Logo rubriky
9/1991
  Cony (další) (91)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

ITALCON v pořadí sedmnáctý

       se konal v San Marinu ve dnech 16. až 19. května 1991. Emblémem letošního setkání scifistů byl labyrint z katedrály v Chartres.
       Proč právě labyrint? Organizátoři odpovídají:
       Protože cestování labyrintem je úchvatná hra. V labyrintu se lidé ztrácejí a nalézají a tím se i mění. Potkávají se tam podivné bytosti a lze potkat i sama sebe. Lze v něm objevit jinou lidskou skutečnost - a také skutečnost nelidskou. V labyrintu je možné všechno. Labyrint, to je obraz dnešní fantastiky.
       Letošní Italcon měl i svou hymnu, a to část cyklu Carmina Burana (Ó, fortuna) od Carla Orffa, v provedení České filharmonie řízené Václavem Smetáčkem.
       Čestní hosté byli tentokrát tři: anglický spisovatel Iain M. Banks, americká spisovatelka Maggie Nowakowska (přednáška o vlivu J. Campbella na filmovou fantastiku) a italský esejista, vydavatel a překladatel Giuseppe Lippi (přednáška o amerických autorech Howardovi, Lovecraftovi a Smithovi).
       Setkání probíhalo ve dvou městských divadlech a ve státní knihovně. Přednášky a besedy se soustředily jednak na fantasy (fantastické hry...), jednak na horor (např. G.Ingellis: Volání Cthulpu), jednak na pojem fantastična obecně (např. M.B. Guardi: Jorge L. Borges - otec dnešní fantastiky) a konečně na klasickou science fiction (např. beseda u kulatého stolu: Sci-fi a dobrodružství, nebo V. Catani a E. Ragone: Od Franklina ke Knightovi - hledání vědeckofantastických specifik).
       Důležité místo zaujímaly komiksy, a to v besedách i na výstavě. Představilo se nové komiksové nakladatelství „Star Comics“.
       Zároveň probíhal i 2. festival filmové fantastiky, rovněž se symbolem labyrintu, a to už od 15. května. Bylo uvedeno celkem 11 filmů, dokumentujících různé typy labyrintu (labyrint mysli, labyrint fantazie, labyrint času...), od Bergmanovy Sedmé pečeti (1956) k Nekonečného příběhu George Millera (1990).
       Jako vždy se různé akce překrývaly, takže nikdo nemohl sledovat všechno. Organizátoři však vydali třicetistránkovou brožurku, v níž je nejen detailní program (který byl přesně dodržen, jak mi napsal jeden z účastníků, Vittorio Catani) a Morgantiho esej o labyrintu, nýbrž i medailónky všech 24 osobností, které se podílely na programu, a také charakteristika pěti nejzajímavějších fanzinů (z nich jeden se jmenuje Intercom). Poslední stránka zve na příští Italcon: bude se konat v alpském Courmayeuru od 30. dubna do 3. května 1992 a jeho hlavním tématem bude ČAS: jeden den bude věnovám stému výročí narození J.R.R. Tolkiena.
       Mimo plánovaný program se jednalo neméně živě, a to zejména mezi vydavateli a spisovateli, ale také mezi kluby, prodávalo a vyměňovalo se, anebo se jen klábosilo při šálku kávy.
       Největší zájem byl samozřejmě o závěrečný bod programu - o udílení cen. Z množství různých kategorií vybírám osm nejzajímavějších (uvádím vždy tři první ceny):
- výtvarné umění: Alessandro Bani, Michelangelo Miani, Marilena Maioccová
- překlad: Annarita Guarnierová, Gianluigi Zuddas, Gianni Pilo
- časopis: Dimensione Cosmica (účastníci bratislavského Parconu znají nejen časopis, ale i jeho vydavatele, Solfanelliho), Eternauta, Urania
- fanzin: Yorick, Intercom, Eterno Adamo
- román: Vittorio Catani - Gli universi di Moras / Morasovy vesmíry (noční můra o pronikání do paralelních světů a k paralelním osobnostem, autora známe z několika přeložených povídek), Stefano Benni - Baol, Luigi Menghini - Iseneg!
- povídka uveřejněná v časopisu nebo v antologii: Miriam Poloniatová - Rulli di tamburi / Víření bubnů (autorku známe z přeložených povídek, např. Zelené pahorky pozemské, Zápisník č. 20/1989), Dario Tonani - La ghiaia in bocca / Štěrk v ústech, Franco Ricciardiello - Archeologia
- povídka uveřejněná ve fanzinu: Donato Altomare - Valzer (několik autorových povídek známe, např. Čas je spirála, Svět fantastiky č. 2/1990), Adriana Comaschiová - Nejmladší kapitán flotily, Annarita Guarnierová - Arkadské jeskyně
       Město San Marino kromě toho udělilo cenu Monice Farnettiové za uspořádání antologie Fantastické povídky veristických spisovatelů. (Verismus je italská varianta naturalismu z konce 19. a začátku 20. století.)
       Prameny: materiály Italconu, seznam cen, dopisy účastníků
Ludmila Freiová
       

Fantasy show v Košicích

       Na X. Parconu 91 v Košicích se v sobotu 10.8. večer odehrála při udělování ceny v soutěži o Nejlepší Fantasy první Fantasy show v Českoslovenksu.
       Předseda domácího sci-fi klubu 451 F a organizátor Parconu 91 Martin Schuster udělal se svými spolupracovníky vše, aby vyzněla co nejslavnostněji. Po úvodním slovu a pásmu dobře vybraných diapozitivů se na scéně objevili barbaři a jiní bojovníci s palicemi, meči i holýma rukama znázorňující věčný zápas dobra se zlem. Na pódiu Domu dětí a mládeže v Košicích se poprvé v jeho existenci objevil živý poník, na němž seděl trpaslík s válečnou sekyrou. (Poníka laskavě zapůjčila zoologická zahrada v Košicích, která vůbec neprojevila údiv nad žádostí organizátorů o zapůjčení živého tygra. Měla ho vést na řetízku krásná barbarská bojovnice, která vystupovala ve Fantasy show. K naší lítosti tygr byla tygřice a měla „ciciaky“, a tak jsme matku malých tygříčat neměli srdce v noci hnát na scénu.)
       Kouzelník Gandalf na závěr show vyhlásil výsledky soutěže o Nejlepší Fantasy. Přítomna byla z nejúspěšnějších autorů soutěže pouze Martina Pilcerová z Lučence. Byla na místě pasována na rytíře řádu Fantasy. Další kandidáti na titul rytíře řádu Fantasy budou pasováni dodatečně na jiných sci-fi akcích.
       Na Parconu 91 byli dodatečně pasováni také vítězové předcházejících dvou ročníků soutěže, a to Vilma Kadlečková z Prahy a Jaroslav Lupečka z Košic, mimochodem tvůrce meče - katany, kterou věnoval sci-fi klub 451 F vítězi III. ročníku soutěže o Nejlepší Fantasy Zdeňku Šámalovi.
-eč-

Výsledky III. ročníku soutěže o Nejlepší Fantasy

       III. ročníku o Nejlepší Fantasy se v roce 1991 zúčastnilo 38 autorů z celého Československa, a to s povídkami:
Baran Tomáš, Ostrava: Thax
Bukovinský Ján, Poprad: Príručka Pacifidy
Červenák Juraj, Banská Štiavnica: Kroll
Jalč Martin, Humenné: Whoger
Janouš Petr, Klatovy: Přátelé
Kibus Miroslav, Záluží: povídka bez názvu
Kováčik Jaroslav, Dunajská Lužná: Citadela hmly
Kroc Václav, Plzeň: Věž
Kryšková Michaela, Praha: Eridana
Kubelka Karel, Svojšice: Vyvrhel
Kubíková Sidi, Plzeň:
Cesta k Baracó
Krž Daniel, Tábor: Zářivý zelený gejzír
Litoš Petr, Praha: Zub černého démona
Lipšanský Jan, Podolí u Brna: Nevěřte legandám
Lorenc Michal, Brno: Hvězdný pád
Novotný Marek, Praha: Děti temnot
Oščádal Jan, Brno: Bitva
Panoš Miroslav, Klatovy: Ve znaku orla
Papík Karel, Praha: Meč
Pilcerová Martina, Lučenec: Krajina nekončiacich snov
Polame Richard, Ostrava: Paní měsíčního svitu, Sgara se probouzí
Prchlík Michal, Planá nad Lužnicí: Putování Chluba Hobita
Priglová Eva, Praha: Dům
Přibil Pavel, Znojmo: Příšera z bažin
Rameš Robert, Praha: Ra Xingova svatba
Sádovský Peter, Košice: Byť démonom
Schindlerová Zdeňka, Neštěmice: Legenda mrtvého muže
Staněk Miroslav, Uhřice:
Bylo? Nebylo?
Suchan Vladimír, Praha:
Synové světla, synové tmy
Šámal Zdeněk, Praha:
Nevěsta pro trojklanného boha
Šindelář Tomáš, Chrást u Plzně: Neuvěřitelný nález
Šlechta Vladimír, České Budějovice: Den cesty od Dračí země
Šopík Václav, Nový Jáchymov: Jeskyně
Švachouček Stanislav, Praha: Legenda o černé svíci
Texl Boris, Znojmo: Ve znamení odvahy
Trepáč Ondrej, Nové Zámky: Srdce ohňa
Tuháček Josef, Příbram: Glador
Vyhlídka Petr, Soběslav:
Meč z Flatlandu, Zlá noc, Netvor v podzemí, Jeskyně prokletých
       
       Do vybrané skupiny nominovaných na vítěze se zařadili: Petr Vyhlídka, Jan Oščádal, Martina Pilcerová, Zdeněk Šámal a Michaela Kryšková. Všichni nominovaní mají právo být pasováni mečem na rytíře řádu Fantasy s titulem lady nebo sir.
       Z nominovaných byl jako vítěz soutěže vybrán Zdeněk Šámal z Prahy s povídkou Nevěsta pro trojklanného boha. Kromě práva být pasován obdržel titul Nositel Meče a skutečný funkční meč - katanu, kterou věnoval klub 451 F Košice.
       Všem rytířům blahopřejeme.
       Za Klub Julese Vernea Praha
Egon Čierny
       
       Upozornění!
       Vítězné povídky ze soutěže o Nejlepší Fantasy si můžete přečíst ve zpravodaji Klubu Julese Vernea Poutník č. 45, který obdrží všichni účastníci soutěže a ostatní zájemci si jej mohou objednat na adrese E. Čierny, Matěchova 14, 140 00 Praha 4.
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK