Logo rubriky
10/1990
  Fandom (další) (82)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

PODZIMNÍ PORADA SFK

ŠUMPERK 26. - 28. 10. 1990 (reportáž & zápis z porady)

Byla to moje první porada sci-fi klubů vůbec, jelikož jsem se nedávno jmenovala uzurpátorkou SFK '10' a tím jsem získala pocit, že mám taky klub; jako čumil a nepatřičný vetřelec jsem si nemusela připadat i z toho důvodu, že jsem zde byla pracovně coby zpravodajka Ikarie. A navíc jsem vezla autem téměř celou koordinační komisi. To byl pro mě osobně zážitek vůbec nejsilnější, a obávám se, že i pro moje pasažéry, kteří záhy pochopili, že troubení a ťukání na čelo ostatních účastníků silničního provozu, jakož i příslušníci nevěřícně zírající s otevřenými pusami prostě patří k věci.
       Do Šumperka jsme přijeli v pátek za tmy (a byli jsme nevýslovně šťastni, neboť posledních čtyřicet kilometrů nám svítila kontrolka stavu benzínu a oznamovala, že benzín co nejdřív dojde). Od samého začátku se projevovala genialita organizátorů, neboť podle jejich skvělého plánku jsme Dům dětí Vyhlídka našli okamžitě; navíc nás uvítala cesta značená světýlky což byly svíčky hořící v lahvích od okurek - skvěly nápad, stejně praktický jako poetický
       V pátek večer se tvořila konečná verze programu na sobotu. Petr Konupčík svým zvučným tělocvikářským hlasem zvolal, že snídaně bude v sedm třicet, a ozvalo se několik zděšených výkřiků. Petr to o něco důrazněji zopakoval a bylo ticho: všichni si ujasnili, že odporovat nemá smysl. Sobotní program byl totiž dost nabitý: bylo nutno dopravit se do kina OKO, kde se promítaly filmy pro členy klubu a po obědě (místo posledního filmu) se přesunout zpátky do Domu dětí. Tady měla probíhat vlastní porada třeba až do pozdních večerních hodin jak bylo řečeno, do ztracena, do nepochopení či do němoty. Vše doplněno videem.
       V pátek večer se také vytyčovalo, o čem je vlastně potřeba jednat. ZR odkázal na poslední Interkom, kde je komentovaný zápis z porady klubů na Parconu v Bratislavě. Řekl, že na jarní poradě v Opravě ovládalo všechny revoluční nadšení, takže se zakládaly organizace, a tak vznikl ČSSFF. Teď navrhuje program konsolidační, navrátit se ke starým fanouškovským ctnostem.
       Základní body, o kterých je nutno mluvit: Parcon - kdy, kde, jak, s kým, za kolik.
       Ludvík a Mlok, kteří byli letos odfláknuti, alespoň ten Ludvík určitě.
       Na Parconu Láďa Peška volal po vyslovení nových pravidel fandomu - asi jsou potřeba spíš účetní a obchodní zásady - co např. kdyby některé věci byly pro kluby levnější. Vydávání má dvě složky - věci, které koupí jen fanové, a věci, které si koupi lidé mimo fandom. Fandom pojmout jako niku, enklávu u níž by nakladatel měl jistotu, že tito lidé koupí prakticky všechno, je však třeba je finančně nevyčerpat.
       Mluvilo se o svazáckém majetku, tedy konkrétně o majetkové unii mládežnických organizací - jde asi o tři miliardy. AFSF bojuje za to, aby něco z toho majetku dostala (jde hlavně o kanceláře bez nichž by zkrachovala) - to je však jeden z důvodů, proč Hlinka nestíhá své úkoly.
       Konupčík s Ferdou vymýšlejí dopis, který je potřeba do 31. 10. poslat vládě - nárokovat svazácky majetek. V sobotu jsem zhlédla dva filmy z roku 1954, jimiž jsem byla naprosto uchvácena (zejména jejich kouzlem nechtěného : Probuzená zkáza je japonský film o pravěkém ještěrovi - Godzille - probuzeném výbuchem vodíkové pumy; a Válka světů je Wellsova kniha natočená prostě po americku a ve stylu padesátých let (je to obdivuhodně podobné Terminátorovi a jiným novějším filmům v principu jde prostě stále o totéž). Co se týče ženských hrdinek, trochu mě deptalo, jak se dívka v japonském filmu neustále klaněla svému otci, klekala před ním a podobně; americká dívka mě naopak potěšila tím, že v kritickém okamžiku dostala hysterický záchvat a že bylo zjevné, že na něj má - na rozdíl od mužského hrdiny - plné právo. Zatímco muž byl nucen energicky vysunout bradu chránit ji ve svém náručí, ona si mohla klidně ječet. To se mi líbí!
       Třetí film, který účastníci porady už neviděli, byla Bílá velryba se scénářem Raye Bradburyho. Videová nabídka byla obrovská, nakonec se vybralo Back to Future II, ale to jsem už neviděla: zhlédla jsem jen kus filmu o upírech a pak krásný záznam Sletu čarodějnic, který pořádali v Šumperku někdy na jaře 88. Vlastně to byla rekonstrukce toho, co se popisuje ve filmu Kladivo na čarodějnice, neboť Velké Losiny leží blízko Šumperka. Jaroslav Veis byl geniální inkvizitor, Petr Konupčík dělal kata. Paní Freiová to prý neschvalovala, neboť to bylo postaveno na lidském utrpení.
       Ve vestibulu kina byla taky vernisáž comicsů Luboše Hlavsy, některé vystavené originály byly opravdu krásné.

Sobota 14.15 porada vypuká

       ZR: volá po světle.
       Petr Konupčík: začne za závěsem manipulovat se spínači a tváří se tajuplně. Konečně vše ozářeno zářivkami.
       Prezence, adresy - píše se na arch.
       ZR: rekapituluje náměty na jednání navržené v pátek.
       Nejprve se představují kluby a hovoří stručně o sobě. Nestačila jsem všechno zapsat, neboť každý se to snažil co nerychleji odemlít, ale i tak to bylo fajn -hodně klubů jsem vůbec neznala.
       ZR: klub BC, velmi málo členů, zabývá se obchodováním se sci-fi materiály. Jinak spravuje KK- co ta dělá. to neřekne, protože je to nepostižitelné.
       Ferda: Villoidus - je v krizi, protože studenti udělali revoluci, šéfredaktor fanzinu hledá v jeskyních draky, navíc na fanzin nejsou peníze. Jinak pomáhá s Interkomem.
       Mio Butora: Castor - nemají se kde scházet, neexistují, ale Tatracon bude (a soutěž O emblém Castora taky neb mi dal letáček.
       Milan Haliena: klub Planetárium 01 - začali čistku, z 50 členů zbylo 28, vychovávají členy, aby byli aktivnější, mají se tak, jak se měli vždycky.
       Martin Schuster 451 F - Košice - asi 50 členů, doufají, že tam bude příští Parcon, jsou na něj velkolepě připraveni, udělají ho levně, aby ostatním kompenzovali cestovní náklady, a ostatní musí uvážit, co se Košičtí za ta léta necestovali. Nadšeně líčí, jak v klubu pracují sekce - paleoastronautika, UFO centrum soustřeďuje zprávy o výskytu UFO u nás - mají zajištěno i u armády, že jim dá záznamy všeho, co letělo nad naším územím, zatím mají asi 50 zpráv. Pořádají burzy, píšou, soustřeďují se na fantasy (má tady knížečku Legendy kterou vydali, od nich je i Lupečka, který letos vyhrál Rudé hřeby KJV), hodlají vydat 5 čísel Legend.
       Standa Čermák zastupuje AFSF, protože Hlinka bojuje v Brně na shromáždění mládežnických organizací za ten majetek. AFSF je organizace s celostátní působností rozesílají materiály, hledají distributory (ale zdá se, že je nemají čím platit prostě nějak to neklape), organizují projekce, chtěli by zřídit centrální knihovnu.
       Luděk Navrátil: Strážci času, Holice - z nějakého učiliště, pracují s kluky od 15 do 18let, na učilišti udělali týden SF filmů.
       Jan Pavlík: KJV - přecházejí s Poutníkem na komerční bázi, zastupují i Cargo (to vůbec nevím, co je), dále založil klub Star Treku.
       R. Dogáň z Bratislavy: klub Focus původně založený V. Srponěm, který fungoval asi rok, když byl vedoucí na vojně, klub se rozpadl teď založil nový klub Fremen - chtěli by vydat Fandom Directory - vývoj historie, všechny informace. Rozeslal dotazníky, ale ty měly malý ohlas (nojo, použil adresář z jedničky Ikarie, a ten nebyl nejlepší). Členů
       mají málo, chtěli by založit knihovnu a půjčovnu fandomových výtlačkov.
       Peter Pavelko: 2001 - vrátil se z vojny, studentský VŠ klub Elán v Bratislavě, teď ztratili SSM, snížili počet členů na polovinu, neaktivní zlikvidovali. Klubová činnost: video, programy. Fanzin 2001 - toho vyšly celkem jen 3 čísla s jednou literární přílohou, další budoucnost je nejasná. Je možné, že všechny bratislavské kluby budou mít do
       hromady jeden fanzin (Sféru 2001 ).
       Milan Gazdík: kluby Sféra a Mages (?) - při kulturním středisku dělají pro širokou veřejnost. Do Sféry lidi přestali chodit, scházejí se tam fanové ze všech klubů (takže něco jako RUR?), Sféru už nevede Srpoň, ale Luboš Jung - Sféra se asi zruší
       Jaroslav Mostecký: Futurum Olomouc - Sigma je letos vyhodila na dlažbu, takže megaakce jako ples nehrozí, ale klub vede
       Lenka Turečková: Klub má přes 40 členů, fungují pod klubem mládeže, mají bývalé SSM středisko, vydávání zatím zastavili, snad příští rok obnoví Informátor, Černou skříňku zatím ne. Ples plánují, ale ne bombastický, spíš srandu, recesi z vlastních prostředků.
       Jiří Pilch: Klub fantastiky Ostrava - po listopadu nastal útlum, teď to je zas už lepší. PKO je vyhodil, získali nového sponzora - Klub mladých ale to trvá zatím jen měsíc. Fanzin Leonardo je v tiskárně, hodlají vydávat se specializací na fantasy, teď vydají Moorcoka. Členstvo se zmenšuje vzhledem k různým příspěvkům a platbám - ti, kterým se to nelíbí, odpadávají.
       Hana Pěchulová: Hepterida Opava - pořád při okresní knihovně, chudobném to sponzorovi, specializují se na ptákoviny všeho druhu.
       Tomáš Srdečný Lanškroun - jsou konzumní.
       Pavel Hurych: Před týdnem se ujal vedení Atlantidy Pardubice, zatím neví, co bude, dosud neměli zřizovatele. paní Milanová: Dům dětí z Trenčína - taková ta paní, přišla se podívat mezi nás, mají klub kluků do 18 let, uvidí se, co budou dělat.
       Já: obnoveni Desítky literární specializace (nicméně obávám se zmatků, neboť někteří lidé ještě posílají fanziny na Desítku Mirkovi Nejedlému - samozřejmě si to nezaslouží, ale přece jen... nerozlítí se, že jsem mu zcizila firmu?)
       Franta Pleskač: Třesk Třebíč - poslední mohykán, který rozdával fanzin zadarmo. Mají míň členů, avšak jejich existence je vyrovnaná a stabilní, zřizovatel, fanzin a všechno zůstává při starém.
       Franta Moravec: Malevil - distribuční klub, 20 členů, ztratil zřizovatele - tiskárna FANTISK a knihkupectví Gandalf, které otevřou v listopadu.
       Jan Vaněk: Parsek Praha -původně při ČVUT, teď je půlka Pražáků a půlka mimopražských, věnují se ediční práci. Spolupracují se sesterský klubem Laser.
       Tom Jirkovsky Laser zaměřený na vydáváni, teď už legálně. Teď vydali růžovou Svatyni odpornosti od Howarda. Jinak zastupuje taky Andromedu Plzeň, což je klubovitější klub než Laser, má asi 25 lidí, zřizovatel byl SSM, což teď odpadlo, asi budou v Domě děti, pořádají takové akce jako Plkon, kde se plká a opéká Wub.
       Petr Konupčík: Makropulos - podzimní porady, časopis, s Laserem a Comics klubem vydali profil Luboše Hlavsy, pořádají festival filmů pro veřejnost mají asi 60 lidí, z toho 40 aktivních, krizi překonali. (Dům dětí, ve kterém sídlí, by si na sebe mohl vydělat jako ubytovna.)
       Franta Hlous: Duna Teplice - pojali to úplně jinak, tvrdě najeli na organizování, jsou společenská organizace, která zřizuje čtyři věci: dětský klub, filmklub, kulturní středisko (to zní megalomansky) takže se lidi trochu chechtají a nedovíme se, co je ta čtvrtá věc - snad antikvariát).
       Pepa Hrdlička: v Chomutově dělají jednou za měsíc burzu a jednou za čtrnáct dní video, ale on se zdržuje spíš v Praze, a to ve službách Vaška Soukupa, zabývá se spíše obchodem.

Další bod - PARCON.

       Poprvé v dějinách je možné si vybírat ze 3 možností: Košice. Pardubice (Kulturní středisko by poskytlo sály a ubytovnu, pro místní fany by bylo nutno vyhlásit mobilizaci) a Praha, kde se o organizaci zajímá Archeoastronautická společnost. Bude to 10.výročí Parconu.
       Schuster líčí košický Domov mládeže, kde by se Parcon konal. Hlavní sál pro 600 lidí, menší sály pro 200 lidí, planetárium, kino, divadlo, bufet, klubovny, v blízkostí internáty (= koleje). Celý areál mimo město. V programu by bylo víc paleoastronautiky, psychotroniky. Pozve jednoho člověka, superstar, který však ještě neodpověděl proto nechce říct kdo to bude - později se ukáže, že šlo o samotného Arnolda Schwarzeneggera, a to ještě možná přijede taky Bradbury.
       ZR - vyzývá, aby se vzaly do úvahy zkušenosti z letošního Parconu a činily návrhy pro ten příští.
       Standa Čermák - požaduje, aby to bylo fakt sci-fi. - Tím míní jednak tu přemíru kšeftu a organizování a jednak úchylku psychotronicko-archeoastronautickou.
       ZR - přemítá o tom, jestli do Košic přijede dost lidí; bude nutno to nějak zatraktivnit či zvýhodnit. Jirkovský a Moravec se přimlouvají za Košice. Praha bude drahá a v Pardubicích nejsou fanoušci evidentně na nic takového připraveni a museli by to všechno zorganizovat ostatní fanové...
       ZR - čas plyne, tak leda tak ňák demokraticky - tak Košice, no. Musíme ocenit ten přístup (tj. Schusterovu vervu).
       Termín - zřejmě august 91.

Návrhy na Ludvíka a Mloka.

       Konupčík - navrhuje Carolu - že se tak právnicky nadřela a tak pomohla teď s tím vším zakládáním.
       Návrh na Kajdoše in memoriam - nebyl letos na Parconu vzpomenut.
       Jirkovští.
       Interkom (návrh Ferdy).
       Ludmila Freiová
       Cyril Simsa (návrh ZR - to bych byla nadšeně pro, jenomže ho nikdo nezná).
       Joanna Czaplinska.
       Jarní porada v Teplicích - jsou další kandidáti? Ne.
       Hlous: Můžu vám k tomu něco říct? - Teplice. (Řekl to s takovou vervou a láskou, že se všichni začali chechtat). Hlous navrhuje termín velikonočních prázdnin a hovoří o velkém návratu porad do Teplic a o tom, že v Teplicích byl založen fandom...

Další jednání

       ZR o Čs. Fandomu - dal by se použít jako legální hlavička pro KK pro jednání s úřady.
       ZR prohlašuje pro tuto chvíli sezení za plénum ČSSFF a předává řízení Frantovi Moravcovi, jedinému přítomnému členu přípravného výboru ČSSFF.
       Moravec navrhuje: rozpustit přípravný výbor a nahradit ho KK někdo se ptá, jaký je současný personální stav KK ZR to prozradil, ale v tomto zápisu to opět zamlčím - jen ať je to tajné
       ZR vzpomíná Karbusického, který považuje KK za škodlivou - skutečně je zřejmě škodlivá, nikoli však svou činností /podle mnohých stejně nic nedělá/, ale existencí, protože dává fanouškům iluzi, že za ně někdo něco udělá. Je třeba v případě Čs. fandomu nezavdat podobné plané naděje.
       Moravec navrhuje zvolit velmistra, který bude stát v čele ČSSFF - nebo má někdo jiný návrh, jak označit tuto funkci?
       Plénum: šaman, Sedící Bůvol (nehodí se pro jakoukoli osobu)
       ZR prohlašuje, že sebekriticky a skromně musí říci, že Frantou Moravcem dříve navržený název president je asi nejlepší ( pro styk s cizinou, nemusí se překládat).
       Moravec navrhuje za presidenta ZR, kdo je proti? Nikdo.
       Potlesk. ZR - Já jenom jestli to s tou demokracií nepřeháníme. další bod - je potřeba aktualizovaný adresář SF klubů nabídl se Peter Pavelko - šlo by o rozšíření a vylepšení databáze FANALLu
       Pavelko - navrhuje, že bude jedno centrum, evidence na počítači, kdokoli bude dodávat a získávat informace - na disketách nebo výpisy
       ZR -výsledek tiché práce KK je, že máme k dispozici několik tisíc jmen s údaji.
       další bod - rozšiřování fandomu - to je v krizi, vzájemně se známe a nesháníme další lidi, ale v tržních vztazích se nevystačí jen s tou láskou
       návrh, že AFSF by mohla poskytovat adresy (třeba Hlousovi z okolí Teplic). Tom Jirkovský upozorňuje, že informace (tedy i adresy lidí jsou zboží - on sám se s AFSF nedokázal dohodnout.
       Stížností na AFSF je víc (i my do Ikarie dostáváme zoufalé dopisy, že AFSF nereaguje a nic nerozesílá apod.) Standa Čermák je tady zastupuje, protože Hlinka se hádá o majetek SSM na nějakém sjezdu v Brně. Klaus prý chce těmi třemi miliardami zaplácnout mezeru ve státním rozpočtu, kdežto mládežnické organizace si chtějí tento majetek rozdělit mezi sebou, AFSF by z toho mohla něco mít, kdyby se prokázalo, že většina klubů fungovala pod SSM.
       (Nabývám dojmu že Hlinka se vyčerpává v těchto byrokratických bitvách a nemá čas na nic jiného). další bod - distribuce SF tiskovin
       pro distributory musí být nejméně 20 - 25% rabat hovoří se o cenové pasti, do které se dostala Ikarie vlivem své nízké ceny. Rabat je tak malý, že se jednotlivcům Ikarie nevyplácí. Nízká cena, která má zajistit dostupnost Ikarie pro každého způsobuje, že existují velké oblasti, kam se vůbec nedostane.
       ZR se snaží zobecnit, zda se cíle fandomu změnily po revoluci; zdá se, že základní cíle zůstaly stejné - propagace SF sociální komunikace fanoušků, podpora domácí tvorby - jenže nyní budeme propagovat a vydávat své knihy a nikoli produkci ČS či Svobody.
       Čermák sděluje, že v televizním videostopu by také mohla být SF - že to tam napsal jako námět.
       Hlous říká, že v Čechách se vůbec nedají sehnat slovenské knížky, že by měl být kontakt na Slovensko, informace o tamní produkci.
       Chystá se příloha Interkomu - Informservis - tam by měly být zprávy ze Slovenska i Čech.
       18. 45 porada editorů - Tom Jirkovský hovoří o svých zkušenostech
       1. vždy má o něco víc knih než prodá, AFSF nemá rezervu, objednávky zůstávají nevyřízené a ztrácí důvěru.
       2. v knihách ovšem leží peníze, takže se musí dobře rozmyslet, kolik čeho natisknout. Dotisky, se dřív dělat nedaly, i dnes znamenají zpoždění. Musíme se naučit odhadnout poptávku.
       3. je dobré započítávat do ceny publikace 2 Kčs poštovného. Pokud někdo odebere tiskoviny ve velkém, bylo by mu možné tuto částku odečíst. Neposílá na dobírku, protože je to složité, knížku prostě pošle a přiloží složenku, ještě se mu nestalo, že by někdo nezaplatil; a kdyby, už by mu podruhé nic neposlal.
       4. jméno firmy je důležité - serióznost. Musí vždycky odepsat. Laser poslal třeba s půlročním zpožděním, ale vždycky připsal omluvu.
       5. ve fandomu bychom si neměli utajovat věci - třeba kolem autorských práv. Olša tají, na co má autorská práva (tomu osobně nemůžu věřit - to je jako by vám v obchodě tajili, co prodávají). Martan dělá znova překlady, které už jsou udělané, a dělá je třeba hůř, často věci zkracuje. Koordinace překladatelů sice existuje, ale lidi tam nedodávají informace.
       6. nepodceňovat reklamu, i vtíravou! Posílat nabídky lidem domů. Stejně se odepisuje z daní.
       7. je třeba domlouvat spolupráci, kdyby třeba košický klub prodal své Legendy i do Čech, mohl jich prodat několikrát víc.
       8. u Odeonu, Svobody aj.velkých nakladatelství dělá cenu knížky hlavně papír, kdežto v malých nakladatelstvích hlavně lidská práce. Je konec se stotisícovými náklady. Výhodný je maloofset - několikatisícové náklady a dotisky
       9. každý člověk se musí rozhodnout, jestli bude okamžitě vydělávat víc a do budoucna nebude mít tak dobré vyhlídky, nebo naopak.
       Vlastní ediční plány; do konce roku chce TJ vydat povídky Vilmy Kadlečkové, s barevnou obálkou, a ještě nějaké nescifi knihy. Do budoucna má zažádáno o autorská práva řady titulů, právě vydává Zelaznyho v nákladu 1000 kusů.
       ZR mluví o nakladatelství Nová vlna vydá Hlavičku mírně se překrývajícího s tím, co vydá Železný, pak chystá vzpomínkovou knížku překladů Jirky Markuse, pak manuál a herní plán D&D.
       VV hovoří o ediční činnosti Comics klubu profilové knížky výtvarníků jako už má Hlavsa (Ferda volá, že je to hnusné), chystají profesionální magazín pro dospělé v nákladu asi 20000.
       ZR upozorňuje, že se chystá zvláštní číslo Interkomu jen z reklam - možnost inzerovat.
       Moravec oznamuje, že mají tiskárnu, nabízí levný tisk.
       Zbytek večera jsme si povídali ve schůzovní místnosti, ale už u vína. Ráno po snídani jsem rozvezla na nádraží těžce naložené fany a pak zpáteční cesta do Prahy, proti páteční ale naprosto nevzrušivá.
hau
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK