Logo rubriky
3/1990
  Recenze (další) (77)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5/1990  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

Fantastyka (PL) jede

Když mě jedna fanynka (šťastnou shodou okolností má žena) upozornila, že v čísle 1 tohoto roku vyšla v polské Fantastyce Legenda o Madoně z Vrakoviště Františka Novotného, uvedená nadšenou poznámkou Lecha Jeczmika, takto redaktora zahraniční části Fantastyky, uvědomil jsem si existenci jisté asymetrie ve vydávaní polské SF v našich magazínech a české ve Fantastyce.
       Publikoval v ní vedle Veise, Neffa, Volného, již zmíněného Novotného i Pavel Kosatik, konečně mu vyšel jeho nezapomenutelný Let na měsíc... Vesměs naši nejlepší, ale co je důležitější, že svými nejlepšími pracemi. Navíc Novotného a Kosatíkova povídka zatím vyšly česky pouze ve fanouškovských publikacích. Česky si je můžete přečíst zatím pouze v Lovcích černých mloků II a v Lidštější než lidé.
       Naproti tomu mám dojem, že polská SF otiskovaná v našich časopisech a fanzinech (přesto, že SF 01 i připravovaná Ikarie přinášejí v prvním čísle články právě o Fantastyce) je z převážné míry běžná konzumní produkce autorů, kteří musí napsat tolik a tolik stran týdně, aby se uživili.
       Z části lze tuto disproporci vysvětlit tím, že na stránkách Fantastyky má náš autor velkou konkurenci v západních autorech a prorazí jen s tím nejlepším, nemohu se ale zbavit dojmu, že za to mohou i naši překladatelé. (Možnost, že v Polsku není spisovatel kvalit F. Novotného mi přece jen připadá méně pravděpodobná než ta, že nám chybí polonista srovnatelný s Joannou Czaplinskou).
       Co myslíte, zamyslí se nad tím Jarda Olša (od pí Stachové to neočekávám) ?
       A na závěr kontrolní otázka: O kolik bude chystaná Ikarie pozadu za Fantastykou i v uvádění českých autorů ?
(zr)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK