Logo rubriky
6/1991
  Recenze (další) (91)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 9/1991  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Ikarie 7/1991 a Piráti na Měsíci

       Jedním ze způsobů, o kterém uvažoval Ondřej Neff, když chtěl zvýšit prodej Ikarie, bylo vydávat romány. Sedmička je toho asi důsledkem. Piráti na Měsíci jsou klasická space opera, ale přátelé, ona je to šílená hovadina! Nikdy jsem nechápala lidi, kteří říkali „Sci-fi, fuj“, ale po přečtení Pirátů jsem je začala chápat. Sci-fi byl pro mně třeba Wyndham nebo Orwell, chtěla jsem čichat kouzlo neznámého, kde je něco jinak, ale tohle? Myslím si, že třeba i horší sf nemůže být skutečnou SF bez určitého filozofického základu a navíc bez trochy humorného nadhledu. To, co vyšlo v Ikarii 7/1991, je přepsaná kovbojka, kde i jména jsou kovbojská, a to včetně jmen marťanských padouchů. Ostatně, četla jsem spoustu lepších kovbojek či pirátovek.
       Dalo mi práci vůbec se tím mírně omšelým dílkem prokousat. Obávám se, že na tomto počinu ztratí Ikarie spoustu čtenářů, a pokud získá nové, zase je rychle ztratí. Viděla jsem sice v metru mírně šilhavého pána s tváří padoucha a dvěma syny, jak si Ikarii nesl domů, ale ti hoši vypadali celkem inteligentně a já tuším, že nebudou schopni to dočíst. Je to skutečně jen kovbojka přepsaná do vesmíru, chybí tomu chuť a vůně sci-fi. Kdysi jsem pro samizdat upravovala překlad Hvězdných vlků. Jméno autora jsem zapomněla. Byla to blbost, ale svižná, hup z galaxie do galaxie, bájné světy se střídaly, přece jen to mělo švih.
       Piráti na Měsíci veškerý švih postrádají. Skoro mě napadá, že pokud nás čtyřicet let komunismu ušetřilo takových dílek, přece jen na něm bylo něco dobrého, jakkoliv mě nic dalšího, co bych o komunismu mohla říci pochvalného, nenapadá.
       Do pytle, to se skutečně nedalo vytisknout něco lepšího?
       Nebo, ještě lépe, větší hovadina na skladě nebyla?
Carola'B
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK