Logo rubriky
2/1989
  Fanziny a časopisy (další) (59)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 2/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

IKÁRIE

pár poznámek na okraj některých příspěvků
       Ačkoli je vydávání Ikarie spojeno s rozličnými potížemi, převážně byrokratického rázu (jsem bombardován nejrůznějšími formuláři, dotazníky a pokyny, které ani nečtu, naposled to byla složenka na zaplacení I. XB-3, kterýžto tučný obolus ze mě přednedávnem u ZR vymámil sám šéfredaktor, dokonce s tučnou zálohou napříště), je tato ročenka bezesporu přínosem a poměrně slušnou náhražkou marně očekávaných SF časopisů.
       Redakční práce je na první pohled vedena na vysoké úrovni, grafická úprava číslo od čísla roste a nemá konkurenci.
       Mimo stále stoupající ceny bych měl výhrady k článkům Vladimíra Veverky (VV) o českém comicsu. Hemží se totiž neúplnostmi a faktickými chybami, kterých si povšimne i člověk zabývající se kresleným seriálem jen okrajově. Působí dojmem uspěchanosti. Je vidět, že VV má k přesným informacím snadný přístup, ale připadá mi, že se je nenamáhá ověřovat či dokonce doplňovat.
       Leč konkrétněji:
       Ikarie XB-1; v přehledu kreslených seriálů chybí namátkou tyto -
       ABC: Za tajemstvím hlubin( roč. l, č.l -?), čímž se podle článků VV řadí ABC po bok Ohníčku v prvenství ve vydávání SF seriálů - r. 1957
       Zajatec ptáka Mauk (roč. 16, pravděpodobně celý ročník) uvedeno, že seriál je napsán na motivy L. Platonova což není nikdo jiný než Leonid Platov s knihou Údolí sedmi trav (Svět sovětů 1965, 3. vyd.)
       Sedmička pionýrů:
       Poklad zlaté flotily (roč. IV č. 29-45) a trochu sporný seriál
       Tajemství pyramidy (roč. VII, č. 39 - 48) na náměty G. Golubkova - nejspíš Gleb Goluběv Tajemství Chirenovy pyramidy.
       V Ikarii XB3 se VV dopouští s velkou pravděpodobností omylu, když seriál o historii světového comicsu přisuzuje Ohníčku, možná se nemýlí, nicméně všechna uvedená fakta přesně pasují na obdobný seriál, který začal vycházet v Sedmičce pionýrů okolo č. 29 roč. V, a měl více než čtyřicet pokračování! Navíc rozhodně nejde o jediný materiál tohoto druhu v cyklu Marsyas U.S.A. (str. 218-227). Mj. druhá část tohoto trojdílného cyklu (SL 2/58) je celá věnována SF a i na dnešní dobu poměrně kvalitní.
       Dá se předpokládat, že podobných nedostatků je v článcích VV více. Nejde mi ani tak o jejich opravování na které nemám čas, náladu ani podklady, ale chci jen upozornit na věc, která tomuto ambicióznímu časopisu zrovna nepřidává na serióznosti.
Josef Hrdlička
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK