Logo rubriky
4/1989
  Úvahy, eseje (další) (61)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 4/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Perestrojka tabu

Pokud některého z fanů, čtenářů deníku Práce, udivily nebo naservírovaly výroky pětice nakladatelských redaktorů na téma SF („Sci-fi: věda či fikce?“, Práce 31. ledna 89), uvádím pro zábavné srovnání vysázený text a původní rukopisnou verzi u své „části“. Vidím jako dnes dotyčného redaktora, který si příspěvek objednal, řka: „Nebojte se, že vám v tom budeme rejt!“ Zas jednou se zarylo, a pořádně, děkuju; není ani potřeba vidět zmlácené nevinné chodce na Václaváku, aby bylo jasné, že to s tou přestavbou a spol. u nás ještě nebude tak hrr.
       „Česká SF tak trochu zklamala očekávání (nebylo přehnané?) z počátku 80. let: nepřinesla velký román (ale rozvinula žánr povídky), nedospěla k větším formálním výbojům (ctila literární řemeslo) a rezignovala na možnost stát se avantgardou, jak se děje leckde ve světě. Náklady SF knih pravděpodobně začnou klesat z nedávno běžných 60-90 000 na 20-30 000 výtisků, protože zhruba tolik je u nás čtenářů, kteří mají fantastiku rádi jako takovou a kteří její četbou nesuplovali nedostatek literatury jiné - vždyť vzpomeňme, že před sedmi osmi lety, kdy „SF boom“ začal, neexistovala kromě detektivek jiná oddechová literatura, kterou by bylo možné číst. Nyní začíná být situace jiná: čtenáři přestávají toužit po „unikání“ do snů, fantazie a představ, a chtějí naopak v knize nalézt tu nejžhavější skutečnost. Nezastaví-li se perestrojka, čekají nás roky exploze literatury faktu, hlavně z oblasti historie a dalších společenských věd - a já, fanoušek SF, k tomu pravím: co si jen přát víc?“
       Československý spisovatel - Pavel Kosatík:
       Česká SF tak trochu zklamala očekávání (nebylo přehnané?) z počátku 80. let: nepřinesla velký román (ale rozvinula žánr povídky), nedospěla k větším formálním výbojům (ctila literární řemeslo) a rezignovala na možnost stát se avantgardou, jak se děje leckde ve světě. Náklady SF knih pravděpodobně začnou klesat z nedávno běžných 60-90 000 na 20-30 000 výtisků, protože zhruba tolik je u nás čtenářů, kteří mají fantastiku rádi jako takovou. Nyní začíná být situace jiná: čtenáři přestávají toužit po „unikání“ do snů, fantazie a představ, a chtějí naopak v knize nalézt tu nejžhavější skutečnost. Zdá se tedy, že nás čeká exploze literatury faktu a já, fanoušek sci-fi, k tomu pravím: co si jen přát víc?
PK
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK