Logo rubriky
3/1987
  SF film (další) (33)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1987

Film

       Diváci i porotci prvního festivalu „SF+FANTASY“ v Dobřanech měli možnost zhlédnout novou Fantasy v českém pohádkovém stylu s názvem: Tři oříšky pro Veverku.
       Film kromě ceny za „mimořádný herecký výkon“ pro hlavní hrdinku získal i oblibu a uznání „přátel a ochránců přírody“. Drobný stín na herecké obsazení filmu padl po té, co druhý z hrdinů přislíbil /za tvrdé stříbuchy rzivé/ reklamu „Pistnickému masnému kombinátu pro zpracování zvířat“ no salám značky JUNIOR.
       Děj filmu se odehrává na řiditelném asteroidu Knosos, který ve svých jeskyních a chodbách unáší vesmírem gigantické kosmické panoptikum zrůd a příšer. V jeho labyrintu se jednoho dne svým rodičům ztratí malý polský chlapec; jeho strastiplná cesta na svobodu je provázena četnými pohádkovými dobrodružstvími.
       Hlavním motivem filmu je chlapcovo setkání s roztomilou veveruškou vězněnou zlým černokněžníkem ve Zlaté jeskyni; zviřátko ovládá telepatii a přes silová pole se chlapci svěřuje se svým osudem. Prolínají se zde vzpomínky na galaktickou ZOO s čímsi temným, co chlapec nemůže rozluštit; smysl těchto obrazů začíná i chápavý divák tušit teprve v dramatickém závěru filmu.
       Chlapec a zvíře spojenými duševními silami překonávají tři překážky bránící veverce ve volném pohybu, symbolické tři oříšky: po četných nebezpečích se jim podaří odemknout Zlatou jeskyni, zlomit zlatou mříž a nakonec i vysvobodit veverku ze zlatého oběžného kola, které odčerpává její přebytečnou energii. Uvolnění posledního silového pole způsobí prudký výron energie, který strhává naše hrdiny s sebou; tři energetické články /pochopitelně tvarem připomínající ořechy/, které stačila veverka popadnout do tlapek, jim umožní nakonec energetický vír ovládnout a prorazit si časoprostorový tunel na svobodu.
       V tomto tunelu se prolíná minulost s budoucností a představy se skutečností; autoři zde dokonale využívají možností kvadrofilmu, aby oddělili duševní světy obou hrdinu, ale zároveň ukázali i jejich vzájemnou interakci. Nebudeme prozrazovat podrobnosti, abychom diváka neochudili o moment překvapení a neznehodnotili tak jeho audiovizuální zážitek; řekněme snad jen tolik, že v závěru filmu veverka přinutí svými bioproudy chlapce ke klasickému pohádkovému polibku - joj ten je pak překvapen, v co že se mu vlastně veveruška promění! Kvůli tomuto konci se prý dokonce uvažuje, že tento pohádkový film nebude mládeži přístupný...
       Předpokládám však, že většina našich čtenářů splňuje nejzazší kritéria galaktické plnoletosti/21/ a je navíc dostatečně protišokově vybavena, takže bude moci shlédnout nejen tento film, ale i další volná pokračování příběhů našich dvou povedených hrdinů - Kat a blázen a Diktátor.
- N.T. -
       Doneslo se nám, že IKÁRIE není obročník, jak se v mnohých plátcích tvrdí. Bude prý vycházet /??!!??/ každý přestupný rok. Jak lze vidět, první číslo bylo zpožděno jen o dva roky, a co teprve to druhé...
       Redakce rozhodně popírá zprávy, že by letošního /87/ GOLEMa /pokud bude udělen/ měl dostat POUTNÍK, RoU.Ra, LASER, či snad obročník IKARIE; každému /komu ne, ať se u nás přihlásí/ je přeci jasné, že vítězem je INTERDRB !!!
       SFK J. Vernea nyní ve svém fanzinu Poutník bude vydávat výhradně příběhy R. E. Howarda „Brbar onan“
       Od příštího lunárního roku se prý bude LASER prodávat pouze za Dyreckty. Podle agenturních zpráv se však nominální cena nezmění!
       Nejsme pověřeni, avšak doneslo se nám, že je všechno úplně jinak. Výše výkupného pro klub Andromeda již padlo, neboť výsledek konkursu na nového Prasáka byl anulován a vše se vrátilo do starých koleji; vždyť už se i LASER zklamal...
       Tiskový mluvčí VHJ dřevozpracující průmysl okruhu vnějších planet oznámil, že výrobní podniky sídlící na oběžnicích planet Saturn a Pluto přejdou začátkem příští pětiletky z výroby jedlové laťovky opatřené březovou dýhou výhradně na zpracování olšových polen vyskytujících se v hojné míře jako odpad duševní činnosti některých velikánů naší sci-fi /Raději neuvádíme konkrétní jména/.
       Od této přestavby VHJ se očekává zvýšený ekonomický efekt, předpokládá se samozřejmě i značná hmotná zainteresovanost zaměstnanců na kvalitním zpracováním polotovaru.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK