Logo rubriky
7/1986
  Fandom (další) (28)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

SF muzeum - krátce SFM

Fanoušci i ti jen sympatizující si stěžují na naši všeobecně špatnou paměť. Kdo dnes ví, jaký byl program v sobotu odpoledne na prvním pardubickém sekání v roce 1982, či které kluby měl zástupce na prvních Teplicích o rok později? Natož aby se vědělo, o čem se tehdy jednalo.
       ik8607b.gifExistujeme krátce, ale mezerami v naší psané paměti můžeme soupeřit s dějinami organizací mnohem starších. Volá se po sepsání dějin SF hnutí u nás, ale čím dále se zřetelněji ukazuje, že je to nad síly jednotlivce. Přitom hnutí bez psaných dějin zachycujících vývoj od nejasných počátků do současnosti /co na tom, že rovněž nejasné/ je tak snadnou kořistí demagogie.
       Z těchto a dalších důvodů je zřejmé, že je třeba přestat materiály týkající se SF a SF hnutí u nás pouze shromažďovat, jak to činí archivy superfanoušků, ale i třídit, katalogizovat, doplňovat a uvádět na pravou míru.
       Právě toto je vedle prací na dějinách našeho fandomu a vývoje SF u nás hlavním úkolem SF muzea. SFM bude rovněž ve spolupráci s už existujícími archivy zpřístupňovat důležité materiály jednotlivým badatelům /ač už externím spolupracovníkům SFM či soukromníkům/.
       V současné době probíhají práce na zmapování výsledků, průběhu a sociologie účastníků Ceny Karla Čapka. K lepšímu zmapování vlastního průběhu Parconů by mělo posloužit i založení klubu /či společnosti/ Parcoránů.
       Připomínky a spolupracovníci vítáni, pomoc žádána.
ZR - SFM
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK