Logo rubriky
6/1989
  (63)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 6/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Slovo úvodem:

Protože mě už nebaví stále jen knihy číst a nic o nich nepsat, ani je nikomu dále doporučovat pouze ústně, dostal jsem laskavé svolení Z.R. k zavedení pravidelné rubriky v Interkomu.
       Ovšem musím předeslat, že obsahem budou NEJEN knihy žánru SF, částečně proto, že by nebylo mnohdy o čem psát, ale i proto, že omezit se ve čtení pouze na SF je zpozdilost. Budu se snažit o to, aby zde byly knihy s předstihem, tj. ve lhůtě před vyjitím. Dosti řečí, kniha první:
       WOLFGANG JESCHKE: Poslední den stvoření.
       Stačilo by napsat, ze se jedná o autora z NSR, knihu přeložil J. Hlavička a předmluvou ji opatřil sám B.W. Aldiss. Děj nechci prozrazovat, snad jen motiv cesty časem za přírodním bohatstvím až do třetihor. /Pro příznivce Tolkiena nutno dodat, že mapka je přiložena./ Závěrem slova B.W. Aldisse: - Čtěte ji, než bude po ropě! - Kniha je již zadaná pro tisk, možná je i v některém edičním plánu.
       Příště:
       V. Golovačev: Nepředvídaná setkání.
       P.S. Nevím jestli to z mého sloupku vyznělo dostatečně, ale ta věc je opravdu výborná!!
       Vasil GOLOVAČEV: Nepředvídaná setkání.
       vyd. orig. 1979, přel. V. Havlík. Děj - kosmicko-objevitelský.
       Neznámá planeta, náhodou objevená tam, kde by nemělo být nic, navíc z oněch míst S.O.S. z korábu dávno pohřešované pozemské expedice, atd.
       Kniha je členěná do tří částí, z nichž každá nese jméno některého z hrdinů, které autor nechává v nepravidelných intervalech hynout.
       Po přistání hvězdoletu na objevené planetě Tantra, zachraňuje posádka poslední dva živé členy expedice, jednoho těžce raněného. Zatím se jim ten druhý snaží vysvětlit, co se dá, ale sám toho ví pramálo. Lidé prozkoumávají planetu, přibývá mrtvých. - Další výpravy nejsou o nic úspěšnější, životní řád i smysl jednání neznámé civilizace je a zůstává záhadou téměř až do konce, kdy se zjevuje mimozemšťan - záchranář ex ÚFO a vysvětluje užaslým průzkumníkům o co vlastně kráčí. I oni zkoumají tuto planetu a ač jsou o desítky tisíc let vyspělejší, přesto mnoho nepořídili a tudíž varují lidi před dalšími zásahy, neboť by mohli ohrozit celou galaxii.
       Lidé však uvažují takto: - Ať se jim všechny naše pokusy o poznání zdají směšnými, ať. Mě to neponižuje. Budeme padat a rozbíjet se, nevidím jiné cesty. Přes to všechno je to lepší než Savčenko, který vyšel v Karavaně, a proto může směle vyjít tamtéž také.
       Příště: Roboti a Androidi 30 povídek ve 30ti větách.
       DODATKY:
       Právě třímám v rukou Nové knihy, cítím se proto povinen referovat o nových becelerech /čti, jak slyšíš/.
       No. 1:
       MIROSLAV HOLUB: Sagitální řez.
       1. vyd., 6.000 výt., Odeon. Výbor z poezie, /informace z kuloárů díky, Pavle/ o čemž novinky chytře neinformují. Bude však asi nutno zakoupit, neboť na sehnání všech sbírek je mizivá šance.
       No 2:
       BOHUMIL HRABAL: Můj svět.
       zcela určité 1. vyd., 120.000 výt. Zcela otevřeně říkám /bohužel šmoulými slovy/: - Nemám rád výběry! - Opět jeden z dalších, nechvalně známých hrabalovských výborů. Je s podivem, jak stále vycházejí zase a znovu výtahy z díla autora, který se zatím nedočkal ani sebraných spisů. Snad to částečně vyrovnává fakt, že výbor usp. a doslov naps. V. Rzounek.
       Tak si to vězení, Rumcajsi, ve zdraví užij!
T.Š.
       P.S. Všechny /dvě/ knihy vycházejí oficiálně 16.3.1989.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK