Logo rubriky
3/1988
  Cony (další) (44)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

VHŮRU DO PEKLA!

Peníze, magické božstvo, jehož zvrácenému kultu holdují milióny bez ohledu na věk, pohlaví i výši intelektu. Během okamžiku dokáže změnit lidi v nebezpečné pitomce, a kdo mu jednou podlehne, kráčí po té nejlepší cestě rovnou do pekla.
       Když se začínalo rodit naše sci-fi hnutí, zdálo se, že tohle prapodivné božstvo, které s oblibou staví přítele proti příteli a z vraždy činí banální záležitost všedního dne, nenalezne ve scifistickém panteonu žádné významné postavení. A jestliže se tu bude vůbec vyskytovat, pak přinejhorším jako nezbytná kuriozita vynucená tlakem okolí. Ani v dobách, kdy vzrostla nákladnost fanzinů, aniž by se to však odrazilo na jejich grafice, a peníze začaly ovládat jejich distribuci, nebylo ještě možno mluvit o nějakém kultu v pravém smyslu.
       Časy se ovšem mění a pokrok, jak známo, kráčí mílovými kroky vpřed. Nelze proto donekonečna tvrdit, že sci-fi hnutí má pouze jakési intelektuální a sociální poslání, jehož hlavním cílem je změna podivínů na okraji běžné společnosti v uznávané tvůrčí osobnosti. Proč tedy jednou otevřeně nepřiznat, že se jedná především o kšeft? Příklady táhnou, říká stará pravda, a proto je nezbytné vzdát hold všem neohroženým průkopníkům, kteří rázně vykročili novým směrem.
       Jedinečným vzorem vhodným k následování je olomoucký SFK Futurum, nositel čestného titulu nejoblíbenější klub roku 1987. Jeho strojově takřka bezchybná pozvánka na II. Sci-fi ples je toho víc než důkazem. Od chvíle, kdy scifisté začali pořádat hromadné akce, bylo všem jasné, že za poskytované služby je třeba platit. Nikdy však nebylo sporu, že organizátorům jde výhradně o uspokojení dychtivých fanoušků, a nikoliv o to, aby si co nejvíce namastili vlastní kapsu.
       V případu pozvánky olomouckého SFK však tato jistota chybí. Při jejím čtení si člověk připadá jako Neználek na Měsíci, kde se odevšad vyplazují mlsné jazýčky, které lze ukojit toliko dostatečně tučnou mincí. Chceš se radit s ostatními kluby? Zaplať! Chceš si užít trochu recese? Zaplať! Chceš něco namítat? Zaplať!
       Obzvlášť pikantní je odstaveček nadepsaný „Organizační pokyny“. Obsahuje totiž informace, nad nimiž by se nejspíš pozastavil i člověk s IQ lehce pod 70. Postupné sčítání jednotlivých položek uvozených důmyslným „cena“ je ukázkou skutečného mistrovství a důvtipu.
       Poněkud záhadná je jedině poznámka, že peníze se mají zasílat na adresu Pavla Konečného.
       Je ovšem docela možné, že se tu jedná pouze o krycí manévr. Když si totiž pozorný čtenář pečlivě prohlédne spodní okraj pozvánky, nalezne zde zajímavou parafu „Computer TNS Slušovice“. Doba vychytralých inteligentních počítačů je už zřejmě za dveřmi.
       Klubistům z Futura se pravděpodobně zcela nedopatřením podařil poněkud drsnější žert. Jejich výkon je však třeba po zásluze odměnit, a proto se přimlouvám, aby jim byl při nejbližší vhodné příležitosti předán další čestný titul - nejvykutálenější klub roku 1988.
Jiří Fidra, TS Kassandra.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK