Logo rubriky
7/1993
  Recenze (další) (112)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 9-10/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

ROBERT A.HEINLEIN:
JOB - KOMEDIE SPRAVEDLNOSTI

       Hlavní hrdina této knížky, Alexandr Hergensheimer - ortodoxní člen Sjednocené církve, je svědkem polynézského Svátku ohně, kdy místní vesničané bez úhony přecházejí po žhavých uhlících. Alex se bohužel nechá vyprovokovat a uzavře sázku, že sám dokáže žhavými uhlíky projít. Prošel, ale když se vrací na loď, kterou má cestovat dál, zjišťuje, že ne vše je tak, jak má být. Loď vypadá jinak, on je oslovován jiným jménem, svět je najednou celý částečně jiný, zaostalejší. Zjišťuje, že si vyměnil místo s někým z tohoto „alternativního světa“, kdo je naprosto stejný, jako on. Ale pouze vzhledově, jinak je to někdo úplně jiný.
       „Seznamuje“ se zde s dívkou zamilovanou do předchozího Alexe. Vylíčí jí své předchozí zážitky, ale ona mu zcela uvěří, až když se spolu dostanou do dalšího alternativního světa. A po nějaké době zase do dalšího, kde jsou většinou zcela bez jakýchkoliv prostředků (peníze platné v jednom světě jsou v druhém neplatné). Tyto světy jsou si velmi podobné, většinou se liší jen částí historie a technickou vyspělostí. Jak si ale mají vysvětlit, co se to s nimi děje? Podle různých náznaků odhadují, že nadchází Armageddon - konec světa a den Posledního soudu.
       Více již prozrazovat nebudu, jinak byste přišli o to nejlepší. A nejen po dějové stránce.
       Tato knížka je celá prodchnuta myšlenkou na náboženství, autor se zabývá otázkou, je-li bůh skutečně spravedlivý, zda opravdu bůh představuje úplné dobro a ďábel to nejhorší zlo. Pro větší výstižnost je každá kapitola uvedena příhodným citátem z Bible.
       V knize je velmi mnoho dobrých nápadů a navíc je knížka napsána s nádechem komedie, mnohdy až ironie. Příběh je psán svižným tempem a jen těžko se člověk od knihy odtrhne. Snad jen první polovina by nemusela být tak opakující se.
       Mám-li se zmínit ještě o obálce - Bauerova ilustrace je jako vždy perfektní a celkem se i vztahuje k obsahu knihy.
       
       Hodnocení: Obálka : * * *
       Nápad : * * * *
       Zpracování: * * * *
       Myšlenka : * * * *
       Cena: 75 Kč, Vydal Laser,
       316 stran.
-vf-/KaM
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK