Logo rubriky
3/1989
  Fanziny a časopisy (další) (60)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 3/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Ikarie - pár povzdechů na okraj.

Předem bych chtěl projevit své nejupřímnější překvapení z toho, že někdo vůbec na IKARII reaguje (to, že na fanziny nikdo nereaguje, to ale není nic nového). Mnohdy kolem sebe na adresu IKARIE slýchám slova výtky a občas i pochvaly (ta ovšem řidčeji), ale nikdy se ještě nenašel nikdo, kdo by mi je (a tím i celé redakci) sdělil takhle jasně a hlavně písemně. Díky za to!
       Je mi samozřejmě líto, že s vydáváním IKARIE se pojí takové byrokratické potíže, o jakých se J. Hrdlička zmiňuje (je to asi tím, že patři k těm, kteří nereagují na naše první výzvy - víz jeho vlastni slova o tom, že složenku dostal, ale stejně jsem z něj peníze musel „vymámit“ až osobně - patří totiž k těm našim členům, kterým se posílají několikeré upozornění na to, že mají zaplatit). Lidé prostě - dovolte mi to slovo -odmítají jakkoliv spolupracovat s redakcí a naši administrativou. Nedávno jsme si udělali takovou statistiku ohledně včasného a správného placeni příspěvků... a vyšel nám z toho zajímavý výsledek: čím významnější člen fandomu a scifista, tím větší pravděpodobnost toho, že nezaplatil, či zaplatil nesprávnou částku. A naopak: čím méně je náš člen -odběratel IKARIE spojen s fandomem, tím spíš lze předpokládat, že má vše v naprostém pořádku! Omlouvám se těm několika málo známým fanouškům, kteří vše v pořádku mají. Současně si také málokdo uvědomuje, že celý SFK ADA stojí vlastně na 4 (!) lidech, což tváří v tvář faktu několika desítek projekci ročně a vydávání IKARIE není zrovna vysoký počet.
       Co se týče výše příspěvku pro členy, je dán opravdovými výrobními náklady a IKARIE zatím nejen nevydělávala, ale byla částečně dotována projekcemi a také námi, tj. těmi, kdo ji dělají. Vím sice, že 30 Kčs pro členy se na první pohled zdá dost, ale dovolte mi malé srovnáni: l číslo IKARIE obsahuje cca 250 stran rukopisu = 7-8 stran rkp. za l Kčs. Zkuste si něco podobného spočítat u jiných amatérských publikací, které si na sebe musí vydělat! A vezmeme-li v potaz grafickou úroveň IKARIE, která - alespoň se o to snažíme - se chce tvářit co možná nejlépe (děláme i korektury, což se u mnoha jiných publikací jejich editoři ve snaze usnadnit si práci ani nesnaží a tiskneme i fotografie, což jiným fanzinům také chybí). Úsudek nechť si každý učiní sám, rádi bychom ho ovšem slyšeli.
       Když jsme IKARII začínali vymýšlet (to bylo před 5 lety), věděli jsme, že vydávat jednotlivé „knihy“ je technicky jednodušší, rychlejší, levnější a lepší po finanční stránce, ale schválně jsme si tuto jednodušší cestu různých „Písečníků“ a „Měsíců“ nevybrali, přestože jsme o ní věděli (pamětníci možná vzpomenou mého příspěvku na semináři ve Slaném v roce 1965, kde jsem volal po tom, aby se raději vydávali celé romány, než mnohé velmi slabé fanziny). Chtěli jsme totiž dělat „časopis“ a ne kdovíjak poslepované „Překlady“ a „Výběry“, jejichž cena tváří v tvář obsahu a úpravě (to se vám IKARIE opravdu zdá tak drahá?) není z nejnižších.
       Slyším-li ale podobné názory, mívám takový pocit, že chtít dělat časopis byla slepá ulička... a asi jsme se měli řídit teorií, že méně snahy je prostě lépe... Že by se fandom tak změnil a už netouží po náročnosti, ale jen po čtivu se vším dobrým a zlým, co k tomu patří? Čtivo se rodí v menších porodních bolestech...
Jaroslav Olša jr.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK