Logo rubriky
2/1987
  Cony (další) (32)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1987

Z konečné na konečnou a zase zpátky za 28 hodin

Cesta na Pivocon 87, první větší letošní SF akci, ovšem započala dřív než osmadvacet hodin před svým koncem. Nejprve „bylo třeba napsat příspěvek týkající se vztahu piva a cestování časem, a ještě před tím bylo nutné se o sešlosti dozvědět. I to se mi podařilo a v pátek třináctého (února) jsem vyjel z konečné jedničky nedaleko SF muzea směr Plzeň.
       Tam už na mě v novorenesanční budově nádraží Klementa Gottwalda čekal Karel Jedlička, aby mě jednou z typických plzeňských nábližek dovedl do staroslavného hostince slynoucího Rychta, o němž jsem měl později doznat, že v něm byl roku '1 tohoto století založen SF klub Psychiatrická léčebna Dobřany.
       Když jsme dorazili, zastali jsme na místě pouze pořadatele Zdenka Páva a Jardu Bláhovce. Další členy Andromedy zastupoval jen pokladník Zbyněk Sucha a teď i dorazivší Akčildej. Brzy ale přibyli ostatní: Radka Žákova doprovázená individuem známým pod přezdívkou Pražák a Tomem Jirkovským, David zvaný Trifid Kamikadze a asi pět dalších, fanů.
       Když skončila první část Pivoconu, věnovaná neformálnímu posilnění pivem a bramboráky, začalo soutěžní klání. Četbou své opovídky je zahájil Jarda Bláhovec. Na stole se objevila láhev 12st. Chrononauta pro vítěze. S kýženou metou před očima pak své příspěvky prezentovali ostatní výše jmenovaní. Všechny práce splnily soutěžní podmínky a brzy bylo posluchačům zřejmé, že jen málo jevů souvisí tak těsně jako pivo a čas.
       Volbu vítěze zkomplikoval Zdeněk Páv, když prohlásil svou práci za mimosoutěžní, myslel jsem, že dává příležitost ostatním, ale pak mi to došlo. Znal obsah a složení Chrononauta. Zřejmě ho znali i další, neboť Akčildej, který nakonec trofej získal byl donucen na místě ji okusit a určit, o jakou kapalinu jde. /Čtenáři čuňáci budou obyčejným diapivem zklamáni a tak pro jejich útěchu uvádím, že bylo zteplalé/.
       Program i útulné prostředí se všem tak zalíbilo, že padl návrh scházet se takto každý pátek třináctého. Padl i návrh na nové jméno akce, pochází od bohužel nepřítomného Honzy Hlavičky (byl v ten čas s dětmi na horách, přítomní věnovali minutu ticha jeho památce), v listu, v němž vysvětloval svou nepřítomnost nazval naši sešlost „Pivochron“.
       Málem bych zapomněl na jednu důležitou podrobnost, z niž by měl radost každý správný člen OK: všichni účastníci obdrželi průkazku SFK Psychiatrická léčebna Dobřany. David na místě dokreslil podobenky, zdá se podle nich, že mnozí už byli pod obraz. Potvrzení o zaplacení členských příspěvků vydával vrchní dle výše útraty.
       To už se dostávám k odchodu z pohostinného pohostinství, o němž Z. Páv tvrdí (ve své povídce), že v něm byl založen vůbec první sf klub na světě, ale vrchní si na to odmítá vzpomenout s chatrnou výmluvou, že zde pracuje půl roku a hospodu postavili těsně před poslední válkou. Zde má aplikovaná chrononautika ještě co dohánět.
       A pak jsme se octli na čerstvém vzduchu. S pomocí Karlovy ženy Stáni jsme se dostali až do pověstného archivu „Černá díra“, kde jsme vyčkali rána. Tehdy jsem uznamenal pozoruhodnou shodu, jednu z těch, o nichž nikdy nemůžete s určitostí říci, zda nevyplývají ze samotné podstaty vesmíru; jak můj tak i Karlův archiv leží na konečné jedničky.
       Ale to už bylo 13.00 a já se vypravil na druhou konečnou. Jo a ještě jeden objev jsem v Plzni učinil: bronzový monument v nádražní hale představuje železničáře, všiml jsem si, že se opírá o výhybku.
Zdeněk Rampas
       Žádáme fany jimž Pavel Kolář již delší čas nevrací jejich věci, aby nám zaslali seznam a jim známé adresy P. Koláře za účelem efektivnějšího vymáhání.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK