Logo rubriky
6/1994
  Dopisy čtenářů (další) (118)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1994

Čtenáři nám píší

       Z čláku Terry Pratchett v IK 1-2/94 jsem získal dojem, že nemáte přístup k Internetu.
       Na Internetu kromě skupin alt.fan. pratchett a alt.fan.douglas-adams existují také diskusní skupiny rex.arts.sF. , kterých je asi 15 (např. rec.arts.sf.written, rec.arts.sf.annonce atp.). Týkají se SF/F knih, filmů atd. Také jsou zde skupiny, týkající se komiksů, např. rec.arts. comics.
       Mimo diskusní skupiny existuje také sf-server (gandalf.rutgers. edu), na kterém jsou uloženy různé soubory týkající se SF/F. Jsou tam archivy diskusních skupin, bibliografie asi 300 autorů (včetně Pratchetta), přehled všech Hugů, Nebul a některých dalších cen, přehled fanzinů, conů, dále soubory zabývající se jednotlivými knihami nebo filmy, např. časová linka Amberu, nebo přehled všech epizod Ray Bradbury-s Theatre, atd.
       Také existuje Del Rey Internet Newsletter týkající se novinek na trhu a recenzí - vychází měsíčně prostřednictvím SF-serveru.
       Jinak je dostupná spousta ilustrací, přebalů knih a obrázků na různýchserverech (když už jsme u Pratchetta, je tu sbírka všech obálek jeho knih a některé doprovodné ilustrace, např. nádherný obrázek Zeměplochy).
       Kromě TP je na Internetu určitě i Vonda McIntyre. Měl jsem dokonce i její E-mail adresu, ovšem po reorganizaci počítačů na fakultě jsem o ni přišel, ale určitě se bude dát najít v archívech Sf-serveru. Zahlédl jsem i další známější jména, bohužel bez adres.
       Po Internetu jsou dostupné také některé workshopy a různé přepsané povídky a romány (ty se ale musí hodně hledat), já mám první čtyři Stopařovy průvodce a povídku Trollí most od TP. Je to asi rok, co V. McIntyre nabízela povídku psanou speciálně pro Internet a dostupnou pouze po něm.
       Přes sf-server se také doají dostat nejaktuálnější informace (např. nominace a výsledky různých cen).
       V Praze je na Internetu připojena MFF UK.
Radek Bohunský
Bratislavská 2,
690 02 Břeclav (PřF MU Brno)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK