Logo rubriky
12/1991
  (94)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Dopisy čtenářů

Parcon 1991 - Ubývá sil?

       Úvodem musím upozornit,že letošní košický Parcon byl můj vůbec první. Nemohu tedy srovnávat. Zato se ovšem mohu (bez falešně barevných fandomových sklíček) nad naším národním conem zamyslet.
       Nejsem žádný škarohlíd, rýpal ani nepřející. Ale tak hořké zklamání, jaké mi Parcon 91 přinesl, mě prostě nutí říci svůj názor.
       Začnu pěkně popořádku - oficiálním zahájením. Určitě je velkou ostudou, nejen pro snažící se košické pořadatele, ale především pro celý fandom, když si jeho prezident místo tradičního slavnostního zahájení dává „dvacet“. Ne že bych panu Rampasovi nepřál zasloužený odpočinek po namáhavé cestě až z Prahy, avšak prezident je - přece jenom - prezident, a ten by měl vždy reprezentovat. Pochybuji, že pozdější omluva napravila nepříjemné pocity většiny zúčastněných.
       Nakonec se zahájení ujal Martin Schuster, předseda klubu 451°F a hlavní organizátor Parconu. S tak trochu nuceným humorem oznámil, že nepřijedou slavní hosté - A. Schwarzenegger, S. King ani S. Weawer. Vyplnil tím mé (a nejenom mé) neblahé tušení. Ruku na srdce - kdo z Vás si myslel, že tyto superstar přijedou? Vnucuje se myšlenka - nebylo by lepší pozvat zajímavé hosty z bližší ciziny, u nichž je daleko větší pravděpodobnost, že pozvání přijmou? Co takhle W. Jeschke, bratři Strugačtí či J. A. Zajdel?
       Snad nejhůř na mě zapůsobilo udílení Ceny Karla Čapka. Nemějte mi to za zlé, ale někdo mi přišlo bratříčkovské uvádění Z. Rampase až moc uhozené. Například když předával Mloka letošnímu vítězi v kategorii román F. Novotnému. Vtiskl mu tu modlu všech československých spisovatelů science fiction do rukou takovým flegmatickým gestem, že mě až píchlo u srdce. Vždyť ten chlap, sakra, něco dokázal! Myslím, že si takové zacházení nezaslouží ani pan Novotný ani Karel Čapek.
       Cestu z této amatérské improvizace vidím jen jednu - profesionalizace. Nebylo by vhodnější a pro diváky přitažlivější udělat z tak významné události, jakou bezesporu udílení hlavních Cen Karla Čapka je, tak trochu šou? Jako uvaděče zvolit, místo pracovně jistě velmi vytíženého Z. Rampase, profesionálního šoumena a baviče publika? Nechci váženému prezidentu čs. fandomu ubírat jeho výsadní práva, ani násilně komercionalizovat ceremoniál. Myslím, že by topornost a ležérnost ustoupila příjemné zábavě.
       Na závěr chci napsat, že jsem nechtěl nikoho urazit, ani pošpinit. Mám fandom a lidi v něm velmi rád, právě proto jsem výše uvedené napsal.
fan Michal Řoutil
SFK Makropulos
Oskava 149, 788 01

Odpovědi:

       Máte úplnou pravdu. Ale jinde má prezident alespoň připravené ubytování bez fronty, a když ne odvoz, aby nemusel na vlastních zádech odtahat ceny a dary, tak alespoň budíček. Tím se ovšem nechci dotknout košičáků, bylo to tak vždycky.
MR
       Vážený příteli!
       Nevím, zda jste již poznal co je únava, ze své zkušenosti vím, že to souvisí s věkem, do jistého stáří organismus není únavy schopen a nemůže o ní tedy nic vědět.
       Na košický Parcon jsem se nemohl připravit ani jak bych chtěl, ani jak by bylo třeba. Stěhoval jsem se v ten čas do nového bydliště, jehož dostavba mě rovněž v posledních letech stála hodně času.
       Bohužel organizátoři letošního Parconu se na mě spolehli, respektive na mě naložili (doslova) více než v uplynulých letech.
       Pro ilustraci, vedle obvyklých Mloků, Ludvíků diplomů jsem do Košic vlekl ještě výstavu T. Rotrekla, když se košickým nepodařilo zorganizovat jinou dopravu.
       Místo abych pak po příjezdu odpočíval v hodinové frontě při prezenci, musel jsem hledat někoho, kdo obrazy převezme. To se mi podařilo, jen jsem zjistil, že obrazy už nikdo nečekal a není připraven je nějak aranžovat. Nakonec jsme je opřeli na židle uprostřed místnosti.
       To je ale při amatérské organizaci normální a ani by mě nenapadlo si stěžovat, natož pak na uštvané pořadatele.
       I mě mrzí, že vyhlášení výsledků neproběhlo v důstojnější atmosféře, ocenění autoři a jejich díla si to zasloužila.
       Obávám se však, že ani dokonalý šoumen profesionál by v daných podmínkách nedopadl o mnoho lépe. Oskara nelze udělovat v kříženci školní jídelny a tělocvičny, navíc bez sebemenší úpravy.
       Byl jste tam, tak se pokuste odfiltrovat rozčarování, které jsem Vám způsobil já, od vedra a celkové odpudivosti místa, za které opravdu nemohu.
       Je otázka jak by si počínal profesionál, viz článek o Plesconu.
       Omlouvám se za zmatené vyhlašování cen, způsobila ho „demokratická reforma CKČ“, kterou doporučili někteří porotci a příznivci Ceny (mimochodem jediné to pomoci, které se mi krom vlastního čtení povídek dostalo).
       Šlo o to, že můj tahák (otištěný v IK 9/91) obrážel umístění autorů, leč diplomy byly seřazeny a udíleny dle abecedy. V již zmíněné atmosféře pak bylo dost obtížné zjišťovat, zač byl kdo oceněn.
       Domnívám se však, že průměrně inteligentní fanoušek si to mohl např. u Fr. Novotného (jeho případ je mi vytýkán nejčastěji) domyslet, každý měl k dispozici Kočas a informaci, že obsahuje vítězná díla všech kategorií.
Zdeněk Rampas
       
       Nakladatelství HEPTERIDA Ostrava připravuje sbírku povídek fantasy, horrorů a SF Jaroslava Šoupala s názvem Satanova kobka. Obsah: Satanova kobka, Pomsta z hory, Oživená smrt, Druhý život, Tajemství Tagwillu, Emancipovaný drtič a další. Cena by neměla přesáhnout 35,- Kčs.
       Již vyšla antologie SF českých autorů Argonauti z jiného světa (Verner, Švachouček, Sedláček, Kusák, Sobotík, Hauserová, Goláň, Plutová, Poláček, Chmnelař, Olšanský, Pecinovský).
       120 stran solidního čtení, brož. A5, náklad jen 2 500 výtisků, cena 30,- Kčs.
       Obě knihy lze objednat lze na adrese: Nakladatelství Hepterida, Roman Sochor, Hýlova 1/368, 704 00 Ostrava-Výškovice.
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK