Logo rubriky
13/1993
  SF film (další) (114)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Dinosauři kontra vydřiduši

       neboli Jak se přiživit na úspěchu Jurského parku
       Jurský park, slavící úspěchy po celém světě, dorazil také už i k nám a spolu s ním k nám vtrhlo i dinosauří šílenství, zachvacující bez rozdílu malé i velké. Co si budeme nalhávat, propadl jsem mu i já a to hned po přečtení Crichtonova románu, ale už v té době se mi něco nezdálo. To něco byla cena, která se mi zdála neúměrně vysoká. Jistě, je to vázaná, 365 stran silná a poměrně nová kniha, ale podívejme se na to z jiné stránky. V téže době vydal plzeňský LASER román S. Kinga Osvícení, také vázaný, na kvalitnějším papíře a 400 stran tlustý. A co je nejdůležitější, stojí „pouhých“ 90,- Kč. Jurský park stojí o čtyři víc a přitom jeho náklad je s Kingem nesrovnatelný. Odhadoval bych, že určitě překročil 50.000 výtisků. Namítnete, že je to celkem zanedbatelný rozdíl. Ano, je to tak, ale o něčem to svědčí. Poté spatřil světlo světa románový přepis filmového scénáře Jurského parku a tady je rozdíl ještě markantnější. Tato vázaná, 90 stran tlustá knížka s několika fotografiemi stojí 59,- Kč. A to je dost, že.
       Pominu-li takovou drobnost, jako jsou vysoké ceny vstupenek, tak mne Jurský park uchvátil. Již od dětství, kdy jsem poprvé spatřil Zemanovu Cestu do pravěku, mám rád a zajímám se o dinosaury. Ovšem to, co nám předvádí Steven Spielberg, to nemá obdoby. Ty potvory jsou prostě skvělé a není to fráze, když prohlásím, že kolikrát působí přesvědčivěji než jejich lidští kolegové. Tyrannosaurus je báječný a velociraptory bych chtěl mít doma na hlídání, ti jsou prostě k sežrání (nevím ale, kdo koho by sežral), o ostatních ani nemluvě. A k tomu všemu překrásná, chytlavá hudba J. Williamse. Co si přát víc.
       Unesen krásnými zážitky z kina zamířil jsem do obchodního domu Máj, který je suvenýry Jurského parku doslova zaplaven (je libo figurky, obrázky, trička, samolepky, pravítka či sklenice s dinosaury?) a tam jsem zažil menší šok. Můj zrak zmateně bloudil po té dinosauří záplavě, až náhodně spočinul na poličce, kde byl vystaven kalendář pro rok 1994. Samozřejmě dinosauří. Co budu povídat. Všeho všudy třináct stránek formátu A5 a několik neostrých fotografií a cena 52,- Kč. Dál už jsem se radši nedíval, ale přesto mi v paměti utkvěl jakýsi bakelitový model Tyrannosaura za tři stovky i několik krabic s cenou ještě několikrát vyšší. A spousty lidí, kteří všechny ty předražené, více či méně povedené šílenosti horlivě kupovali. Už jenom krátce. Strašně se mi líbila filmová hudba a mé srdce tedy zatoužilo po Soundtracku. I odebrala se má maličkost do oddělení hudebnin, kde se hladina mého adrenalinu téměř dotkla nebes. Pominu to, že Soundtrack nevyšel na kazetách, nýbrž jenom na cédéčku, ale nemohu akceptovat jeho cenu činící rovných 530 korun českých (normální cena compaktu je okolo 400,-).
       Zdravě naštván a zhnusen opouštím OD Máj a meditujíc o míře lidské ziskuchtivosti a hrabivosti mířím k domovu. Na stěnu si nepověsím kalendář a před spaním si nepustím nádhernou Williamsovu hudbu, ale jsem zase o jednu zkušenost bohatší a hřeje mne pocit, že na mně ti vydřiduši, co se přiživují na úspěchu jiných, nevydělali ani korunu.
       
Rozčarovaný a naštvaný Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK