Logo rubriky
9-10/1993
  (112)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Čtenářův průvodce po Interkomu

       Jednou z (častých a oprávněných) výhrad čtenářů vůči IK bývá jistá chaotičnost obsahu a nedostatek stálých rubrik.
       To se nyní pokusíme zlepšit rozšířením Redakčního úvodníku na tohoto Průvodce. Zde byste se měli dovědět, proč se ten který článek dostal do IK, jak souvisí s ostatními, připomenout je-li např. (pozdní či redakcí opožděnou) reakcí na nějaký jiný text atd. Rovněž zde najdete postoje redakce, pokud je bude třeba vyjevovat a vůbec dodatky, které by u samotného článku působily rušivě.
       IK, který právě čtete, se snaží informovat nejen o SF, ale i o životě fanoušků. A ty mohou být značně rozdílné, od C. Šimsy až po P. Vachtla.
       Články, které mají za podpisem autora zkratku KaM, vám představují fanzin Kniha a meč. V jednom z článků naleznete i tolik oblíbenou kritiku AFSF.
       Nechybí ani pravidelný jazykový koutek paní Ludmily Freiové, M, které tímto blahopřejeme k Mlokovi za zásluhy.
       Mimořádně zařazuje zahraniční povídku (Slovník), jako možný příspěvek k diskusy o nových pravidlech pravopisu.
       V Kvarku naleznete obsáhlejší teoretickou stať, která vás sice nenaučí psát, ale možná vás upozorní, kde děláte chybu.
        Obětavá Jiřina projela nadél takřka celou byvší federaci, aby vás mohla informovat o Plkonu i Cassconu.
       Všehochuť
       
       Nezapoměňte na blížící se Podzimní poradu v pohostinné Březové nad Svitavou. Porada se koná 22. - 24. 10. 1993.
       Fr. Moravec
       569 02 Březová n. Svitavou 47
       
       Redakce prosí účastníky parconské besedy „Proč nemám rád SF“ s M. Holubem o reportáž. Rádi přijmeme i již otištěnou.
       
       Naše (česká) pošta si vymyslela další z nekonečné serie podrazů, kterými zkouší naši trpělivost. Tentokrát zrušila platnost Československých známek. Nicméně doufáme, že do konce tohoto roku své IK ještě dostanete. Udělíme pro to vše!
       
       Redakce blahopřeje své člence E.H. ke znovunabytí svobody formou svržení manželského jha.
       
       Dostali jsme dopis od J. Vaňka jr., dlouhý a plný dobrých nápadů a chytrých dotazů a připomínek. V drasticky zkrácené verzi ho na několik pokračování přetiskneme , na dotazy se pokusíme odpovědět a připomínky si vezmeme k srdci.
       Průběžné odpovědi vkládáme hned do dopisu
       

Dopis Jana Vaňka jr.

       Vážení přátelé,
       už od Vánoc se chystám psát do redakce Interkomu. Teprve perspektiva nedostatku obálek a následného přerušení přísunu IK mě donutila konečně něco udělat. Rozhodl jsem se též sepsat obsáhlejší dopis, shrnující mé zkušenosti s IK.
       Když jsem po obdržení prvního dvojčísla IK pojal záměr psát do redakce, byla jedním z důvodů i vánoční soutěž. Uplynulo ovšem půl roku a termín je nejspíš pryč, na druhé straně ovšem jsem v IK dosud neviděl vyhlášení uzávěrky, natož správné řešení či jména výherců. ...
       Omlouváme se, na Vánoční soutěž jsme poněkud pozapoměli, a snad již v příštím čísle dodáme správné výsledky s komentáři všech tří účastníků.
       To byla jen marginální záležitost, kterou jsem se nechal příliš unést, tak teď k celkového hodnocení IK. Shoduji se plně s těmi čtenáři, kteří zastávají názor, že nad IK u nás není. Rovněž tak soudím, že jeho hlavní devizou jsou právě ty části, ve kterých mu Ikarie nemůže nikdy konkurovat. Tedy nikoli literatura, ale publicistika. Podrobné a čtivé reportáže ze všech akcí, nejrůznější další informační i cestopisné články, polemiky, anonce chystaných podniků, koneckonců i ta drobná všehochuť dodávající pocit, že jsem přímo uprostřed všeho dění,a v neposlední řadě inteligentní recenze. Naopak v povídkách měla vždycky pochopitelně převahu Ikarie, neboť IK má silně omezen jak rozsah díla, tak výběr autorů. Můj osobní dojem je, že letos se situace ještě zhoršila. To je jen můj soukromý názor, kvůli povídkám koneckonců IK neodebírám.
       Proti současnému IK nemám vážnějších námitek, přesto však přicházím s návrhem: zvýšit periodicitu vycházení. Byl bych rád, kdybyste na tuto otázku mohli odpovědět.
       A teď už k té kritice: Svého času mě naštval článek E. Hauserové v č. 1-2. Jde o rozšířenou (či spíš méně seškrtanou) verzi reportáže, která už vyšla v Telegrafu. Jde o to, že tohle nebylo zmíněno a text byl ponechán beze změny. EH vysvětlovala čtenářům IK, co že to vlastně je ten fandom a Parcon, a já se cítil přinejmenším... podivně.
       IK má i dokumentační funkci, je, alespoň v očích redakce jakousi pamětí fandomu. Přetiskujeme tedy i odjinud, např. články Vlada Srponě v tomto čísle pravděpodobně rovněž vyšly v nějakém periodiku, z fanouškovského hlediska asi stejně obskurního jako Telegraf. Pokud jsme neuvedli, že jde o přetist je to naše chyba, nikoliv záměr.
       Jinak jediné, na co si mohu v IK po obsahové stránce stěžovat, je rubrika „Příště“. Jména a adresy autorů parconských povídek už slibujete od února, též informace o Kdo je kdo v čs. SF, materiál o pardubickém vydavateli Černého zrcadla, jak to bude s americkou feministkou Carolou, ještě uvidíme. V dřívějších dobách jste prakticky všechny slíbené články opravdu tiskli, takže byste se měli opět polepšit.
       Část slíbených materiálů nelze v současné době vydolovat z krabic od banánů, ve kterých již rok odpočívá SF archiv. Snad až bude hotové SF muzeum. To se týká hlavně slíbených jmen a adres z CKČ.
       S americkou feministkou Carolou je to složitější. Chtěl jsem reagovat na článek ve slovenském národoveckém tisku, ve kterém autor mimo jiné pravil, že neschopná česká kultura si musí vypomáhat importem špatných amerických umělců, kteří by se doma neprosadili, leč u českých řiťolezců jsou hvězdy. V seznamu byla uvedena i naše spolupracovnice Carola'B. Článek měl anticipovat budoucí nátěr protagonistů Hnutí za dobudování socialismu a SNO(b) Slovenského národního obrození (bolševiků) dechtem a peřím. Na závěr chtěl poradit aby se trochu lepkavé hmoty rezervovalo pro některé novináře. Pak však celý článek přetiskl knihomol Iva Železného a zmínila se o něm i Ikarie a tak jsem vše pustil z hlavy.
/ZR/
       To bylo všechno, co mi v IK vadí, a teď ještě pár slov o tom, co mi v něm CHYBÍ. Možná mi pravidelným zasíláním zevšedněl, ale mám pocit, že mu poslední dobou přece jen něco schází oproti stavu před rokem a půl. Jistě, všechny příspěvky jsou výborné, ale o to právě jde: IK je jen sbírkou jednotlivých příspěvků. Chybí mu redakční práce, která by dodala celkové zastřešení, nějaký sjednocující princip v moři různorodých článků. Prostě by mělo být poznat, že IK není jen „Všechno, co nám napíšete“, ale něco víc. Já vím, že už tak máte dost práce s administrativou a tiskem, ale ono toho není třeba zas tak moc. Dvě tři stránky se stálými rubrikami, prvek spojující různá čísla a dávající najevo, že IK ví, kam jde - že vůbec někam jde a chce jít.
       Mě jako příslušníka té nejmladší generace například zajímá historie. IK vychází skoro deset let, jistě by se našly zajímavé dobové články. Nebo by stačily obyčejné vzpomínky na ty časy. (Mimochodem, dostal se mi do ruky Literární měsíčník z června 88, kde O. Neff rekapituluje situaci v našem SF hnutí 10 let po historické výzvě L. Součka. Právě vy v redakci jste nejpovolanější napsat něco „... a ještě po pěti letech“.)
       Velmi podnětný žánr je rozhovor, je škoda, že se v IK skoro nevyskytuje. Co takhle nějaká hitparáda nejúspěšnějších knih? Navrhoval bych napsat něco o IK samotném. Jistě nejsem sám, koho zajímá, jak na čem se IK vyrábí (kdo třeba přepisuje do počítače mé recenze, když nějaké pošlu?), jaký je jeho náklad, kolik odběratelů je z Prahy a kolik ze Slovenska. Teď o prázdninách jistě budete mít víc času.
       Předpokládám, že aspoň část mého dopisu přetisknete, obračím se tedy na ostatní čtenáře: i vy posílejte své názory, návrhy na podobu IK, ale hlavně příspěvky. Jaký Interkom si uděláme, takový budeme mít. Za sebe slibuji, že v létě zintenzivním recenzní činnost (něco možná přiložím už k tomuto dopisu, stačím-li to napsat) a také sepíši své zážitky z cesty do Ruska, kam se mi v červnu poštěstilo dostat.
Jan Vaněk, Jr.
       P.P.S.: Můj zájem o starší čísla IK trvá. Chápu, že vyřizovat poštou by bylo příliš komplikované, co kdybych třeba někdy zašel do Roury?
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK