Logo rubriky
7/1993
  Fandom (další) (110)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Návrat marnotratné Fandomény

Jestliže jsem jako název svého článku o AFSF parafrázoval slavnou českou komedii o doktoru Mráčkovi a vodnících v Čechách, nyní mi nezbývá, než sáhnout po klasikovi, kterým je v tomto případě Jorge Amado.
       Pár dní před tím, než vyšel Interkom č. 4, mi konečně přišla Fandoména. Jenže, jak zcela správně tušíte, opět k ní mám připomínky. Jinak bych o tom do IK asi těžko psal, že ano. Tedy:
       Jaksi jsem v celé Fandoméně nenalezl jedinou zmínku nebo dokonce vysvětlení, proč Fandoména od loňského léta nevyšla. Což, pokud víte, že Fandoména 1/93 zabrala 8, slovy osm, listů formátu A4, je jaksi mírně nepochopitelná. Nicméně je to fakt.
       Ovšem naopak je polovina textu titulní strany věnována pečlivému rozepsání o členském příspěvku a manipulačních poplatcích. Je vidět, že tvůrci Fandomény mají smysl pro humor, tedy alespoň mne věta: „Členský příspěvek na tento rok činí 120 Kč a výhody jsou tyto: členové dostávají pravidelně náš informační zpravodaj Fandoménu včetně hlavního vydává...“ pobavila. Skutečně, při přečtení této věty a zaregistrování slova „pravidelně“ jsem se zase po dlouho době od plic zasmál.
       Pak jsem si prohlédl Fandoménu celou, a musel jsem užasnout nad tím, čemu všemu se dnes neříká informační zpravodaj. Z osmi listů, tedy šestnácti stránek, tvoří patnáct stran nabídkový seznam pro členy, eventuelně abonenty AFSF. Není to špatná věc, tahle zasilatelská služba, ale považovat ji za příspěvek do „informačníh zpravodaje“ jaksi nemohu.
       A zbývající - titulní - strana? Čtvrtinu stránky tvoří hlavička Fandomény. Hlavička „Členské záležitosti“ ukrývá víceméně, spíše více, informace o personálních problémech v AFSF, a ještě pouze u slabšího pohlaví. „Rozesílání knih“ je skutečně o rozesílání knih, ale o ničem jiném a pro fana - pamětníka také nic nového pod sluncem. Pravou polovinu stranu pak tvoří články o členském příspěvku a manipulačních poplatcích. Jo, a ještě pět řádek pod názvem „Různé“, týkající se opět fanů přihlášený nebo odhodlaných se přihlásit. Celou stranu pak zdobí úchvatná ořezaná kopie Saudkovy ilustrace k „Rudým hřebům“ páně Howardovým.
       To je náplň první Fandomény letošního roku. Pravda, jaksi jsem nepostřehl, v čem je informativní pro nečleny, ale patrně to bude způsobeno mou neschopností se orientovat v té záplavě informací. Stejně tak mi uniká, jak mohlo uniknout AFSF zdražení poštovného, když opravuje manipulační poplatek u knih rozeslaných od 19. 10. loňského roku. Samozřejmě, že směrem výše. Ale říká se, že fanové žijí občas v jiném světě. V případě Asociace to bude pravda doslova. Děkuji tímto oné dobré duši, která AFSF ochotně informovala o zdražení poštovného. Pozdě, ale přece. Představte si ten průšvih, kdyby se to AFSF dozvěděla o nějaký ten rok později. Pak by třeba zpětně vymáhala poplatky i od těch fanů, kteří by jejími členy třeba už dávno nebyli.
       Ale to už je, k úlevě VAší i mé, úplný závěr. Nevím, kdo z fanů si bude moci při současné ekonomické situaci dovolit být členem AFSF, ale v každém případě bych jim chtěl popřát hodně úspěchů. Já jsem souboj s AFSF nevydržel a podlehl jsem v něm. Ano, ano. Již nebude se mé jméno honosit číslem 1693, již nebude urgenčních dopisů, již nebude cest do kanceláře AFSF na Senovážném náměstí a již nebudu postávat před beznadějně zamčenými dveřmi v návštěvních hodinách. Něco krásné končí, něco krásné začíná. 120 korun určených původně pro členský příspěvek AFSF jsem věnoval na kont humanitární akce „Upírům levnější krev“.
Filip Gotfrid
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK