Logo rubriky
5/1989
  Feministické okénko (další) (62)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

FUTURISTICKO - FEMINISTICKÉ OKÉNKO

       Heslo dne: Só-li tam, tož cófneme. /Nésó-li tam, tož hrr na ně! /Hanácký oddíl vojště Žižkova, zhusta užíváno šachisty/
       QUO VADIS, DOMINE?
       Mám s Evinou jednu společnou zálibu, často a ráda trefuju své verbální střely do současných mužů, těch křehkých, neodolných bytostí. Potrefení houseři to nemají rádi a hystericky na nás ječí k našemu nemalému gaudiu.
       Současná žena je však tvor tvrdý a účelný. Netrefovaly bychom se jen tak pro legraci, kdyby příčiny nebyly závažnější.
       Jakkoliv je střelba na křehkost a jiné zavrženíhodné vlastnosti mužů uspokojujícím sportem, ještě zajímavější je položit si otázku, kam to všechno povede.
       Nuže, zcela logicky a zákonitě to musí vést ke stále silnějším a odolnějším ženám. A snad už vede. Vzpomínám na období, kdy mi bylo kolem dvanácti a najednou mi začaly umírat spolužačky. Diagnóza akutní leukémie. Hlas lidu tehdy vinil zvýšené radioaktivní pozadí.
       Houbeles! Pravěká genetická moudrost sdělila těm děvčatům, že současnou káru souzenou táhnout československým ženám a dívkám prostě nejsou schopny utáhnout a organismus to urychleně zabalil. Přírodní výběr.
       Důsledky vidíte kolem sebe. Vzniká širokoplecí vysoká žena svalovec.
       A já s potutelným úsměvem na rtech vzpomínám na svou nezapomenutelnou učitelku biologie dr. Veselovskou, jak nám vyprávěla o červích samičkách, které nosí na svém těle nepatrný výrůstek - samečka. Nebo o hmyzích samičkách, které po oplození samečka sežerou.
       S neobyčejným zájmem jsem si také přečetla v časopisu Akvárium Terárium 1/1989 následující popis milostného života rybky poeciliopsis profilica:
       Pri imponovaní, ale najmä oplodňovaní to samce nemajú závideniahodné. Pri značných veľkostných rozdieloch, samček vyzerá ako potápač vedľa veľryby, mu zákony termodynamiky strpčia nejeden úkon. Veľká ritná plutva samičky, s ktorou vie obratné manévrovať, má na svedomí mnohý akrobatický výkon majiteľa dlhého gonopodia.
       Je potěšující vidět tolik možností vývoje pro muže směrem k pouhému váčku spermií - v přírodě tuto variantu známe - když žena má jen jednu možnost:
       Táhnout tu káru dál...
Mme de fan GB
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK