Logo rubriky
3/1990
  (77)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5/1990  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

KNIŽNÍ HLÍDKA:

V r. 1990 vychází:

Eduard MARTIN: Manželka z Venuše

       Cyklus povídek volné navazuje na Martinův vědeckofantastický soubor Milenci našich žen. Hlavním hrdinou a vypravěčem je opět konstruktér Daidalos, nyní již starší a zkušenější. Příběhy z fiktivní budoucnosti vypovídají o věčných problémech: o vztazích v rodině, dorozumění mezi lidmi, zneužití dokonalé techniky atd. atd.

Ivan KMÍNEK: Utopie, nejlepší verze

       Vědeckofantastický román je v podtitulu nazván zábavné panoptikum, tematicky zaměřené na odvěký boj dobra proti dobru. Dramatický příběh pracovníka pojišťovny Kaminského a jeho podivného přítele, supermana Lardena, kteří bojují za zachování existence proti systému programujícímu lidskou psychiku vyjadřuje základní mravní postoje a využitím osobité satiry a humoru. Román, svým pojetím i obsahem v české sci-fi ojedinělý, uspokojí i nejnáročnější čtenáře.

LEM: Fiasko

       V první části knihy se ocitáme na Titanu, jednom z měsíců Saturnu, kde tajemně zmizí část pozemské posádky včetně populárního pilota Pirxe. Ve druhé části, o několik století později, zamíří kosmické loď k planetě Quinta. V její blízkosti pozemšťané poznají, že planeta je ve stavu permanentní vojenské pohotovosti a obyvatelé planety Quinta o setkání nestojí.

MARTIN: Milostné zmatky královny krásy

       Příběhy tisíce a jedné sci-fi noci přinášejí soubor příběhů z budoucnosti, neobvyklých dějů a neobvyklých osudů. Ať se jejich příběhy odehrály na kterékoliv planetě nebo v kterékoliv galaktické lodi, každý příběh nese vlastně současný problém.

NEFF: Největší odvaz v dějinách swangu

       Výběr námětové výraznějších sci-fi povídek.

STRUGAČTÍ: 0btíženi zlem

       Nový vědeckofantastický román známých sovětských autorů podobné jako jejich ostatní díla neohromuje technickými fantaskními atributy budoucna.
       Sci-fi, které vydá nakladatelství československý spisovatel v r. 1990

NEFF O.: Zeppelin na Měsíci

       ČS (mimo), 220 str., F 125 x 196. Ilustrace M. Jiránek.
       Třetí sbírka sci-fi povídek populárního autora žánru, která ho tentokrát představuje v poněkud romantičtější podobě. Povídky se odehrávají v blízké budoucnosti, jejich dějištěm je fiktivní měsíční město Arkádie, ale i podzemí planety Země; ve dvou prózách se Neff pokusil o spojení žánru sci-fi a historické prózy. Jak je u Neffa obvyklé, sbírka je pestrým, napínavým i dobrodružným čtením, kde se nešetří nápady a autorově fantazii se nekladou žádné meze. Přesahy do některých aktuálních problémů současnosti kniha potěší i ty čtenáře, kteří se sledováním sci-fi jinak nezabývají.

Lety zakázanou rychlostí

       ČS (mimo), 360 str., F 130 x 206. Kresby J. Souček.
       Sborník sci-fi próz vznikl na základě adresné výzvy prozaikům a básníkům, cílevědomé či příležitostně inklinujícím ve své tvorbě k žánru sci-fi, takže čtenáři bude představena nejaktuálnější tvorba na poli tohoto populárního literárního odvětví. Mezi autory próz jsou zastoupeni: Z. Bratršovská, F. Houdek, E. Martin, J. Moravcová, O. Neff, J. Nesvadba, F. Novotný, J. Olšanský, I. Pechar, V. Steklač, K. Sýs, L. Szalai, J. Veis, J. Velinský. Sborník také seznamuje s šíří a rozmanitostí literární fantastiky. Sborník je doplněn doslovem editora P. Kosatíka a stručnými informacemi o jednotlivých zastoupených oborech.

WEISS J.: Dům o tisíci patrech

       ČS (Slunovrat, m.ř.), 250 str., F 110 x I71.
       První a nejslavnější román významného představitele meziválečné české prózy je naléhavým podobenstvím o společnosti, která vznikla díky nejmodernějším technickým vymoženostem, je však ovládána silou lidstvu nepřátelskou. Pro Weisse příznačný prvek fantastiky vniká do románu prostřednictvím snu: Napínavý příběh slavného detektivy, který díky tomu, že je neviditelný, pronikne do obludné tisícipatrové říše Ohisvera Mullera s úkolem odhalit všemocného a zotročujícího vládce a osvobodit princeznu, se odehrává v horečnaté mysli zajatce tyfového baráku. Převratné vynálezy a další motivy příznačné pro moderní sci- fi se mísí s prvky romantickými a vytvářejí čtivý, působivý a dramatický celek.
       Sci-fi, které vydá nakladatelství československý spisovatel v r. 1991

NESVADBA: Elektrické temno

       ČS,(Žatva, v.ř.), 220 str., F 130 x 206.
       Po řadě rozsáhlejších próz se autor v tomto svazku znovu vrací k povídkám. A jsou to opět vědeckofantastické povídky, anebo - řečeno slovy autorovými - povídky z doby bezprostředně příští. Na rozdíl od psychologické a sexuologické problematiky próz předchozích věnují se tyto povídky převážně otázkám sociologickým a ekonomickým, konkrétně se zabývají modely odumírajících civilizací; od krátkých několikastránkových povídek až po rozsáhlejší novely, jako je právě ona titulová.

J. WYNDHAM: Den trifidů

       ODEON /SCI-FI/, 256 atr., F 120 x 190, z angl. přel. J. Kořán.
       Jeden z nejklasičtějších katastrofických románů světové sci-fi, přeložený do více než čtyřiceti jazyků a označovaný za nejprodávanější sci-fi román století, líčí nerovný boj oslabeného lidstva proti fantastickým jedovatým rostlinám.

ADAMS: Stopařův průvodce po galaxii

       ODEON /SCI-FI/, 352 atr., F 120 x 190, přel. z angl. J. Hollanová.
       Tři žertovné sci-fi romány anglického autora, psané ve stylu K. Vonneguta, vznikly podle úspěšného rozhlasového seriálu. Jde o nekonvenční parodii v tradici E. Leara a L. Carrolla, o gejzír absurdních epizod, odehrávajících se v kosmu, ale vždy tkvících v některé pozemské realitě.

LUNDWALL Sam J.: Čas a Amélie

       Do malého městečka v jižní Francii přijíždí cyklista. Městečko je přeplněné lidmi, kteří na cosi čekají, on sám ztratil paměť. Z městečka v horském údolí se nedá odjet, všichni jsou kýmsi sledováni, jakási neznámá síla ovládá všechny a všechno. Ale co se za tím vším skrývá? Světoznámý švédský spisovatel sci-fi Sam J. Lundwall (u nás vyšel jeho román „Nic pro hrdiny“ ve sborníku „Pozemšťané a mimozemšťané“) nás tentokrát zavádí na paralelní Zemi, která se od naší liší jen několika malými - ale podstatnými - detaily.

VONNEGUT Kurt, jr.: Kolíbka

       Nic v této knize není pravda, znějí první slova nejznámějšího Vonnegutova románu o zhoubném vynálezu ledu č. 9, jehož první obětí se stane vynálezce sám a později celé lidstvo. Je to však navýsost inteligentní a zábavná nepravda, a tak není divu, že se v šedesátých letech Kolíbka stala kultovní knihou amerických univerzit a bokononismus zaznamenal nebývalý úspěch.

Žerty časoprostoru

       (Antologie angloamerické sci-fi)
       Autor výběru z vědeckofantastické literatury vsadil na satiru, ironickou nadsázku, humor, absurdní pointu, které všechny nebývají v tomto žánru samozřejmé, a sestavil tak antologii o šesti oddílech (Geniální vynálezy a nápady, Cestování časem, Invaze a návštěvy odjinud, Ve sféře nadpřirozených jevů, Jiné hříčky a hrátky, ... A nejen časem). Třicet vtipných povídek přiblíží čtenáři zlatý věk anglosaské sci-fi.

GOLOVAČEV V.V.: Vlkodlak

       S, 240 str., z ruštiny přel. M. Dvořák.
       Kniha současného sovětského autora obsahuje dvě vědeckofantastické novely, jejichž příběh je situován do vesmíru. První, nazvaná Relikt, líčí případ zmizení několika vědců z orbitální stanice a dramatické pátrání po jejich osudu. Druhá novela, Odklon k dokonalosti, popisuje osudy kybernetické civilizace na fiktivní planetě Enifanu, jíž vládne gigantický supermozek.

HOUDEK F.: Hokus

       S, 256 str.
       Soubor tří sci-fi povídek mladého autora, známého již z antologií „Návrat na planetu Zemi“ a „Stalo se zítra“. V povídkách se objevují známé motivy - stroj času, roboti, návštěva mimozemské civilizace; autor je však umísťuje do naší současnosti, a dosahuje tak překvapivého logického i psychologického efektu. Jeho prózy se zařazují do proudu osobité české science fiction, která nepracuje s přebujelým technickým arzenálem, ale akcentuje etické hodnoty lidského života a mezilidských vztahů.

MADSEN S.A.: Miluj mne i zítra

       192 str., z dánštiny přel. Z. Lyška.
       Dánský bestseller roku 1980 je vědeckofantastický román příbuzný posledním prózám Vladimíra Párala. Autor, který patří k předním dánským spisovatelům, v něm popisuje dokonalou společnost, organizovanou a řízenou počítačem a fungující na principu nuceného střídání partnerů a rodin. Osou vyprávění je komorní příběh dvou mladých lidí, kteří se do sebe zamilují a rozhodnou se pro život podle vlastních představ, bez zásahů počítače. Příběh své lásky líčí v deníku, jehož text je základem knihy.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK