, aby „nás“ bylo stále více, abychom dělali větší akce a ještě mohutněji propagovali náš zamilovaný žánr. Domnívám se však, že - mluvit o fandomu v rozhlase, nebo připravit pořady pro veřejnost je sice krásné, ale členskou základnu to „nezvedá“. Zápisník udělal ze sci-fi hnutí téměř organizovanou složku NF - uveřejnil ceny SF, reportáž z Miniconu, připomněl uzávěrky soutěží SF., to nejdůležitější tam však není: kde se může člověk přihlásit, které kluby „přijímají"!
       Propaganda, u které tyto náležitosti chybí, může mít potenciálně zpětný efekt - alergii „obyčejných lidí“ na články o jakémsi hnutí, které je do velké míry světem samo pro sebe, a do kterého nelze proniknout. Pokud to mohu posoudit, noví fanové se mohou ve fandomu objevit jedině když založí vlastní klub /pokud nepočítám jednotlivce, kteří vstoupí do školy nebo závodu, kde již něco podobného funguje/. V Praze je situace o to pikantnější, že klubů je „fůra“, ale většina z nich nepřijímá. Informovanost o tom, v kterém klubu jsou dveře otevřeny, je minimální. Málokdo /spíš nikdo/ je schopen nově příchozímu zodpovědně sdělit: zatelefonuj tam a tam, ten a ten klub tě přijme.
       Myslím, že do věci nepřinesl jasno ani článek v lednovém Interkomu o akcích v Edenu a o možnostech Prahy 10 přijímat nové členy. Věci by prospělo, kdyby se tomuto problému věnoval jeden bod programu v „Teplicích“. A když zjistíme, že „máme volné kapacity, že můžeme rozšiřovat členskou základnu, uveřejněme to v Interkomu, v Zápisníku či jinde, a pak teprve dělejme reklamu „hnutí“.
- Petr Samohejl
sfk Ada, Praha -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK