Logo rubriky
2/1990
  Recenze (další) (76)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 3-4/1990  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

Nad Zrcadlem a maskou od J.L.Borghese

Myslím, že tohle je taková vysněná kniha každého opravdového, vášnivého čtenáře, neboť obsahuje přesně to, v co pokaždé doufáme, když otvíráme novou knihu: Příběh s velkým P, který má nějaký tajemný další smysl, ale přitom zůstává příběhem. Zjevení nějaké hlubší vrstvy. Symbol, prohlédnutí. Hasí naši filozofickou žízeň, protože mluví o lidské existenci, smrti, poznání, magii, o reálném a ireálném, přirozeném a nadpřirozeném - ačkoli tyto polarity jsou zde zrušeny, což je právě fascinující.
       My scifisté, kteří většinou jsme filozofickými a sociologickými samouky, jsme zvlášť schopni vychutnat všechny ty nádherné paradoxy, interpretace světa, myšlenkové systémy, které autor s takovou lehkostí chrlí.
       Mimochodem mě napadlo, že to, co nám říkali z filozofie a sociologie ve škole, je jako vystřižené z Borghesových brilantních s ironických exhibicí. Posuďte sami - jaké inspirativní groteskní historky: že společnost bývala rozdělena na antagonistické třídy, u nešťastných kapitalistú ještě je, zatímco u nás, kde třídy nejsou, je zas nutná vedoucí úloha jedné strany, protože je a) nejrevolučnější, b) nejpokrokovější...a tak dále. Vrcholem černého humoru byly pak fráze o jediném správném vědeckém (sic! vědeckém!) názoru, které tak roztomile kontrastovaly s tušenou krizí pozitivizmu ve vědě. Gagy na každém kroku, řekla bych.
       Tím pádem bych se ani nedivila, kdyby se (vědecky) prokázalo, že jsme na Borghesovy virtuózní kousky zvýšeně vnímaví.
Hau
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK