Logo rubriky
4/1994
  Star Trek (další) (118)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 6/1994  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1994

PS

       Ještě než vyšel článek STAR TREK v televizi - může být ještě hůře?, spáchala NOVA další pokus o zhusení věci znalých diváků. Ve středu 20. dubna ve 20.00 uvedla film STAR TREK III - Pátrání po Spockovi. Tentokrát už byla filmu věnována trochu větší péče a tak mimo obligátního Vulkana, Bonese, jeskynních efektů a zcela nezvládnuté simulace hlasu komputerů (hlavně ve scéně, kde Kirk vyhledává přes počítač záznam Spockovy sebevražedné akce ve strojovně Enterprise) mě nejvíce vadilo, že titul byl zcela nevhodně přeložen jako Hledání Spocka.
       Naopak za výrazný klad považuji fakt, že ve snímku byly zachovány originální dialogy v klingonštině s dodatečně vloženými českými titulky. No vida, že to jde! Překladatelka dokonce přiznává i existenci planety Vulkan a tak se možná někdy dočkáme i skutečnosti, že obyvatelé Vulkanu jsou Vulkanci.
       Vzhledem k tomu, že české znění dělala stejná parta jako u filmu předchozího, naskýtá se naděje, že až odvysílají (jestli odvysílají) díl poslední, bude dabing na snesitelné úrovni. Nebo alespoň doufám.
M.Č.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK