Logo rubriky
10/1988
  Recenze (další) (55)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 14/1988  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

S. Jaroslavcev: Výprava do pekel

Prvotina mladého sovětského autora S. Jaroslavceva se jistě setká a vřelým zájmem naší čtenářské veřejnosti. Na základě zdánlivě bezduchého dobrodružného příběhu se zde řeší skutečně klíčové problémy, jako je neustálý boj dobra a zla. Autor vyzdvihuje snahu člověka (ne v kontextu nějakého místa, či státu, ale celého vesmíru), neustále bojovat za lepší a spravedlivější úděl pro všechny.
       Jeho hrdinové jsou vystavení nejrůznějšímu - i fyzickému - utrpení, které však s vypětím sil překonávají a zoceleni kráčí do budoucnosti.
       Zajímavý je také motiv snahy o převýchovu asociálních jedinců ve společnosti, který vrcholí v samém závěru knihy.
       Samozřejmě žádné dílo není bez chyby, ani zde tomu není jinak. Ale tyto drobné detaily (například vzájemná rychlost Sašu v paralelních vesmírech - str. 237) , mu jistě rádi odpustíme.
       Stručně shrnuto. Podle mého názoru výborná parodie na paskvily tzv. socialistického realismu, které i u nás vycházely v 50. letech. Např. na téma: jak Špatný chlapec, ze špatné (buržoazní) rodiny skrze vojnu ke štěstí došel. Například kniha 4 : 0 pro ATK /Armádní tělovýchovný klub/ autora jsem už na štěstí zapomněl. Je vidět, že na východ od nás jsou opravdu dál.
       Kniha vyšla poprvé (sice časopisecky) až v roce 1974 a znovu v roce 1984 a věřím, že se bratři Strugačtí při psaní bavili opravdu neobyčejně.
- Pra -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK