Logo rubriky
10/1988
  SF teorie (další) (55)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 14/1988  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

Zemřel Dmitrij Alexandrovič Bilenkin

V červenci 1987 ve věku 54 let zemřel po dlouhé srdeční chorobě Dmitrij Alexandrovič Bilenkin. Přes svou nemoc s stále aktivně pracoval na poli SF, zvláště s mladou generací sovětských autorů. Ještě 29. května vedl setkání na počest šedesátin Georgije Gureviče. Na pozvání redakce polské Fantastyky ha Polcon odpověděl, že by rád přijel, a ale neví jestli to zdraví dovolí...
       Dmitrij Bilenkin se narodil roku 1933, vzděláním byl geolog a geochemik. Mnoho let pracoval jako novinář, publikoval velký počet populárně vědeckých článků. Dlouhou dobu působil v redakci Časopisu Vokrug světa. V oblasti SF debutoval v roce 1958. Je autorem sborníků Marsianskij příboj (1967), Noč kontrabandnoj (1971), Prověrka na rozumnost (1974), Sněga Olympa, Lico v tolpě aj. a několika naučných knih. Jednou z posledních knih byla Priključenija Polynova (1987, Znanije), obsahující dvě starší novely Děsant na Merkurij a Kosmičeskij bog, s hlavním hrdinou Polynovem, a šest povídek, z nichž některé známe z překladů.
       Dílo Dmitrije Bilenkina bylo přeloženo do mnoha jazyků, knihy mu vycházely v Bulharsku, Maďarsku, Němečku, Polsku, Francii a USA. Čs. čtenář se s Bilenkinem setkal hlavně v antologiích světové a sovětské SF (Hledání budoucího času, Stvořitelé nových světů, Výprodej kosmických snů, Princip nepravděpodobnosti - titl. povídka, aj.). Jedinou knihu vydalo u nás nakl. Obzor -Výnimka z pravidla (1986), Sov.lit 12/86 obsahuje novelu Síla silných.
       Poslední prací Dmitrije Bilenkina je teoretický článek v antologii sbornik naučnoj fantastiky 32, nazvaný Realizm fantastiky.
pH
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK