Logo rubriky
2/1986
  Cony (další) (23)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

Naše reportáž - con necon

Srazy fanoušků SF jsou dle tradice nazývány cony. Ten, kterého jsem měl tu čest se končen ledna zúčastnit, nepostrádal nic z atmosféry těchto setkáni, leč vzhledem ke specifice Readerconu (pouze pro čtenáře „Světelných roku, kteréžto mají nyní 8 výtisků) jsem si pro něj vymyslel označení nové, stejně specifické, jako byl specifický tento con a jako jsou specifické SR: „Čtenářoslez“.
       Dělat reportáž ze Čtenářoslezu postupy obvyklými u jiných akcí mi připadá dosti marné. Kdo Starknesty nezná, SR nečte a v Ertaru nebyl, stejně mu to nic neřekne. A tak namísto chronologie a líčení jednotlivých událostí se zmíním o několika nápadech, které nás prosté účastníky zcela nadchly, a které mohou být inspirací i pro ostatní sf kluby kdekoli jinde.
       - nonstop test: spočíval v záludných otázkách, které na nás pořadatelé vybafávali v různých nestřežených okamžicích. A kdo se nejrychleji zorientoval a dokázal odpovědět např. kolik a které knihy u nás vyšly I. Asimovovi, dostal čokoládový peníz, který - pokud jej mezitím nesnědl - na závěrečném hodnocení rozhodl o držiteli první ceny.
       - nápad překrásné absurdní: soutěž v recitaci citoslovců z klasického supermanovského kresleného seriálu. Bylo jich asi 30 (např. AAAAAUUOUUllTTT, ZITTT, SSSIP-SSSIP, Thrackt a další), a nevěřili by jste, že co účastník soutěže, to zcela jiné, originální (a bránici přihlížejících týrající) pojetí zadaného úkolu - klasický přednes, zdramatizovaný příběh (samozřejmě sf) a story ze života v duchu raného socialistického realismu.
       - tvorba filmové „ankety“ (inspirované! kvizem M. Butory na Tatraconu, kde měli účastníci z alegorických obrázků hádat názvy knih). Zde šlo pro změnu o filmy, leč oproti několika původním nápadům pořadatelům, při nichž měli účastníci asistovat coby herci, se to cele zvrhlo v zhruba hodinové bláznění, při kterém jsme vymýšleli kde co: „Muž který spadl na Zem“ (Súkeník padá na zem), „Muž který prochází zdí“ (Švachouček prochází zdí pomocí optického klamu verandy), Slečna Golem, Vládci světla, Planeta opic, Zkouška Pilota Pirxe atd. Zahrál i si dokonce i Aidar, který byl posléze pověřen rolí vetřelce (viz „Vetřelec“) : vylézajícího z těla ubohé oběti (já).
       - kviz dosud nikde neviděný: sf zeměznalectví! Na mapě Ertaru (Republika Ertar - místo, kde vycházejí SR) byly zašifrovány lokální, geografické a jiné názvy, Inspirované sf filmy (Black Hole City), fanoušky („Rampasovo Poříčí), sf náměty všeobecně i terminologií, prověřující znalost samotného fanzinu SROV. Soutěžící dostali každý svou mapu (!) cca formát A1 a měli půl hodiny na vyhledaní zhruba 30 symbolů, zdánlivé jednoduché, ale co s takovými chytáky jako je vesnice Anaal? Kdopak z vás ví, že jde o část kouzelného zaklinadla z Excaliburu (Anaal Nadrah Urvas Bethud ...)
- Vláďa Veverka
KPVF Spectra Praha -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK