Logo rubriky
89/1913.txt
  Rozhovory (další) (70)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Rozhovor s Geraldem Kleinem

který se pro potřeby jednoho neurodivšího se SF magazínu uskutečnil ve dnech 23.3.-2.4.1987.
       Promiňte banální, ale obligátní otázku: Jak jaté se vlastni dostal k SF?
       Začal jsem ji číst už jako dítě. Četl jsem Wellse, Verna a vůbec všechno, co mi přišlo pod ruku. Když mi bylo patnáct, vyšly u nás první antologie anglosaské SF. Díky jim jsem tomuto žánru propadl úplně, což mě později už zcela přirozeně přivedlo ke psaní a nakonec i k vydávání.
       Domníváte set že existuje jistá psychická predispozice, která člověka nutí číst nebo psát SF? Nebo je to snad smysl pro fantazii, snaha uniknout všednímu životu nebo něco docela jiného?
       Podle mě žádná psychická predispozice, která by vedla k SF, neexistuje. Ale v mnoha esejích jsem se snažil ukázat, že autoři a čtenáři SF přináležejí ke značně homogenní sociální skupině, která se zajímá o dopad vědy na společnost a od vědy očekává pokrok. Pro takové není SF únikem, spíš jakousi formou rozjímání o současnosti a budoucnosti.
       Který z vašich románů nebo povídek máte nejraději?
       Pro některé ze svých povídek mám slabost, zejména pro povídky Pod popely a Zákon odplaty, které vyšly ve sbírce Zákon odplaty v Laffontově nakladatelství a později i v edici J'ai Lu. Autor má totiž vždycky jistou slabost pro svůj poslední text. V mém případě je to povídka Živá paměť, mrtvá paměť, kterou jsem v roce 1986 vydal u Denoela v antologii Zítřek patří blechám.
       A které autory SF máte nejraději? A co autoři mimo žánr?
       Těžko vám vyjmenuji všechny své oblíbence, ale za Anglosaay bych se zmínil o Franku Herbertovi, Robertu Silverbergovi, Johnu Brunnerovij Ursule LeGuinové, Philipu K. Dickovi. Za Francouze to jsou Michel Jeury, Philippe Curval a Emmanuel Jouanne. A z Rumunů Vladimír Colin. Co se týče autorů mimo SF, byl by to tak dlouhý výčet, že snad ani nemá smysl je uvádět.
       Prodává se SF ve Francii dobře?
       SF je u nás menšinovým žánrem, ale prodává se natolik dobře, aby zajímala velký počet nakladatelů. Dnes máme aspoň šest důležitých edic, což je sice mnohem méně než v 70. letech, kdy jich bylo skoro čtyřicet, ale zase mnohem víc než v letech šedesátých, kdy byly pouze dvě. čtenářská obec mí připadá v současnosti stabilizovaná, možná i s lehkou tendencí k nárůstu.
       Je ve Francii hodně SF klubů? Co si myslíte o fandomu /krom toho, že z něho autoři žijí/?
       Francouzské SF kluby neznám, to však neznamená„ že by nebyly. Náš fandom je početně dost omezený. Na celou Francii to může být pár set lidí. Řekl bych. že má nepatrný význam, a rozhodně si nemyslím, že by z něho autoři vyžili.
       Kdo je podle vás nejslibnějším francouzským autorem?
       Myslím, že máme tak pět šest nadějných autorů. Například je to Emmanuel Jouanne, Antoine Volodine, Francis Berthelot, Sylvie Lainéová. V posledních letech však poměrně málo publikovali.
       Myslíte si, že se SF dostává do krize? Ze ji občas překonává současnost?
       Neřekl bych. že by SF byla v nějaké zvláštní krizi. Je sice pravda, že francouzská produkce je přinejmenším v posledních dvou letech slabší a že vydavatelé, mezi něž patřím i já, mají značné problémy sehnat kvalitní původní texty. Rovněž je pravda, že v příliš hojné anglosaské produkci se momentálně jen těžko dají vysledovat stěžejní díla, ale minulost ukázala, že SF podléhá krátkodobým výkyvům. Proto je příliš brzo na nějaký soud, zda upadá Či ne. A na druhou stranu - úvaha o tom, zda současnost SF překonává nebo ne, nemá žádný smysl. Současnost je jedna věc a literatura zas druhá.
       Už dlouho jsme od vás nečetli nic nového... Nepřestal jaté nakonec psát?
       Vaše otázka svědčí o jisté neinformovanosti. Nepřestal. V roce 1986 jsem přece publikoval již zmíněnou povídku a potom delší esej v antologii SF a psychoanalýza. Ale zas máte pravdu v tom, že jsem v posledních letech vydal málo knih. Musel jsem se věnovat svým povinnostem v nakladatelství Laffont a také vydávání Velké antologie silence fiction, která už zahrnuje 36 svazků. Pak jsem napsal ještě spoustu článků, předmluv a esejů. Právě jsem zrevidoval své první tři romány pro reedici v J'ai Lu, cítím se tudíž trochu volnější, abych se mohl znovu pustit do povídek a možná i do románu.
       pozn.: informace o autorovi najdete v připravované, připravované a stále jen připravované Encyklopedii science fiction.
- jnh -

PŘÍŠTĚ : PARCON '90

Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK