Logo rubriky
6/1989
  Recenze (další) (63)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 6/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Quo vadis CS-SF (minirecenze I.)

Vladimír Medek Nalezený ráj.

       Z knihy „Přistání na Řípu“ /MF 88/
       Na úvod citát, s kterým se plně ztotožňuji: „Drahá povídka: to je ale hovadina, že by duplikátor zastavil pokrok! Vždyť to je totéž jako pásová výroba! To musela být skopová hlava, co ten duplikátor rozmlátila! A ještě jak se tváří filozoficky.“ /e. h. IK 1/89, str. 6/
       Vedle tohoto výstižného postřehu si dovolím ještě krátce rozebrat povídku, která je hrdou součástí tzv. Manifestu scifismu.
       Otázka: Proč by „organizátoři prvních kosmických výprav užasli nad posádkou, v níž kromě kapitána a palubního inženýra byli filozof, lékař a ekonom? Pokud vím, lékaři jsou členy kosmických posádek už nyní. Na palubě nešťastného Challengeru byla učitelka /tak proč v roce X ne třeba filozof?/. A ekonom? Co je na tom tak úžasuhodného, když už i u nás víme, že ekonome je jedním ze základních kamenů lidské společnosti. Proč by „užasli“, pane Medek? Ukázka: „Dokážu pohnout pákou a přístroj funguje,“ pomyslel si Anisin. „Ale proč a jak, to nevím.“ /str. 167 - i předchozí citace/.
       Nemohu si pomoci, ale přesně takhle tupě a šroubovaně jsou stáleny dialog /monology/ v trapně budovatelských NDR-SF dílech. Tím se chlubíme v Manifestu scifismu?
       A nyní zlatý HŘEB PROGRAMU:
       Ukázka: „Nejdřív uvažoval o tom, že z palubního deníku vytrhne stránku, na které byly souřadnice Bronzové planety; věděl však, že ostatní je alespoň přibližně znají, a nehodlal si zatížit svědomí čtyřnásobnou vraždou“ /str. 172-3, zvýrazněno J.P./
       Pane Kantore, četl jste vůbec tuto super-povídku? Co je to za totálně stupidní odstavec?!
       V době, kdy lidé létají „do všech konců Galaxie“ /str. 167/ je možné zničit planetární souřadnice vytržením stránky z nějakého deníku? Pan Medek ve svém dílku odvážně zavrhl vše, co by se jen computerům, databankám, informatorice a dalším „buržoazním pavědeckým výmyslům“ jenom podobalo.
       Otázka: Mají na palubách Vašich lodi schopných „překonat úžasné prostory kosmu“ také razítka a kolky, pane Medku? A používají se k zápisu planetárních souřadnic husí brka nebo už Vaše galaktická civilizace pokročila až k plnícím perům?
       Ostatní členové posádky jsou zřejmě méněcenní debilové, když pouze „alespoň přibližně znají“ souřadnice Bronzové planety, kde provádí tak podrobné výzkumy.
       A co je to za člena posádky, co je to za společnost, která v daleké budoucnosti vyšle na konec Galaxie člověka, kterého v duchu napadne provést „čtyřnásobnou vraždu“ a kterou po krátké úvaze zavrhne, protože si tímto činem „nehodlá zatížit svědomí“? Pane Medku???
       Quo vadis CS-SF? 16.3.1989
Jiří W. Procházka
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK