Logo rubriky
1/1990
  Fandom (další) (74)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

Úvodník pro nováčky, ale nejen pro ně

Ve svých rukou pevně třímáte první číslo letošního ročníku Interkomu. Pro mnohé z vás je úplně první, v celkovém číslování je však již jednasedmdesátý (dvojčísla a speciály nepočítaje)
       Snad by se v takový okamžik slušelo připomenout jména otců zakladatelů našeho plátku: Pagiho, Mirka Nejedlého a Vládi Veverky. Domnívám se ale, že by své dítko už takřka nepoznali, od tohoto sedmého ročníku zvyšujeme rozsah a náklad, měníme způsob tisku a vůbec se pokusíme změnit a zlepšit snad vše kromě tradičního formátu.
       Další změnou je, že IK bude sloužit, možná trvale, i jako zpravodaj Syndikátu autorů fantastiky.
       Proto ještě několik slov pro naše nové čtenáře; mnozí z nich (členů SAF) získali věhlas jako kritici a znalci české SF. Zvláště pro ně, aby se jim některé články nezdály zcela nesrozumitelné, cítím potřebu vysvětlit několik základních pojmů:
       Fanoušci SF (a mezi nimi mnoho autorů) se už více než 10 let sdružují do SF klubů. První SF klub vznikl 30.4.1979 na MFF UK. Puzeni touhou po komunikaci se fanové schází nejen ve svých sf klubech, ale několikrát do roka pořádají různě velká setkání, tzv. cony, první proběhl v Pardubicích v roce 1982 a byly na něm vyhlášeny výsledky celostátní soutěže O cenu Karla Čapka. Na Draconu '89 byl pak založen SAF, jak o tom více na dalších stránkách tohoto listu.
       Českoslovenští fanoušci SF řadu let postrádali časopis věnovaný toliko, či alespoň převážně jejich zálibě. Proto si začali vydávat sami samizdatové publikace, které v souladu s celosvětovou tradicí nazývají fanziny. Jednou z nich, ač ne nejvýznačnější, je i Interkom.
-r-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK