Logo rubriky
1-2/1992
  Fandom (další) (96)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

DUNA II

       Těchto pár slov je vlastně jen zprávou o narození dítěte.
       Dítěti je ve chvíli,kdy jsou psány tyto řádky, pouhých čtrnáct dnů. Bylo počato cestou na PLKON 91 a narodilo se 26.10.1991 v 17.OO hodin. Místem narození je Most, budova Centra volného času, 1. patro.
       Rodiče: Franta Hlous a Pavel Štěpánek
       Porodní bába: Pavel Kavánek
       Porodní asistence: Josef Vytlačil
       Chybí vám ženský - mateřský element? Je to smutné, ale tak už to ve fandomu bývá.
       Obáváte se nějakých sexuálních deviací? Omyl! Narodil se přece nový SF klub! Fuj, na co jste to mysleli?
       Ale vážně. Už před nějakým časem mě napadla myšlenka - proč čekat, až SF kluby vzniknou náhodně samy od sebe, nebo štěpením či klonováním už existujících klubů v tom kterém městě? Proč nezaložit klub cíleně, ve městě, kde ještě neexistuje? A stalo se! Mohu říct s pocitem hrdého rodiče, že toto mé dítko se mi líbí a má se čile k světu. První schůzka byla samozřejmě jen taková oťukávací, ale zájem tu byl - jedenáct lidí. Rozhodující bylo, že na druhou schůzku přišli všichni zájemci z prvního setkání a přivedli další, takže momentálních sedmnáct členů má naději, velmi rychle se rozrůst v dost silný a početný klub. Na příští schůzce, té třetí, už tu vzniká první pokus o klubový pořad: film Blade Runner a nějaké to povídání o filmu. Naplánován je výjezd na Minicon a přednášková řada o subžánrech ve fantastice - kyberpunk, fantasy atd. Členové by si rádi poklábosili s Martinem Zhoufem, Vilmou Kadlečkovou, ale rádi by také rozcupovali naše feministky Evu Hauserovou a Carolu Biedermannovou (slovně, dámy, nebojte se!).
       Nu... což... nadějný začátek - co říkáš, fandome?
       A ještě trochu suchých faktů. Průměrný věk 17, 23 let (od 15 do 30 let). Schůzky vždy v sobotu od 17.00 v Centru volného času Most. Prozatímní název: DUNA II., zřizovatel: SFK DUNA, společenská organizace v Teplicích. Vítán je každý zájemce o členství - zvláště mladé krásné ženy... jak vyplývá z převážně adolescentního věku členů (ale ti zralejší věkem také nepohrdnou).
Franta Hlous
Teplice 3.11.1991
P.S. Poté, co jsem zjistil při přípravě k založení klubu Duna II ze zpravodaje klubu Hexaedr „Zlatý drak“, že město Most má velkou masu fandů hry Dračí doupě, příliš mě nepřekvapilo, že patnáct ze sedmnácti členů nového mosteckého SFK jsou hráči - drakobijci. Překvapilo mě však, že u mnoha z nich teprve Dračí doupě probudilo zájem o fantastiku.
       Co vy na to, vy zkostnatělí dinosauři fandomu? Stále se při vyslovení slov - hra na hrdiny - budete opovržlivě uculovat? To já zcela vážně uvažuji navrhnout autory Dračího doupěte na kandidaturu pro Ludvíka za zásluhy o fandom. Zřejmě autoři neplánovali Dračí doupě jako obzvlášť rafinovanou náborovou akci, ale faktem je, že se tak stalo...
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK