Logo rubriky
8/1992
  Dopisy čtenářů (další) (102)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

ČTENÁŘI NÁM PÍŠÍ

       Dopisy pro SFK HEPTERIDA
       zasílejte na novou adresu: Ondřej Šefčík, Opavská 58, Kravaře ve Slezsku, 747á21. Změna adresy neznamená, že bych se hodlala vzdát vlády, pouze agendu předávám mladším.
Hana P.

Náš priateľ Jules Verne

Čitateľom IK zrejme netreba predstavovať klasika, vlastne zakladateľa francúzskej i svetovej sci-fi literutúry J. Vernea. Chceli by sme však poznamenať, že roku 1892, v auguste, teda pred 100 rokmi navštívil Verne okrem iných miest Rakúsko-Uhorskej monarchie aj Bratislavu. Pokochal sa Dunajom, a postál aj pod ruinami Devínskeho hradu. Možno tu sa zrodili plány na nie nezaujímavé romány Lodivod dunajský a Tajomný hrad v Karpatoch.
       Tento fakt využili miestni nadšenci z Devína, a na august pripravujú v Dome kultúry výstavu venovanú pobytu Vernea v Bratislave a na Devíne. Až by Vás letné cesty sem zaviedli, nezabudnite v dňoch 2.-16. 8. pozrieť sa aj na Devín, pozrieť si túto určite zaujímavú výstavu.
Jozef Svítek, Bratislava

FARMA ZVÍŘAT

Představenstvo zájmového seskupení známého pod jménem „FARMA ZVÍŘAT“ se na své konferenci usneslo, že naváže přátelské styky (prozatím) s okolními planetami jakož i se zbytkem všehomíra. Naše bohulibá činnost se skládá z pořádání veřejných akcí podněcujících v pozemšťanech touhu po sci-fi filmu, literatuře a vůbec.
       V našem seskupení jsou tvorové, zajímající se o různorodé činnosti. Následkem čehož vznikly frakce „42“ sdružující zájemce o CT-Fi a frakce J. R. R. Tolkiena. Je nás již tolik, že komunikaci mezi námi zprostředkovává SMALL BANG. Jedná se o týdeník (jediný svého druhu v ČSFR) obsahující důležité vnitroklubové informace. Dále vydáváme Mini BIG BANG, kde mají možnost publikovat všichni autoři krátkých povídek. Hlavním a největším fanzinem klubu je BIG BANG.
       Šéfredaktorem BIG BANGU, Mini BIG BANGU, SMALL BANGU (týdeník JEDINÝ V ČSFR) je Jiří Dostál, kterýžto je i šéfem celého klubu „FARMA ZVÍŘAT“, kromě frakce „42“, která je zcela závislá na Stanislavu Ertlovi a Miroslavu Hradílkovi. Klub „42“ vydává pochybný plátek lidí chabé vůle UJO a literární magazín PHOENIX. „42“ je divezní skupina tvořící opozici klubu „FARMA ZVÍŘAT“, kde má své agenty (již výše jmenovaní). Nutno zdůraznit, že „42“ je dvoučlenný CT-fi klub a ostatní jsou pouze hosté.
       Tiskový mluvčí „FARMY ZVÍŘAT“ je Adrian Kukal. Hlavní ilustrátor se jmenuje Miloš Löffler.
       Své ďábelské scifistické orgie pořádáme každou středu v knihovně, kde se pravidelně odkrvujeme u videa (výraz šedivět mi připadá již značně omšelý). Přes prázdniny jsme se rozhodli přestěhovat do letního sídla (hospoda), což většina členů, až na několik zavrženíhodných odpadlíků (antialkoholiků) kvitovala s nadšením.
       Víc vám zatím nepovím, protože co nevím se už asi nikdy nedozvím. (Takhle by měl odpovědět děd vševěd.)
       Stejně se ale musím vrátit k pochybnýmu plátku lidí chabé vůle UJOvi. Již před několika měsíci jsem jej zasílal do několika klubů. Mimo jiné i do Interkomu a Ikarie, ale žádné odezvy jsem se nedočkal. A pak si přečtu článek v nové Ikarii „O komunikaci“ od Evy Hauserové: „Těšíme se na vaše fanziny!“ Tak to mě opravdu dorazilo. I když na druhou stranu musím uznat, že oni se těší na naše fanziny a nikde není zmínka o tom, že by nám byli povinni odpovídat.
       To jen tak pro úplnost.
Miroslav V. Hradílek
       Milí netrpěliví přátelé,
       Vaše fanziny, pokud jsme je dostali, nás tak ohromily, že jsme dlouho nebyli schopni žádné reakce, nicméně alespoň Ikarie je z obliga, referuje o nich v čísle 8, odkud přejímáme následující:

Nové fanziny v redakci Ikarie

       DUNY 
       je název fanzinu, který má skutečně něco společného se SFK Duna v Teplicích; klub Duna II, který tento fanzin vydává, funguje v Mostě a odštěpil se od původního Hlousova teplického klubu. Důvody? Fanové v Mostě se scházejí především proto, aby si zahráli hry na hrdiny, a pak - Frantovi Hlousovi se z neznámých důvodů přezdívalo Malý Stalin...
       Duny vycházejí každých čtrnáct dní, pokaždé v rozsahu jednoho potištěného listu A4, a působí velice svěžím dojmem; myslím, že opravdu aktuálně odrážejí to, co fany v daném okamžiku zajímá. Najdete tu recenze na knížky, zajímavosti ze světa vědy, hodnocení filmů i hříčky a krátké povídky od členů klubu. Dovíte se, co je to počítačová síť FIDO a Bulletin Board System (BBS), přečtete si nejčerstvější informace od Asimovova nekrologu po seznam členů klubu. Okouzlující jsou názvy rubrik (např. to, co v Ikarii je Vivisektor, je v Dunách pojmenováno Hostina supů).
       DUNY vydávají Petr Kuda a Aleš Holub.
       UJO
       je vonnegutovsko - adamsovský recesívní fanzin, vydávaný členy nedávno založeného karlovarského klubu Farma zvířat. Nejde o fanzin klubový, ale naopak opoziční. Najdete tu povídku Vítejte v pekle od Stanislava Ertla, vydávanou na pokračování, eroticko-naučnou tragédii VíBůch a různá další povídání. Například: „Dějiny: Všichni na Marsu přišli ze Země. Mysleli si, že se jim na Marsu povede líp. Nikdo si nepamatuje, co bylo na Zemi tak špatného. - Psychologie: Velká potíž s pitomci je ta, že jsou příliš pitomí na to, aby uvěřili, že někdo může být chytrý.“
Kontaktní adresa: M. Hradílek, Jugoslávská 8, 360 01 Karlovy Vary.

RYCHLÉ ŠPUNTY

vydává Klub literární fantastiky Ostrava. Najdete tu reportáže z conů, soutěž, zprávy a drby o filmech. Nevýhodou je špatně čitelný světlemodrý tisk a chybějící kontaktní adresa.
       ČERNÝ LOTOS
       nám přišel poštou „jako pozornost a úplatek“. Je to klubový fanzin SFK Galaxie z Benešova a jeho osmnáct stránek je zaplněno velice solidním fanovským standardem: recenze, kontaktní adresy a hororová povídka, s níž dobře ladí obálka se zobrazením hrozivého cosi vykukujícího z rakve. Autorem obého je Filip Gotfrid.
       S fanzinem přišlo i toto oznámení:
       SFK GALAXIE VZNIKL A ŽIJE!
Máme zájem aktivně se podílet na činnosti ve fandomu. Pravidelně každý týden se scházíme na schůzkách, kde se bavíme, diskutujeme, provádíme obchodní transakce, ale také vytváříme Černý Lotos. Je to fanzin vycházející jednou měsíčně a zaměřený na SF a horor, vedle množství informací a publicistiky.
       Chcete se stát členy SFK GALAXIE Benešov a mít všechny výhody z toho plynoucí? Pište si o informace a přihlášky na adresu:
SFK GALAXIE, Petr Brožík, J. Horáka 1558, 256á01 Benešov
       Cena fanzinu je 8 Kčs plus 4 Kčs poštovné a balné. Předplatné zvýhodněno.
       POSÍLEJTE POVÍDKY
       Dva patnáctiletí fanové hledají povídky do nově založeného fanzinu. Adresa: COMA, Rado Baťo a Martin Jaroš, Internátna 8, 975á94 Banská Bystrica
       Ctěný a milý pane nakladateli,
       zhruba před čtrnácti dny jste mně poslal letošní čísla IK s poznámkou, že když starší nedorazí do 14 dnů (no vy jste teda říkla do týdne), mám Vás někde urgovat nebo co. Já takový sprostý věci zásadně nedělám a skutečně nevím, čím jsem ve Vás vzbudila takové podezření. Je nutné říct, že jste mě lidsky zklamal, když od svých abonentek vyžadujete tak nemravných úplatků. Já jsem slušná žena. Jednak nevím, co to je, a jednak mě to uráží. Je-li Váš časopis určen urgujícím slečnám? Ó hrůzo, ó spuštění mravů, ó mrzké pelešivosti lidského rodu, jež necouvne ani před Olympem scifistickým, Ó FUJ!
       (Pokud jste se lek, tak se zase odlekněte. Já pořád trpín fixní ideou, že je mezi lidmi málo srandy. Ta čísla starších dat mně tedy nedošla.)
Jaroslava Nováková
       Milá Jarko a ostatní,
       urgujte dále, jen tak lze dosíci svého, jen se nestyďte vždy znovu a znovu připomenout, co jsem vám slíbil, je to hrozná práce hledat ve staré korespondenci.
-zr-
Ostrava 7.5.1992
       Ahoj Zdeňku!
       Omlouvám se, že jsem předplatné na rok 1992 neposlal dříve. To víš, problémy nezaměstnaných. Do dnešního dne jsem měl kruté výčitky svědomí, protože Interkomy jsem dostával pravidelně. Zrovna minulý týden jsem dostal číslo 4. Napravuji tedy své provinění a dnešním dnem posílám jak předplatné, tak ofrankované obálky. Doufám, že tím jsem tyto záležitosti uvedl do pořádku. Ještě jednou se tedy omlouvám a těším se na setkání na Parconu 92 u nás v Ostravě, kde budu organizovat burzu a dražbu knih.
       SF zdar!
Stanislav Otava
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK