Logo rubriky
13/1993
  Fandom (další) (114)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Porada scifistická
v duchu uměleckém

V pátek na nádražíčku v Březové sice vystupujeme z vlaku do pošmourného podvečera, ale ubytovna Pohoda nás tradičně vítá otevřenou náručí svého vedoucího a ještě nevybíleným barem. Pouze Michal zklamaně protahuje tvář, když se dovídá, že jeho oblíbený hrací automat nefunguje.
       Zajímáme se o ubytování, ale ouha! Každý si musíme svou postel či palandu zasloužit. Zlomyslníci z Malevilu nás povinně nutí do výtvarné soutěže Hledáme nového Teodora MaxZhoufa a na každém vyžadují kresbu na jedno ze tří témat: 1.hobit, 2.dinosaurus, 3.prezident ČS fandomu Zdeněk Rampas.
       Po příchodu všech předpokládaných opozdilců zahajuje poradu netradičně Honza, a sice slavnostním akordem na bendžo. Nezvyklý zvuk plní svůj účel. Upoutává pozornost přítomných, hluk v sále se ztišuje, takže Zdeněk může přednést svoji ideu, jak se rozvrhne či spíše zvrhne příští den. Kromě jednání o Parconu 94 a 95, Ludvíkovi a Mlokovi stojí za zmínku Dárečkův návrh na zvýšení členských příspěvků, následný požadavek zabíjení Dárečka a oznámení, že zítřejší program začíná budíčkem Petra Konupčíka a snídaní. Kdosi navrhuje mezi tyto dva body vložit Konupčíkovo lynčování. V případě, že PK nedorazí, je pověřen Viktor, aby ho při buzení zastoupil, a současně se ruší ranní rozcvička.
       Jako poslední si bere slovo komise Malevilu a podotýká, že patnáct osob nemá na ubytování nárok, neboť ještě neodevzdali obrázky. Mají dostatek času to napravit, protože následující hudba (bendžo, kytara, sklenice+tužka), zpěv (mnohohlasý) a tanec (trojpárový) se protahuje až do doby popůlnoční.
       Tím však umělecké produkce neskončily. Ráno totiž marně čekáme na Konupčíkův zvučný hlas. Petr ve snaze šetřit své hlasivky na mnohem důležitější záležitosti, si vzal na pomoc trubku, jejíž břeskný, mírně falešný tón vyhání nocležníky z teplých postelí, a ze dveří se vynořují rozespalé obličeje. Na mnohých je zřetelná potlačovaná touha po vraždě a myšlenky skrývající se v rozcuchaných hlavách určitě nepatří mezi uveřejnitelné.
       Po snídani začíná vlastní porada. Oba prezidenti shrnují zastoupení klubů - z české části fandomu má hlasovací právo devatenáct členů, ze Slovenska pět. V průběhu dne se však ještě několik příchozích hlásí k registraci, takže o nejdůležitějších věcech nakonec hlasují zástupci 30 klubů.
       V prvním bodě programu Zdeněk vyzývá PK, aby přednesl zkušenosti z Parconu 93 v Šumperku, a doufá, že se třeba potom jeden z uchazečů o Parcon v příštím roce své kandidatury vzdá. Petr se v úvodu své řeči ohrazuje proti tvrzení O. Neffa v MF, který umístil Šumperk do Orlických hor místo do Jeseníků. Jinak nabádá své nástupce: „Dělejte Parcon - ano, ano, ano!“ Bez sponzorů to ovšem nejde. Dodatečně se omlouvá těm, kdo měli potíže se srdcem a museli chodit ty vzdálenosti na ubytování. Parcon prý z pohledu města vyšel, takže může potvrdit kandidaturu Šumperku pro rok 2000 s tím, že doufá, že radní pochopí nutnost zbudovat pro scifisty ubytovnu v centru.
       Druhým bodem je prezentace klubů - kandidátů na Parcon 94. První se ujímá slova Miro Párička z Banské Bystrice. Než se mu podaří připravit pomůcky (videotechniku), vsunuje ZR mezibodík, a sice vzkaz od Jardy Jirana, který se zlobí, že ochotně v Ikarii vyhlašuje všechny klubové ankety a soutěže, ale nikdy mu nikdo nepošle výsledky, a rovněž postrádá reportáže z conů a jiných klubových akcí.
       Miro se mezitím s videem skamarádil a nic mu nebrání ve volební agitaci. Referuje o historii klubu a vysvětluje, že za strašidelnou zkratkou KPVPVF se skrývá mírumilovný Klub priateľov vedy, prognostiky a vedeckej fantastiky. Pro Parcon je k dispozici areál VŠ s minimálně čtyřmi sty místy, další by v případě potřeby byla na hvězdárně. Vychvaluje krásné prostředí a pěkné město s historickým jádrem. Dosažitelnost je autem, autobusem, vlakem i letadlem, spojení z nádraží je deset minut trolejbusem. Směnárna bude k dispozici. Základem programu Parconu by byly různé přednášky, besedy a panely, součástí by byla předpremiéra filmů, plánují rovněž týden SF filmů. Miro nás seznamuje i s předběžnými cenami - 50-60 Sk za noc, 25 Sk snídaně, 30 Sk oběd, 25 Sk večeře. Na Parcon by o týden později navázal Tatracon ve Slovenském ráji, kam by bylo možné z Banské Bystrice ihned odjet a strávit tam část své dovolené. Šimon z Košic podporuje kandidaturu BB, prý už má za sebou zkušenosti z organizování několika conů, hovoří o Fantasy show a zjišťuje u Egona, zda jeden slon mu bude stačit. Termín akce je po debatě o volnu v červenci stanoven na 1.-3.7.1994 pro Parcon, o týden později Tatracon.
       Jako druhý přednáší svůj volební projev zástupce SFK Nazca z Ústí nad Labem. Ubytování by bylo na VŠ kolejích, které mají 1100 míst. Ta by prý chtěli organizátoři všechna zaplnit. Parcon by chtěli uspořádat čtyřdenní, aby byly dva plné dny na jednání. Na své by si přišli ufologové, vyznavači paravěd i milovníci Dračího doupěte, měl by se konat futurologický kongres, v jehož rámci by firmy vyrábějící moderní spotřební techniku (Sony apod.) prezentovaly své plány na příští desetiletí. Pozvaní jsou D.Adams, Jeschke a další hosté. Samozřejmě by nechyběly výtvarné výstavy, dražba a burza knih. Celkově by organizátoři chtěli akci připodobnit co nejvíce úrovni západních conů, paralelně by probíhalo několik party, kde by oblíbený spisovatel byl obklopen svými příznivci. Ceny jsou srovnatelné nebo je o málo vyšší, než byly v Šumperku. Termín konání: 25.8.-28.8.1994.
       Když už jsme u Parconů, přichází Honza Mikuláštík s představou Parconu 95 v Brně. Opět by bylo všechno v jednom areálu (VŠ, kapacita 500 míst). Výhodné je umístění Brna uprostřed bývalé federace. Stravování by bylo v menze, náklady na člověka by činily asi 500 Kč, termín konec srpna až začátek září.
       Situace kolem Parconu 94 je stále napjatá. Objevují se návrhy, zda by nebylo lepší pořádat Parcony dva, po ostré diskusi se nakonec všichni rozumně sjednocují, že Parcon bude jen jeden a společný, tomu, kdo prohraje, nemůže nikdo v pořádání conu bránit, ale nebude to Parcon. Zatím si účastníci porady promyslí, co a jak, případně přijmou úplatky, hlasovat o dějišti Parconu 94 se bude před večeří.
       Ke slovu se dostává Dáreček s Klíčem - klubem líného čtenáře, který byl asi před 4-5 lety vyhlášen v IK. Slouží k tomu, aby člověk zbytečně nečetl „krávoviny“, aktuální je to zejména nyní, kdy vycházejí 3-4 knihy týdně, ne vždy valné kvality. Vítány jsou další příspěvky - stručný obsah knihy, charakteristika, subjektivní zhodnocení. Nynější seznam má Dáreček, Peter Pavelko a měl by ho mít i LASER. Problém je, jak ho rozšířit mezi fandom. Snad by mohl vyjít v IK.
       ZR vyhlašuje přestávku v jednání. Je věnována vyhodnocování výtvarné soutěže (každý účastník porady přiřadil svůj hlas té kresbě, která se mu nejvíce líbila), návštěvě poutního místa u Gandalfa, volebním piklům a intrikám a posléze čerpání kalorií pro závěrečné volební klání.
       Po obědě referuje Egon, předseda ÚV legislativní komise ČS fandomu, o tom, jak poslal na ministerstvo vnitra změny stanov ČS fandomu v Č, tak jak byly jarní poradou odsouhlaseny. Zánik členství se doplňuje o možnost c)neplacením členských příspěvků a přidal se článek, že členové ČS fandomu ČR jsou automaticky členy ČS fandomu na Slovensku se všemi právy a povinnostmi kromě placení členských příspěvků. Na Slovensku ovšem tuto klauzuli zamítli, že prý odporuje mezinárodním zákonům. Situace se vyřeší jednoduše dohodou uzavřenou mezi oběma fandomy, do které nemá ministerstvo co kecat.
       Předsednictvo dále konstatuje, že jsme plně usnášeníschopní, takže je možno přistoupit k volbě rady. Hledají se dva noví členové (Peter Pavelko se stal prezidentem slovenské části fandomu, Petrovi Konupčíkovi vypršelo funkční období) plus revizor, jehož funkci prozatímně vykonává Franta Moravec. Nová rada je dle Egonova zvyku schválena aklamací ve složení:
       Zdeněk Rampas
       Egon Čierny
       Franta Moravec
       Jirka Pilch
       Pepa Vašát
       revizorka - Jarka Pavlíková
       ZR s uspokojením konstatuje, že jsme vyřešili své vnitročlenské problémy a zbývá vyřešit pouze vnitrobřezovské, a táže se, zda se mezi přítomnými vyskytuje někdo, kdo nebude večeřet.
       Nastává nejdůležitější část porady, kdy konečně o něco jde - hlasování o Parconu 94. Je veřejné a jeho organizace se ujímá Egon. Sečteno, podtrženo - 17x Banská Bystrica, 11x Ústí, 2 se zdrželi. Tak velké vítězství Banské Bystrice asi nikdo nečekal, ani sami Bystričáci. Na stolech se objevují láhve šampaňského, které Miro odmítl nalévat při volební kampani, neboť ten, kdo rozlévá šampaňské, prohraje. Ústečáci, pravda trochu zklamaní, gratulují vítězi, ale okamžitě všechny přítomné zvou na Bohemiacon, který budou pořádat ve stejném termínu a za stejných podmínek, jako plánovali Parcon.
       Organizací Parconu 95 bylo pověřeno Brno. Na příští podzimní poradě se bude hlasovat o Parconu 96. Ještě se rychle rozhoduje o termínu jarní porady - 21. až 24. dubna 1994, opět v Březové.
       Program rychle pokračuje dál. Na pořad přichází z jara odročený Mlok a Ludvík. Po debatách jak, kterak, kdo, komu a co je rozhodnuto následovně:
       LUDVÍK - kategorie původní česká a slovenská tvorba, cenu dostává autor
       - kategorie překladová tvorba, cenu dostává vydavatel
       Systém hlasování:
       1.Na jarní poradu přinesou zástupci klubů seznam 5+5 knih z každé kategorie.
       2.Na základě počtu hlasů a diskuse se na poradě vybere 5+5 titulů, o kterých se pořadí rozhodne tajným hlasováním. Nominovaných 5 titulů v každé kategorii se zveřejní. Vítězný titul v obou kategoriích bude určen počtem hlasů účastníků porady, přičemž se hlasuje pořadí 1 až 5. Výsledky sečtou určené 1 až 3 osoby, které je zapečetí do obálky a udrží v tajnosti až do jejich vyhlášení na Parconu.
       Je třeba zajistit, aby kluby dostaly seznam knih, nejlepším řešením se jedná spolupráce s Ikarií, kde by mohli seznam otisknout.
       LUDVÍK za zásluhy - zůstává, ale nemusí být udělen, respektive bude se udělovat jen vyjímečně.
       MLOK (CKČ) - Mloků bude tolik, kolik se jich v Bratislavě podaří vyrobit. Porota rozhodne, zda vůbec stojí za to v příslušné kategorii Mloka udělit. Měli by to být maximálně tři (Novela a román, povídka, krátká povídka), ale třeba také nemusí být žádný.
       Výherci uvedených cen budou určeni až příští rok, ale vítězové výtvarné soutěže Malevilu jsou známi již nyní. Na třetím místě se umístila H.P. s kresbou Dinosaurus Rampas s hobitíma nožičkama (a dokažte, že je nemá), na místě druhém Vilma se scenérií Zdeněk Rampas a hobit jedoucí na dinosauru, včetně vyobrazení toho, jak skončí každý, kdo pochybuje, že je to dinosaurus, a cenu pro vítěze (dvojitý megacloumák) si odnesl Vláďa Kejval za své dílo Dinosaurus Parcoranis čeleď Rampasus.
       Po večeři se konala dražba výše zmíněných výtvarných skvostů ve prospěch fandomu. Kresba na třetím místě byla vydražena za pouhých 15 Kč, cena vítězného díla se vyšplhala až na 240 Kč. Všechny tři obrázky získal Michal Bronec (patrně ho tížily ty peníze, které měl vyhrazené pro hrací automat), aby je vzápětí věnoval budoucímu SF muzeu.
       Ještě při večeři nechal ZR kolovat kalendář akcí, který se mu vrátil vyplněn následujícími údaji:
       cca 10.-11. 9. 94: Casscon 94, zaměřený na Heroic Fantasy a Dračí brloh
       březen noc změny času: 8. olomoucký SF ples
       cca 9.-10. 4. MiniAstrocon Prostějov
       cca 27.-29.5. 3.: Mlejncon Horní Žleb u Šternverka na Moravě, pořádá sfk Marek a Futurum.
       Poté prezident nahlédl do svých poznámek a zjistil, že jediným zbývajícím bodem je kontrola usnesení z minulé porady. Chvíli se zamyslel, na žádné usnesení si ovšem nevzpomněl, i moudře usoudil, že žádné nebylo, takže není co kontrolovat, a s klidným svědomím prohlásil poradu za uzavřenou.
       
Jiřina
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK