Logo rubriky
4/1988
  Cony (další) (45)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

III. sympozium sfk TŘESK

Sympozia sfk Třesk při SKP v Třebíči se stávají pomalu tradicí. Vždyť to letošní, konané 18. prosince opět v pohostinných prostorách SKP bylo již třetí. Aby bylo jasno: nejde o vrcholná setkáni vědců jednoho oboru, ale o sympozion v původním antickém slova smyslu. Je to setkání přátel společných zájmu při večerní besedě, spojené s konzumací pokrmu a nápojů. Jen to doslovné znění, pocházející od řeckého slovesa symponein = spolu ležeti, se bohužel už dneska nedá realizovat. Hlavně proto, že v prodejnách nábytku nejsou k dostání triklinia, tj. jídelní lehátka.
       Náš výtvarník Franta Svoboda vytvořil k této příležitosti další ze svých stabilů - scifistický vánoční stromeček. Šlo o kovovou konstrukci přes dva metry vysokou s převládajícími barvami oranžovou, tmavomodrou a jedovaté zelenou, se svítícím kamenem, podezřelými visutými plody a vrchlíkem, sugestivně připomínajícím známou Adélu, co ještě nevečeřela. Členové, trousící se do sálku již od 18 hodin, zavěšovali na stromeček své scifistické vánoční ozdoby. Podmínkou účasti totiž bylo, aby každý přinesl aspoň fantaskní ozdůbku na stromek. Bylo možno spatřit Nemesis z (z pingpongového míčku), zelenozlatých otykadlovaných chobotnatých potvůrek, podivný, snad čtyřrozměrný útvar, pravděpodobně upečený z těsta zbylého při výrobě vánočního cukroví, plastikovou chobotnici, různé hlavolamy z lesklých drátků a další podivuhodnosti. Osobně mne nejvíc zaujala vánoční ozdoba zvaná svým tvůrcem černá díra. Byl to pingpongový míček natřený lesklým černým lakem.
       Pod „stromeček“ kladli fanové baličky, neboť, další podmínkou účasti bylo přinést aspoň jeden vánoční dárek. Ale o tom až později. Na slavnostně prostřených stolech byly rozloženy potravinářské výrobky členů. Není zde, žel, místo ani na jejich stručný výčet a tak jen letmá zmínka o perníčcích s emblémy Třesku a portréty mimozemšťanů, domácí sekané upečené v podobě (bohužel však ne velikosti) dinosaura, populárních wradisech ze sýra a pocházejících z Ganyméda, tkaních bobcích v pikantním nálevu, roztomilých pavoučcích z „obarveného těsta (nožičky jsou kovové - vyplivnout!) atd., atd. Nechyběly ani nápoje v lahvích, opatřených pestrými nálepkami se svéráznými názvy jako např. Vetřelcův sliz a podobně. Ale abychom neupadli do podezření, že jsme klubem obžerků a pijáků, musím vás ujistit, že konzumace se střídala s ušlechtilejším programem. Absolvovali jsme dva literární kvizy. Jeden ve formě přečteného souvislého článku, v němž se měly vyhledávat názvy SF povídek či románů a druhý - číslovkový. Jejich vítězi se stali: P. Tomšíček, D. Studená a I. Kršňáková. Zlatým hřebem programu byla vánoční nadílka. Sešlo se dvacet sedm dárků. Aby to bylo spravedlivé, byly mezi přítomné rozděleny losem. Dárky byly velice různorodé. Několik SF knížek, maska mimozemšťana opatřená přáním úspěšné účasti na II. SF plese v Olomouci, figurky modrých, zelených a béžových mužíků z moduritu, textilní chobotnice a jiné obludky, podivuhodné lahvičky s kosmetickými prostředky budoucnosti aj.
       A pak, v závěrečné části sympozia, se našel se našel dostatek prostoru a času na debaty a hlavně na kutí plánů do budoucna. Tak byl K. Tomkem nahozen scénář třetího propagačního dne scifistů, který je plánován na 12. březen 1988, tentokrát prvně do velkého sálu SKP, vylepšován celkový plán činnosti klubu na příští rok a Majka Nejedlá přišla dokonce s nápadem zřídit muzeum scifistických trofejí. Kde jinde než u nich ve stodole ve Střížově. V tom by měl asi Třesk světový primát. Nebo vy o něčem podobném víte? (* Při těchto diskusích došlo ke zmíněnému úkazu - akceleraci toku času, takže než se kdo nadál, přiblížila se půlnoc, a zavírací hodina v SKP i výčitky svědomí nás přiměly odebrat se do svých domovu, abychom se ráno, svěží jako rybičky, mohli zapojit do předvánočních příprav. A tak také vám všem přejeme do nového roku podobná zdařilá setkání i u vás !
V. Blažek, Třesk
       *) Víme. Již od roku 1986 funguje v Praze SF museum, o jehož činnosti Interkom pravidelné informuje. Nutno podotknout, že málokterá trofej či relikvie, vztahující se k našemu fandomu v něm chybí.
       pozn. red.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK