Logo rubriky
11/1990
  (83)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

NOVÝ VYDAVATELSKÝ DŮM

Jihlavský SF klub Möbius mě nadchnul už posledním číslem Mozku, které mělo nápadně hezkou grafickou úpravu. Teď vydali brožurku toho typu, jaké produkuje Vašek Soukup a Tom Jirkovský /je na ní napsáno, že je to Supermozek 3, takže už asi vydali nějaké překlady, ale zřejmě ne v tak hezké úpravě ani s tak zajímavým obsahem, protože mi neutkvěly/.
       Supermozek 3 obsahuje novelu Boba Shawa Jiné dny, jiné oči. Zajímalo by mě, jestli jí Mirek Fišer překládal rovnou z angličtiny - v tom případě se musel čistě ze scifistického nadšení poměrně rychle naučit tento jazyk. Dokonce jsem tam nenašla skoro žádné pravopisné chyby /snad jen tenší místo tenčí/. Grafická úprava i ilustrace se mi zase moc líbí.
       Novela sama o sobě je hodně dobře napsaná. Autor není žádný literární novátor, ale zřejmě zvládá perfektně řemeslo, protože člověk je pořád napjatý, základní nápad se rozvíjí a stupňuje, takže místo, aby se téma vyčerpalo, jak podvědomě čekáte, vždycky je na vás naopak nachystáno překvapení s nějakým novým motivem, s novou možností dopadu toho základního tématu - a to je v tom dobrém smyslu klasicky scifistické, jde skutečně o vědecký objev, o novou myšlenku , co by se stalo, kdyby někdo vynalezl materiál, který ... atd. Vraž do toho několik detektivních zápletek, prošpikuj partnerským propletencem - no a vznikne chutná krmě, kterou ocení úplně každý.
hau

IMFORMSERVIS

Informační hlad. Tak by se dala charakterizovat řada rozhovorů, které proběhly na Parconu 90. Zároveň hlasy, že Interkom je sice potřebný, ale ve formě jakou má dnes těžko může jeho redakce čekat zvýšení zájmu odběratelů. Proč? Právě proto, že neobsahuje dostatek aktuálních informací. Co s tím? Jako pravidelná součást Interkomu bude snad vycházet InformServis. Snad? Ano snad. Záleží totiž i na vás, jestli bude o čem informovat. Chtěli bychom aby IS obsahoval rubriky jako: 'Knihy na cestě'- tedy tituly u kterých se nám podaří zjistit, že opustily tiskárnu, informace o obsahu našich sf periodik, vydavatelských záměrech fandomních nakladatelů. Ovšem také informace o fandomních akcích a snad časem i o filmech, které ÚPF chystá do distribuce. To vše záleží i na Vaší ochotě spolupracovat, rádi budeme informovat, pokud ale bude o čem. O všem, co si myslíte, že by se mělo v InformServisu objevit napište do sf muzea, nebo na adresu Petr Baubín, Maurerova 1301/2, Praha 4, 149 00. Pro případ urgentní a nestrpící odkladu je zde pražský telefon 791 33 70 spíše večer než odpoledne.
-Pra-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK