Logo rubriky
4/1993
  Dopisy čtenářů (další) (108)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Dopisy čtenářů

       ...Z podtitulku IK je zřejmé, že jde o občasník určený a sloužící vnitřním potřebám fandomu. ... Je zjevné, že naprostá většina SF aktivit širšího záběru je podmíněna existencí řádně fungujícího SF klubu, jehož činnost je závislá na síle a kvalitě členů, na velikosti domovské obce, inspiračních zdrojích apod. Ovšem kromě fanu „organizovaných“ existuje množství z nejrůznějších důvodů neorganizovaných příznivců sci-fi, kteří by rádi věděli, co se v této oblasti děje. Snad na to mají právo a navíc je to svým způsobem zájem celého hnutí - mít co nejvíc členů a přívrženců.
       Budu mluvit za sebe. Po pěti letech v Brně jsem se přiženil do obce s třemi tisíci obyvatel, rok vojny, svatba, děti, stavba domku - to vše mi dočasně znemožnilo cesty na cony, organizování čehokoliv apod. SF nebyla mým jediným zájmem, přesto jsem po návratu do civilu pocítil potřebu neztratit kontakt. Jednou z možností byl IK. ...
       Jakou má vlastně běžný příznivec (nepoužívám slovo fan, protože to podle mého znamená už spoustu vazeb a možností) sci-fi, žijící mimo SF dění, možnost sledovat co nového vychází, co se kde děje apod? AFSF - podle mé zkušenosti působí zatím spíše jako zásilková služba, díky změnám v edičních plánech vydavatelů po stránce informační často zavádějící, Svět Fantastiky - tuším, že zanikl, všeobjímající Ikarie, IK+KVARK a spousta fanzinů, mimo okruh vydavatele těžko sehnatelná. Takový je stav posledních let. Pokud se podíváme na nejrozšířenější , tedy Ikarii a IK, na první pohled je zřejmé jejich rozdílné určení, tedy i obsah a tvar, přitom se vzájemně doplňují. Dovoluji si oponovat všem, kteří odhlašují IK s tvrzením, že se shoduje s Ikarií. Já odebírám IK proto, že se od Ikarie liší. Myslím, že by bylo škoda IK v počtu vydaných čísel nějak omezovat. Ba naopak, čím víc, tím líp, protože už ani IK nestíhá - viz oznámení CB v čísle 1-2/93, str. 16. Myslím, že Ikarie otevírá v širším povědomí dvířka do světa fantazie a na toho, kdo vejde, pak čeká IK jako průvodce a rádce na cestě vedoucí ke stavu zvanému fanovství....
       Jaký by tedy měl být IK? Ideálem by zřejmě byl aktuální, 1x týdně vycházející, zhruba (pro začátek) 64-96 stránkový, celobarevný, v 500.000 výtiscích vycházející, pravidelně beznadějně rozebraný časopis, přinášející domácí i světovou SF, filmy, recenze, názory, vědu i nevědu a hlavně a především informace, to vše ve slušivé grafické úpravě za přijatelnou cenu.
       K tomu vám dopomáhej Bůh.
       A nyní k otázce ZIK.
       ... značnou část knih jsem v posledních letech získal pomocí nejrůznějších zásilkových služeb a zkušenosti nemám nejlepší. Byly knihy, které nepřišly vůbec, jiné sice přišly, ale bez mé objednávky, několik titulů jsem obdržel víckrát, ochota k přijetí zásilek zpět ze strany dodavatelů pramalá, spory o poštovné - tedy poměrně prodělečná záležitost z hlediska času i peněz. ...
       Chybou zásilkových služeb je nabídka. Povětšinou vychází z edičních plánů nakladatelství (které nejsu často dodržovány jak v obsahu, tak v čase), stejně jako anotace nabízených titulů. Koupěchtivý čtenář se tak může divit, kolik slavných, nejrůznějšími cenami ověnčených bestsellerů u nás právě vychází. To, že po přečtení takto víceméně naslepo objednané knihy má pocit, že:
       1) tomu asi nerozumí
       2) ho někdo má za blbce (to častěji)
       ho nezřídka vede ke zrušení všech objednávek.
       Zásilkovou službu využíváme především my z venkova. Knihkupci nemohou brát všechno, okresní knihovny sci-fi příliš nepreferují, navíc ani sami pracovníci nevědí, co a s kolikaletým zpožděním co dostanou, takže čtenáři nezbývá nic jiného, než se spoléhat na náhodu, popřípadě recenze sepsané lidmi stejně naladěnými. Někdy však bývá pozdě (viz Meč krále d'Sala, Wolheim, Pán prstenů), a tak čtenář preventivně odebírá vše, co se mu podle nabídky zdá zajímavé. Tak si to objedná, a pak to dostane a pak to přečte a zase má pocit... a jsme tak, kde jsme byli...
       Výborné by bylo alespoň zpočátku pravidelně uveřejňovat v IK jakýsi souhrn edičních plánů jednotlivých vydavatelů a nakladatelů, pokud možno s případným komentářem nebo alespoň s jinou anotací, než je oficiální.
       Pokud ZIK vznikne, dávejte pozor na nabízená lákadla, resp. na jejich splnitelnost. Např. AFSF, která se mj. zabývá jinak kvalitní zásilkovou službou, vyhlásila, že kdo během roku odebere tituly nejméně za 500 Kčs, bude mít členství v ceně 100 Kčs zdarma. Bohužel, i když jste si objednali knihy za 35. 000,-, pokud vám byly zaslány materiály na 499,-, podmínku jste nesplnili. Není jistě vinou AFSF, že avizované tituly mají často obrovský skluz, není to však ani vinou čtenářů. Tento ze strany AFSF logický postup se bohužel stal začátkem roku zdrojem vlny kritiky a nedůvěry - stačila malá změna pravidel (např. termínovaná závaznost objednávky) a nemuselo k této situaci vůbec dojít. Jak to bude letos, nevím, protože Fandoménu jsem už drahný čas nedostal a do Prahy se dovolávám jen těžko.
       Na závěr mi nezbývá, než popřát ZIK všechno dobré na cestě za prosperitou, ať se poučí z chyb svých kolegů a předchůdců a rozšiřuje okruh svých odběratelů a stává se větší a ještě větší, a bude největší na celém světě.
       S pozdravem
Cep
       Vážená redakcia,
       s potešením si Vám dovoľujeme oznámiť, že sa po dlhom čase aj zapálení čitatelia Science Fiction literatúry v Pezinku zorganizovali do vlastného klubu, pro ktorý si vybrali názov
       V. ANDROMEDA
       Pri tejto príležitosti pozývame všetkých, ktorí sú nakazení podobným vírusom, medzi nás každú sobotu od 9.00 - 12.00 na danú adresu:
       Dom detí a mládeže, Mladoboleslavská 3, 902 01 Pezinok.
       S pozdravom
Peter Wittgruber
Pezinok
       
       ...dle mého názoru jsou lepší pohotové aktuální informace, nežli informace o akcích již proběhlých, i když za cenu, že tyto dostanu o trochu levněji, zachoval bych tedy Interkom v současné podobě. Všude ve světě se za kvalitní informace platí a tak myslím, že opravdoví zájemci nebudou litovat, ty dvě koruny na obálce navíc za kvalitní informace...
Václav Zýval
Dubá
       
       ...k úrovni, resp. obsahu IK: to stálé omílání stejné informace, v poslední době třeba na téma Parcon 92, nesmírně IK škodí. Jestli každý „zasloužilý“ činovník fandomu musí dostat místo k otištění svých pocitů, nálad, postřehů o téže akci, pak by snad bylo lepší, aby si vydávali něco sami pro sebe, či se účastníci velkých akcí scházeli nadvakrát. Mnozí ze „zasloužilých“ fanů nemají ani dost soudnosti a skromnosti. Je to bída. Naštěstí IK poskytuje dostatek i jiných informací, takže i tak stojí za to si jej číst.
Petr Starý, SFK Kassandra Neratovice
       
       Vážení přátelé z Kassandry, těšíme se na Vaše příspěvky, které nám nejlépe objasní, jaký IK by se Vám líbil. (Ukaž nám babičko jak se na lopatu sedá).
red
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK