Logo rubriky
9/1993
  Recenze (další) (114)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Z LANDU NA OVERLAND

aneb
Balonem na jinou planetu
       
Balonem na jinou planetu. Nesmysl, řekne si každý rozumně uvažující člověk. A bude mít samozřejmě pravdu, protože v našem světě je něco takového zhola nemožné. Ale my, kteří máme rádi fantastiku, zavětříme ve vzduchu možnost. A tato možnost se naplnila jednoho dne roku 1986 v anglickém Belfastu. Tehdy spisovatel Bob Shaw publikoval svůj román The Ragged Astronauts, který pro nás vydalo brněnské nakladatelství AF 167 pod názvem Primitivní astronauti.
       Otevřením první stránky knihy se čtenář ocitá ve zvláštním světě, vlastně v soustavě dvou světů Landu a Oberlandu, planet obíhajících tak blízko sebe, že mají společnou atmosféru. Obyvatelé větší z obou planet, Landu, žijí zhruba na úrovni středověku a vůbec netuší, že jejich svět je smrtelně ohrožen. Poznání skutečného stavu věcí je pro mnoho z nich bolestné, ale už zbývá jediná možnost záchrany. Lidé (téměř) postaví ohromnou vzdušnou flotilu balonů, tzv. stratolodí, a podniknou dlouhou a nebezpečnou cestu, aby přepravili alespoň část ohrožené populace k vzdálenému sesterskému světu. A jako vše předchozí, ani ona neproběhne bez problémů. Hrdinové tedy přežili, ale otázkou zůstává, zda se poučí ze svých předchozích chyb nebo jestli i tento svět učiní neobyvatelným. Katastrofu si totiž obyvatelé Landu způsobili sami neúmyslným, neúnosným narušováním ekologické rovnováhy.
       Bob Shaw nám dokázal, že opravdu umí. Jeho příběh je napsán svěžím a lehkým stylem, čte se dobře a rychle, hluchých míst je tam opravdu poskrovnu. Je skvělým příkladem dokonale zvládnutého řemesla a o kvalitách románu svědčí i to, že mu jen o chloupek unikla cena Hugo. Povzbuzen tímto úspěchem napsal Shaw další dvě pokračování, která by také měla v AF 167 vyjít, z toho díl druhý Dřevěné kosmické lodě už letos. Celý komplet je považován za autorovo nejlepší dílo.
       Bobu Shawovi už u nás vyšla sbírka povídek Temná noc v říši hraček (LASER) a dva romány Jiné dny, jiné oči a Věnec hvězd, oba jako příloha fanzinu Mozek. Nakl. LASER připravuje na příští rok další slavné Shawovo dílo - román Orbitsville a jeho dvě pokračování Orbitsville se přesouvá a Orbitsvillský rozsudek. V prvním se líčí objev obrovské mimozemské konstrukce, gigantického artefaktu ukrývajícího uvnitř své vlastní slunce a tím pádem zevnitř obyvatelného. Další díly popisují osudy jeho kolonistů. Rozhodně to bude zajímavé čtení.
       Bob Shaw: Primitivní astronauti, překlad Jaromír Formánek, obálka Alan Broods, vydalo vydavatelství AF 167 v Brně jako svou 11. publikaci. Náklad 9.500 výtisků, 276 stran, cena 59,- Kč, vázané.
       Hodnocení: ****
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK