Logo rubriky
5/1990
  Fandom (další) (77)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

ČTVRTÝ SF PLES V OLOMOUCI

V sobotu 24.3.90 vyráží již před šestou hodinou ranní vlakem z Prahy Klub J.Verna. Dělají to tak každý rok a vstávání před pátou hodinou patrně nějak způsobí, že jsou pak na plese svěží a mimořádně čilí.
       My vyrážíme z Prahy po obědě. Prezentace, ubytování a namaskování zaberou právě tolik času, abychom se v sedm hodin sešli v předsálí Sigmy a vzájemně obdivovali své výmysly a výtvory.
       Rampasovi mají roztomilé růžky a nápis SCI-FI JE PEKLO, Vilma Kadlečková je elfka v matčiných lesklých šatech, zlatém závoji a s kovovou čelenkou vlastní výroby. Martin Klíma má černé mnišské roucho, dlouhatánskou hůl s omotaným hadem a ještě několik magických znaků na krku. Jarda Olša si navlékl masku čarodějnice, která nápadně připomíná prezidenta Reagana a jejíž západní původ je nesporný, kdežto Ondřej Neff má prostou tuzemskou masku kůzlátka. Jeho bílé sako vyvolává debatu, zda jde o číšnický rondon nebo hyperelegantní tropiko oblek milionářů z hotelu Hilton (Ondřej právě strávil týden na Kubě) po Rockefellerovi, který v něm byl na pohřbu Hemingwaye a pak tam to sako zapomněl.
       Hanička Větvička má své oblíbené minimalistické, hadím způsobem přiléhající šaty, které si a průběhu večera převlékne za jiný minimalistický přiléhavý model, takže je stále na co se dívat. Já mám masku zvanou Pracovnice veřejného galaktického domu, jejímž základem jsou starožitné krajkové spodky. Masku doplňuje můj muž František, kterého jsem navlékla do hábitu, čelenky, stříbrných franclí a opasku s dýkou. Myslím, že je to mnohem slušivější než kvádro a kravata
       Určité zklamání nám působí fakt, že v bílých vínech je výběr mezi Moravěnkou (falešné pozlátko pro Pražáky) a Ostravským kahanem (název adekvátní obsahu). František jeví takový odpor k Ostravskému kahanu, že musím vypít naráz i jeho skleničku. Pak se již bez zábran vžívám do role reportérky a vyptávám se všech masek, co představují.
       KJV má kolektivní masku inspirovanou Lundwallovou povídkou Nic pro hrdiny. Honza Pavlík je šílený vědec a tak podobně. Sasínek se namaskoval za postavu Večerníčka. Vynikající je skupina AF 167 z Brna, která pochází ze samostatné Moravské republiky z roku 20 po es er - rozuměj po sametové revoluci. Je tu kosmonaut lokající tekutý kyslík, Huňačka strakatá, mutant Blob, Lišák Howard, paní Jošiko Kasuiko, která k nám emigrovala v roce 68 z Japonska, přitahována olomouckými syrečky a lešetickým řízkem a má plně automatizovaný a elektrizovaný vějíř. Tři černé postavy ve stříbřitých maskách, vypadající poněkud hrozivě, jsou: Con - syn Conana, Korak - syn Tarzana a Nic - syn Nema.
       V soutěži masek zvítězili na celé čáře dva poustevníci s vousy z koudele a v rouchách z pytloviny, na jejichž zádech se skvěly nápisy: BRATR ŠTĚPÁN a BRATR MYLOŠ. Vysvětlili, že pocházejí z budoucnosti, že se uchýlili do ústraní tibetskych klášterů a zde meditují. Byli to místní olomoučtí hoši. Na druhém místě skončil Mio Butora s tradičně dokonalou maskou, která nesla název Galaktický bojovník. Svůj sugestivní kostým (včetně helmy- a laserového zaměřovače) vyrobil z různých hraček, lampičky, sprejů, hornické přilby a kaučuku na masky, kterým celek pokaučukoval a tím sjednotil.
       Třetí byl Batman s Paní Batmanovou, pěkně vyvedené masky- manželů Škvorových ze Šternberka.
       Předváděné programy byly dva - taneční skupina TŠ Starlet K6 a módní přehlídka pražského butiku Monako: kovodžínsovina je docela hezký materiál, ale modely byly vlastně obyčejné baloňáky a nebyly nijak moc sci-fi. Vzpomínala jsem na Olšovy girls, které tu kdysi předváděly cosi mnohem avantgardnějšího a ještě propagovaly Ikarii (což bychom teď pomalu proklatě potřebovali).
       Celkový dojem z plesu: menší nával lidí než v minulých letech, míň masek, míň programu. Víc klidu. Večer jsme zakončili klábosením v suterénní klubovně.
       Na závěr několik jídel podávaných v restauraci: Sok iz žuka - obávám se, že to byl zase ten Kahan, Ovonilats glasnosť - že by vodka? Opečený sucharitkul s masitem a ebonylenergitem- pravděpodobně topinka, Naříznutý Drakonit ve víru Magma s překvapením obsahu a chuti, se salátem z mandelinek a dinosauřích vajec - na vlastní oči jsem viděla, že tohle byl řízek s bramborovým salátem. Dobrou chuť!
EH
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK