Logo rubriky
13/1989
  (70)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Je situace růžová nebo jen na růžovo přetřená.

Ve čtvrtek 15. června proběhla ve Studentském tiskovém a informačním středisku beseda s představiteli naší literatury. Po čtrnácti dnech zvaní a omlouvání přišla sestava z poloviny scifistická a vůbec nikdo z „nejvyšších“. Jak se ostatně očekávalo. Beseda byla zajímavá a jistě o tom někdo někdy napíše.
       Zaujala mě jedna věc. Jak to už bývá, pozornost se soustředila na jednu osobu - a tou zde byl O. Neff. Často se ocital v pozici, kdy musel odrážet nejrůznější útoky, spojené většinou s jeho nedávnou cestou do zahraničí. Došlo i na to, je-li u nás mnoho zahrabaných a odmítaných talentů nebo ne. A tu O. Neff vytáhl z kapsy argument největší - sci-fi. Pohleďte co všechno, kolik nových jmen, atd. Příkladem se stal právě odcházející Ivan Adamovič, který podle slov O.N. vydává povídky zatím po antologiích, ale kdyby měl dost na knížku, jistě by mu vyšla.
       Přišlo mi, že pan Neff jako správný futurista žije o pár let napřed. V době kdy I. Adamovičovi a jiným opravdu vycházejí knihy anebo alespoň povídky v antologiích atd.
       Dnešní stav se mi jeví diametrálně jiný. Zatímco zájem čtenářů zničených blbostmi typu Tuschel, Martin, Lorenz aj. pomalu opadá, počet těchto blbostí neustále roste. A skrytě, zato neuvěřitelně roste kvalita české sci-fi. Skrytě, pro to že to, co se dostane čtenáři do rukou je převážně druhá garnitura.
       O.Neff hovořil o CKČ - nezmínil se ale o bídném stavu toho, co dosud oficiálně, mimo kluby, vyšlo. Tento malý přehled mluví za vše.
        Pořadí rok
        82 83 84 85 86 87 88
       1. N A A N A N A
       2. A A A N N N N
       3.A/N N A A N N N
       Čili z toho nejlepšího ani polovina.
       Jdu-li dál, připadá mi, že sestavovatelé antologií jsou padlí na hlavu nebo podplacení či zmanipulovaní. Dost často vycházejí věci, které se v CKČ umístily na mnohem nižších mí stech a jsou prokazatelně horší než vítězné práce. Největší ostudou, ostudou celého fandomu je, že dosud nevyšla Legenda o Madoně z Vrakoviště. Autoři, kteří mají ne na jednu, ale na více knih, stále (v tom lepším případě) živoří po antologiích.
       Míra byla završena třemi antologiemi MF (tzv. Cantorovo discontinuum) ze kterých byly dvě poslední ze dvou třetin plné slátanin, jen ta první slabě odrážela to lepší. Těžko, přetěžko by se některým vedlo v CKČ.
       Mohu-li posoudit poslední ročník CKČ, pak ve srovnání s loňským došlo k obrovskému kvalitativnímu skoku. Zatímco loni mi dělalo problémy přečíst všech nejlepších patnáct, je letos problémem je vybrat. Antologie sestavená pouze z toho nejlepšího z letošního ročníku, by byla bombou. Nebude. Je dobré, že si to může přečíst pár porotců a známých. Aspoň něco.
       Jsou tu vynikající věci od P. Novotného - snad projdou cenzurou, J. Hlavička, tak jak ho z těch antologií neznáme, a stojí za to, zcela a naprosto nepochopitelně opomíjený Z. Páv, objev loňského roku J. Procházka, V. Kadlečková a další. Mnoho z nich se nedostalo ani do antologií a na knihu mají zcela jistě. Možná by jim v sousedství E. Martina, R. Škvařila, O. Chaloupky, V. Chrastiny, L. Poka a dalších moc nesvědčilo. Jsou tu také autoři, kteří se letos neúčastnili: I. Kmínek, E. Hauserová, J. Pecinovský.
       A nakonec ještě autoři kteří publikovali v minulosti, ale dnes jaksi nikoli - píše V. Kajdoš, J. Velinský. Legendární román posledně jmenovaného - Engerlingové, prý putuje z nakladatelství do nakladatelství a redaktoři jej odmítají, aby jejich kamarádi o dům dál taky mohli něco slušného přečíst.
       Snad by se fandom mohl trošku pohnout a vyvíjet určitý tlak místo rozhazování cen na všechny strany.
- J. Hrdlička -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK