Logo rubriky
4/1993
  (108)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Jak zalhat obyčejnému fanovi aneb konec mé důvěry v AFSF

       „AFSF kontra členi?“ je název článku, ve kterém Asociace fanoušků science fiction vypočítává, co vše nabízí za 100 korun členského příspěvku za rok 1992. Po jistých zkušenostech a objevech se k tomuto článku nemohu nevyjádřit.
       „Nabídka se z několika desítek titulů vyhoupla na cca 250“ je první z informací určených k obhajobě (nebo snad k sebechvále?) AFSF. Přitom jsem v menu roku 1992 neobjevil například prazáklad sci-fi a horroru - román Mary W. Shelleyové „Frankenstein“, ač u nás právě toto dílo vyšlo už minimálně ve třech vydáních jen za poslední tři roky. Nebo jen o kousek výše nad zde citovaným článkem „AFSF kontra členi?“ se lze dočíst, že comics Miloše Nováka „Vzpoura androidů“ nebyl vůbec rozesílán. AFSF se totiž domnívala, že o tento „poněkud naivní comics kdysi otištěný v ABC nebude zájem, a těch několik kousků, které byly na skladě, se prodalo přímo v AFSF“. Z čehož vyplývá, že Asociace šmahem hodila přes palubu všechny sběratele comicsů (mezi něž mimochodem patřím), a že kdo si přišel do Asociace osobně, comics dostal, zatímco ti z fanů, kteří bydlí dál od Prahy a měli jej objednaný, ti mají holt smůlu.
       „Distribuce se, přiznejme si to, alespoň trochu zlepšila“ je další výrok. S ním musím vyjímečně souhlasit. Distribuce se skutečně trochu zlepšila.
       „Fandoména vychází častěji a v kvalitnější úpravě“. V kvalitnější úpravě možná, osobně bych řekl, že ano, ale nejsem grafik. Ale čestěji?? Od poloviny prázdnin čekám na další číslo. A je polovina listopadu...
       „Sdělujeme Vám stavy konta i za kolik máte objednáno a kolik publikací Vám právě posíláme.“ Toto sdělení je sice pravdivé, ale pokud si chcete spočítat, kolik jste už za co utratili, nedokážete to. V poplatcích za řádku v počítači, zaslání či převod peněz je prakticky v každé druhé Fandoméně změna, takže v tom stejně za chvíli ztratíte přehled. A pokud si pečlivě nehlídáte stav konta a to vám klesne na nulu, nikdo vás na nic neupozorní. Jen budete na knihy čekat týden, měsíc, půl roku a nic nedostanete. A na upozornění na stav konta na štítku Fandomény bych raději nepoukazoval, na ni čekám už tři měsíce.
       „Můžete objednávat, rušit či cokoli měnit telefonicky 24 hodin denně“ je napsáno zde a ve Fandoméně následující se pro změnu můžete dočíst: „...do dvou měsíců po objednání knížky nepůjde objednávka zrušit.“ Česky řečeno: k záznamům objednávek si pište i data.
       „Způsob objednávání i orientace v nabídce se pronikavě zlepšila“ - v čem? Pořád objednávám lístkem z menu a navíc jsem nucen si ručně seškrtat menu podle aktuálních údaji ve Fandoméně, článek „Členské záležitosti“.
       „Rozšířili jsme návštěvní hodiny“, což dálemimopražským je na nic.
       „Zprostředkováváme účast na význačných SF akcích a sami jsme pořádali seznamovací sci-fi ples v Harrachově“. Jaká škoda, že např. IX. Minicon a VII. Den klubu Julese Verna (a nikoliv Vernea, pišme česky) AFSF za význačnou SF akci nepovažuje a neobtětuje se s informací, ani takhle . malinkou.
       „Některé tituly jsou pro členy se slevou“, jiné, které AFSF se slevou odešle, jsou omyl, který se zpětně uhrazuje odkud jinud než z konta objednavatele, např. Jednou bude tma Vilmy Kadlečkové. A lámejte si pak hlavy s počítáním jeho stavu.
       „Zásoby AFSF jsou zpravidla velké a obvykle platí - co už v celé republice nekoupíte, mají ještě v AFSF“. Takže titul Brána od F. Pohla bude asi ta výjimka, neboť před pár dny jej měli v prodejně Jiných světů v Praze 4. Nebo Marťanská kronika R. Bradburyho, kterou mají tamtéž. Nebo od J. Blishe Star Trek, který lze koupit v Melantrichu. Nebo Blizke stretnutia tretieho druhu od S. Spielberga - opět Jiné světy. To budou asi všechno výjimky, které potvrzují pravidlo.
       Informaci o tom, že: „se realizoval speciální výtisk pro členy (pokud vlastníte knihu Conan barbar nebo Srdce technopopu od nás, pak vězte, že kovově modré hakro s nápisem „PRO FANY“ na obálce je unikátní záležitost v malém počtu výtisků pouze pro členy) a další budou následovat (v nejbližší době Muž v labyrintu)“ jsem si nechal úmyslně na konec. Její nepravda mne totiž vyprovokovala k napsání tohoto článku. Jakže to bylo?
       Protože jsem ukončil studium gymnázia, přihlásil jsem se na jistou školu v Praze, jejíž výuku jsem nucen si finančně zabezpečovat. Nejde o malou částku a proto jsem musel upustit od koupi části původně zamýšlených knih. Usoudil jsem, že než dávat pracně peníze dohromady tak, abych neměl minusové konto u AFSF, bude lepší veškeré objednávky zrušit a kupovat knihy dle momentální finanční situace.
       To jsem tedy udělal a začal kupovat knihy v normálních obchodech. Jenže jaké bylo mé překvapení, když jsem jednoho odpoledne zašel do prodejny FanCentrum v pasáži Na příkopech a uviděl tam titul Loď od Jacka Williamsona. Tedy, to mne ani tak nepřekvapilo, jako šedý nápis PRO FANY v šedém oválu v pravém dolním rohu. Vždyť to je přeci specialitka AFSF, řekl jsem si a prohlédl hromádku Lodí na pultě. Onen nápis se skvěl na každém z těch asi osmi výtisků! Neváhal jsem proto a rychle jeden zakoupil. Odcházel jsem sice s unikátní knihou, ale i s pocitem, že AFSF ve Fandoméně na toto téma nezakrytě a beze studu lže. Ale mlčel jsem.
       O to víc mne šokovalo zjištění, které jsem učinil před několika dny. Opět jsem navštívil FanCentrum, tentokráte za účelem zjištění, zda již vyšel některý z dalších sborníků pana Lovecrafta. Prohlížel jsem rozložené knihy a časopisy a mimo jiné jsem pohledem zavadil i o Úžasné příběhy - antologii klasické americké sci-fi editora Forresta J. Ackermana. Jenže, ano, tušíte správně, opět známý nápis PRO FANY. Na knize v běžném prodeji. V pravém dolním rohu. Znovu jsem tedy prohédl oněch pět tam položených výtisků. Tentokrát měly tento nápis „pouze“ čtyři z nich. Já jsem si tuto knihu koupil asi o 14 dní dříve, proto mi na ní nápis PRO FANY chybí, ale ostatní „nefanové“ mají knihu jako od AFSF.
       A tak si Vy, hloupí mimopražští fanové, plaťte za něco, co si ti chytřejší pražáci mohou koupit v obyčejném obchodě. AFSF je prostě ve svých služnách jedinečná a neopakovatelná.
       Použitá literatura:
       Fandoména 2/1992
       Fandoména 3/1992
       Fandoména-menu 1-5/1992
Filip Gotfrid
Pod zahrady 285, 251 67 Pyšely
       P.S.: Nedošlo po uzávěrce,
       a tak jsem se do AFSF vypravil osobně. V návštěvní den (v úterý) v návštěvních hodinách 10.00 - 15.00 (v 11.45). Její kancelář byla zamčena a v celé budově z AFSF nikdo.
       A máme nový rok...
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK