Logo rubriky
1-2/1993
  Cony (další) (106)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Stručná zpráva o 18. Italconu

Od roku 1988 se jako hostitelská místa pro celostátní setkání italských scifistů střídají San Marino a Courmayeur. Letošní Italcon se konal v Courmayeuru a jako v minulých letech ho organizoval mladý spisovatel Silvio Canavese. Letos se k němu připojila malířka Eta Musciadová, společně založili nakladatelství Keltia Editrice a společně zorganizovali výtvarnou soutěž EX LIBRIS věnovanou stému výročí narození J. R. R. Tolkiena. V této soutěži získala jednu z hlavních cen i pražská výtvarnice Zdeňka Boušková, kterou českoslovenští scifisté znají např. z 8. čísla Ikarie 1992 nebo z výstavy na letošním Parconu v Ostravě. (Bohužel jsem nezjistila, zda získal cenu i někdo jiný z našich výtvarníků. Prosím proto, aby nás o svém úspěchu informovali na adresu Interkomu.)
       Letošní Italcon měl slavnostní ráz a celý byl holdem Tolkienovi a jeho dílu. Zároveň však bylo základním tématem pojetí času ve fantastice. Po pět dní byly dvakrát denně promítány filmy s tématy času a časových paradoxů a času bylo věnováno několik přednášek (Giuseppe Longo: Fyzikální hranice času; Fernando Porta: Cestování časem v díle H. G. Wellse a dalších autorů; F. Sorge a R. Camerlingová: Čas archetypický a čas mytický ve fantasticé literatuře; Giuliano Giachino: Prodloužení života a nesmrtelnost - jak to vidí medicína a jak sci-fi; Adalberto Cersosimo: Pojetí času v lidových pohádkách; Mario Polia: Čas symbolický a čas historický v díle Tolkienově; V. Catani a E. Ragone: Vězňové času - paradoxy a dramata v literárním a divadelním zpracování).
       A jako vždy beseda u kulatého stolu mezi autory a nakladateli, výstavy knih, časopisů a fanzinů a také jejich prodej, besedy s hosty (Dr. Darko Suvin z Kanady měl i přednášku o vývoji pohledu na čas ve sci-fi). Největší zájem vzbudila výstava soutěžních prací EX LIBRIS a obrazová publikace sestavená ze soutěžních prací. A ovšem také udílení cen, kterých bylo mnoho, jak už se stalo zvykem. Uvádět všechny by bylo nad možnosti této stručné zprávy, vyberu tedy jen nejzajímavější. Některá jména se stále opakují, už si je možná i pamatujete. (Uvádím vždy tři první místa.)
       Výtvarníci: Alessandro Bani - Eta Musciadová - Michelangelo Miani
       Časopisy: Eternauta - Urania - Futuro Europa
       Fanziny: Yorick - Intercom - Eterno Adamo (tento fanzin doprovázejí zajímavé kazety)
       Romány: Nino Filasto: La proposta (Návrh)
       Mario Leoncini (vydavatel fanzinu Eterno Adamo): I ribelli di Unaerth (Vzbouřenci z Unaerthu)
       Giuseppe Pederiali: Donna di spade (Žena mečů)
       Povídky: Dario Tonani: La baracca degli angeli neri (Barák černých andělů)
       Vittorio Catani: L'umo centenario (Stoletý muž) - viz letošní Ikarie č. 7
       Mariangela Cerinová: Altri mondi lontani (Jiné daleké světy)
       Příští Italcon se bude konat v San Marinu ve dnech 29. dubna až 2. května 1993. Hlavní téma: Průzkumníci vnějšího (astronauti) a vnitřního (entronauti) kosmu.
Ludmila Freiová
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK